Τα νοίκιαζε σαν Airbnb, αλλά δεν τα είχε δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής – Οι βίλες ενοικιάζονταν μέσω Βελγίου και Μεγάλης Βρετανίας με εμβάσματα
«Διαχειριστής» ακινήτων νοίκιαζε με βραχυχρόνιες μισθώσεις «τύπου Airbnb» 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, αλλά δεν τις είχε δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι αρμόδιες αρχές (Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών) που ερεύνησε την υπόθεση το 2023, επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 995.000 ευρώ (πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά ακίνητο) όπως προβλέπει ο ν.4446/2016 που ίσχυε τότε (με νέο νόμο τα πρόστιμα έγιναν ακόμα πιο αυστηρά).
Ο επιχειρηματίας στον οποίο οδήγησαν οι έρευνες, υποστήριξε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων και ότι στην πράξη επιβολής του προστίμου δεν αναφέρονται καν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ισχυρίζεται πως δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και μεσιτείας ακινήτων. Παράλληλα, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά του προστίμου, το οποίο όμως έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Προσφυγή έγινε και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι υπεύθυνοι. Η ΔΕΔ, ωστόσο, εντόπισε την έδρα της επιχείρησης, πραγματοποίησε διασταυρώσεις με τα τραπεζικά εμβάσματα, απέρριψε το επιχείρημα ότι υπεύθυνοι είναι οι επιμέρους ιδιοκτήτες, χαρακτήρισε τον επιχειρηματία ως υπεκμισθωτή και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας στην προσφυγή του, επισημαίνει ότι «καθώς οι ιδιοκτήτες των επίμαχων ακινήτων δεν είχαν προβεί σε υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, δηλώνοντας τον ίδιο ως διαχειριστή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 111 του ν.4446/2016, οι ίδιοι αποτελούν τους διαχειριστές των ακινήτων». Δηλαδή, ισχυρίζεται ότι οι «διαχειριστές» των 199 ακινήτων είναι οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών ΑΜΑ και είναι υπεύθυνοι για τις περαιτέρω ενέργειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού του, παρέθεσε στις αρχές τα ονόματα των, κατά τον ισχυρισμό του, ιδιοκτητών/διαχειριστών των ακινήτων και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).
Από την έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων εκμίσθωνε 199 ακίνητα (πολυτελή καταλύματα στη Μύκονο), μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, τον Σεπτέμβριο του 2022. Συγκεκριμένα, αναρτούσε τα ακίνητα σε ιστοσελίδα χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Από την ίδια ιστοσελίδα ήταν δυνατή η κράτηση του ακινήτου και η πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μέσω εμβασμάτων.
ΚόσμοςΤραγωδία: Οκτώ νeκροi από κατάρρευση οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμόΕλλάδαΌχι Παναγία μου: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαθανασίου – Έχει «παγώσει» όλη η πόλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το βρετανικό εμπορικό μητρώο, ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο προσφεύγων.
Στην ιστοσελίδα, ο προσφεύγων παρουσιάζεται ως διαχειριστής πολυτελών βιλών στη Μύκονο.
Επειδή ο προσφεύγων αναρτά τα ακίνητα σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή των αριθμών εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, λειτουργεί ως εν τοις πράγμασι υπεκμισθωτής των ακινήτων και συνεπώς «Διαχειριστής Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», όπως ορίζεται στην παρ. 5 της ΠΟΛ. 1187/2017.
Η ΔΕΔ καταλήγει ότι ορθώς επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα το πρόστιμο των 995.000 ευρώ, λόγω παράβασης των προϋποθέσεων της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 111 του ν.4446/2016, και συνεπώς ο ισχυρισμός του δεν γίνεται δεκτός.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Δέκα καθηγητές για… 330 μαθητές Λυκείου στη Μύκονο – Χάνονται 250 ώρες την εβδομάδα
Παρέα άνοιξε 200 πανάκριβες σαμπάνιες για να παίξουν μπουγέλο στη Μύκονο