καίτη-γαρμπή-είμαστε-μια-κοινωνία-βα-71688

Καίτη Γαρμπή: «Είμαστε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική με τη γυναίκα να υποτιμάται»

Ανάγνωση: 3'

Η αγαπημένη τραγουδίστρια σε συνέντευξή της ρωτήθηκε για το θέμα της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών.

Η ερώτηση για την πατριαρχία

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των γυναικοκτονιών. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η κατακόρυφη αύξησή τους τα τελευταία χρόνια;

Είμαστε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική με τη γυναίκα να υποτιμάται όλα τα χρόνια κι αυτό δεν έχει αλλάξει. Θεωρώ πως οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην πανδημία η έξαρση της έμφυλης βίας και του μισογυνισμού. Ο εγκλεισμός έδωσε πρόσφορο έδαφος στον κακοποιητή σύντροφο και επειδή τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά, πιστεύω πως η βία ήταν μια διαρκής συμπεριφορά του θύτη και η κατάληξη της ήταν το θανατηφόρο έγκλημα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι απόφοιτοι Λυκείου στην έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πιστεύετε ότι οι μαθητές από την γνώση που παίρνουν μέσα καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας είναι προετοιμασμένοι για να αναπτύξουν ένα τέτοιο θέμα; (Κι αν όχι, τι θα έπρεπε -κατά τη γνώμη σας- να αλλάξει στον τομέα της Παιδείας προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά -είτε αγόρια, είτε κορίτσια- να προστατευτούν από το να γίνουν κάποια μέρα θύματα ή θύτες;)

Δεν είναι μόνο η γνώση που παίρνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας. Η γυναικοκτονία είναι ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα και τα παιδιά παίρνουν την πληροφορία από παντού και σχηματίζουν άποψη. Το βλέπω από το γιο μου και τους φίλους του από τις συζητήσεις που κάνουν. Όσο για τον τομέα της Παιδείας, επιβάλλεται να σπάσουν τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες κατώτερες και τους άνδρες δυνατότερους και επιθετικούς.

Τι είναι αυτό που κάνουν ή δεν κάνουν οι γονείς και συντηρείται η πατριαρχία στην ελληνική κοινωνία;

Φταίει το ότι δεν μιλάμε στα παιδιά μας. Πρέπει να τους μάθουμε να αναγνωρίζουν κάθε μορφή βίας και να μην την ανέχονται ούτε να τη δικαιολογούν. Δεν είναι δεδομένη η βίαιη συμπεριφορά, ούτε το μπούλινγκ, ούτε η υποτίμηση.

Ακόμα είναι βασικό να τα ενθαρρύνουμε να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να μην τα καταπιέζουν. Να τα αναγνωρίζουν, να τα διαχειρίζονται, να μην τα κρατάνε μέσα τους αλλιώς μαζεύονται και θα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να ξεσπάσουν βίαια και επιθετικά.

Και κάτι ακόμα σημαντικό: Χρειάζεται να τους τονώνουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους έτσι ώστε σε κάθε άδικη, βίαιη η απρεπή συμπεριφορά να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να κερδίζουν τον αυτοσεβασμό τους.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σαν δυο σταγόνες νερό: Εντυπωσίασε με την ομορφιά της η άγνωστη αδερφή της Καίτης Γαρμπή Λιάνα

Καίτη Γαρμπή: «Είμαι 63, μεγαλώνω φυσικά και δεν κοροϊδεύω τον κόσμο με φίλτρα και ρετούς στις φωτογραφίες μου»

«Βασίλισσά μου» – «Αuτός είναι ο Διονύσης μου»: Σε πελάγη ευτυχίας Γαρμπή και Σχοινάς, μετά από 27 χρόνια γάμου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ