Οι ευρωβουλευτές υποχρεούνται να δηλώσουν στο Στρασβούργο τα εισοδήματά τους την τελευταία τριετία πριν εκλεγούν και έτσι ήρθαν στο φως ενδιαφέρουσες ελληνικές αντιθέσεις:
Πλουσιότερη όλων η Ελεωνόρα Μελέτη με πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως (από το Mega 16.000 ευρώ τον μήνα, 38.500 ευρώ έσοδα από συγγραφή βιβλίου, 130.000 ευρώ για προώθηση προϊόντων στα social media). Φτωχότερη όλων η Γαλατώ Αλεξανδράκη της Ελληνικής Λύσης, με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των 750 ευρώ.
Αυτιάς, Μελέτη, Λατινοπούλου, Παππάς…
Ο Γιώργος Αυτιάς έπαιρνε στον ΣΚΑΪ για την εκπομπή του Σάββατο και Κυριακή το ποσό των 11.000 μηνιαίως, ενώ 50 ευρώ την ώρα έπαιρνε από το ΙΕΚ Όμηρος διδάσκοντας δημοσιογραφία. Αντίθετα, ο Δημήτρης Τσιόδρας ζημιώθηκε οικονομικά εγκαταλείποντας τη δημοσιογραφία αφού ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, δηλαδή όλη μέρα-κάθε μέρα, έπαιρνε 2.880 ευρώ τον μήνα
Δείτε αναλυτικά τα χρήματα που έπαιρναν ως ιδιώτες οι 12 νέοι ευρωβουλευτές:
Ο Γιώργος Αυτιάς, για του οποίου τον μισθό έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά, έπαιρνε στον ΣΚΑΪ το ποσό των 11.000 μηνιαίως κι άλλα 50 ευρώ την ώρα από το ΙΕΚ Όμηρος, στο οποίο εργαζόταν ως καθηγητής σε τμήματα δημοσιογραφίας.
Η Ελεωνόρα Μελέτη έπαινε από το Mega 16.000 ευρώ τον μήνα, ενώ δήλωσε επίσης 38.500 ευρώ έσοδα από συγγραφή βιβλίου κι άλλα 130.000 ευρώ από συμμετοχή σε προωθητικές ενέργειες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (από το 2021 έως τον Ιούνιο του 2024)
Ο Νίκος Παππάς έλαβε 55.000 ευρώ από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το τελευταίο εξάμηνο της σεζόν 2022-2023 και 65.000 ευρώ για τη σεζόν 2021-2022 από την ΚΑΕ ΑΕΚ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης κι άλλα 20.000 ευρώ βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτου Airbnb στην Αθήνα για τα έτη 2022 και 2023.
Ο Φρέντι Μπελέρης έπαιρνε 2.500 ευρώ τον χρόνο από ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χιμάρα Αλβανίας.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, ως Διευθυντής του Γρσφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης έπαιρνε 2.880 ευρώ τον μήνα.
Ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε ότι έπαιρνε ως Καθηγητής Ευρωπαϊκου Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ως Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία» το ποσό των 48.601 ευρώ τον χρόνο.
Ο Γιάννης Μανιάτης ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων έπαιρνε 3.943 ευρώ τον μήνα, για την Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ως Ελεύθερος Επαγγελματίας έπαιρνε 36.000 τον χρόνο, ενώ για τη συμμετοχή του σε Ερευνητικά Προγράμματα Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς έπαιρνε 55.026 ευρώ τον χρόνο.
Ο Σάκης Αρναούτογλου ως Δημόσιος Υπάλληλος Ιδιωτικού Δικαίου στην ΕΡΤ3, Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτης του Δελτίου Καιρού του καναλιού έπαιρνε 1.050 ευρώ τον μήνα. Ως εκφωνητής τρίλεπτου δελτίου καρού σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Sfera Fm, 500 ευρώ τον μήνα, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες (από τον Ιανουάριο του 2024) ως εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας και πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης έπαιρνε 50 ευρώ ανά συνεδρία.
Ο Νίκος Αναδιώτης από συμμετοχή σε προωθητικές ενέργειες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έλαβε από το έτος 2021 έως τον Ιούνιο 2024 το ποσό των 21.162 ευρώ, άλλα 1.440 ευρώ για παροχή υπηρεσιών ως καθηγητής φυσικής αγωγής – γυμναστής (έτη 2022-2023) και για τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό παιχνίδι «My Celebrity get me out of here» στον ΣΚΑΙ το ποσό των 90.000 ευρώ (Mη φορολογίσιμο ποσό από συμμετοχή σε φιλανθρωπικό τηλεοπτικό παιχνίδι).
Η Μαρία Ζαχαρία έπαιρνε ως Υπεύθυνη λογιστηρίου στον Όμιλο Εταιρειών «SpiritWorld» το ποσό των 2.200 ευρώ τον μήνα κι άλλα 75 ευρώ τον μήνα ως εκλεγμένη συνδικαλίστρια στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έπαιρνε ως δικηγόρος στην Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων «Φινέας» (από Μάιο 2024) το ποσό των 1.250 ευρώ τον μήνα κι άλλα 1.000 ευρώ ως δικηγόρος στη «Δυαδική Ενημέρωση» Ε.Ε. (από Μάιο 2024)
Αντίθετα, τα λιγότερα χρήματα έπαιρνε η ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Γαλατώ
LifestyleΑντί να παντρευτούν, χωρίζουν Σπύρος Μαρτίκας – Βρισηίδα Ανδριώτου; – Το βίντεο που ανέβηκε στο Tik Tok άναψε… φωτιέςMediaΓεννήθηκαν με το.. χάρισμα: Αυτά είναι τα 4 ζώδια με το πιο ισχυρό ένστικτο, δεν πέφτουν “έξω” ποτέ
Ευρωκοινοβούλιο / Τι μισθό και τι επιδόματα παίρνουν οι ευρωβουλευτές
Η πάγια μηνιαία αποζημίωση ενός ευρωβουλευτή είναι 10.075,18 ευρώ μεικτά, δηλαδή, 7.853,18 καθαρά, μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το τελικό καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του, καθώς τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις.
Παράλληλα οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, είδη γραφείου, κινητά τηλέφωνα και συμβόλαια τηλεφώνου και διαδικτύου.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (Σεπτέμβριος έως Αύγουστος) χωρίς αιτιολόγηση, λαμβάνουν το μισό του ποσού.
Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά τα μηνιαία εισοδήματα για έναν ευρωβουλευτή είναι 12.800 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες αποζημιώσεις καθώς και τα έξοδα για ταξίδια και μετακινήσεις και συγκεκριμένα:
-Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ -που καλύπτει διαμονή, γεύματα και συναφή έξοδα- κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίσημες εργασίες. Για να το λάβουν πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας.
-Τις ημέρες ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, εάν ένας βουλευτής χάσει περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες με ονομαστική κλήση, το επίδομα αυτό μειώνεται στο μισό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού, ώστε οι ευρωβουλευτές να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες συνεδριάσεις, όπως συνεδριάσεις Ολομέλειας, κοινοβουλευτικές επιτροπές και εκείνες των πολιτικών ομάδων και συγκεκριμένα:
-Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό κόστος των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
-Τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο, έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.
-Όταν οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν εκτός του χώρου εργασίας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα σε αποστολές διερεύνησης επιτροπών, τα έξοδα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της επιτροπής ή της αντιπροσωπείας που τη διοργανώνει.
-Όταν πρόκειται για ταξίδια που οργανώνονται σε ατομική βάση για την εκτέλεση επίσημων λειτουργιών, όπως η συμμετοχή σε συνέδριο ή επίσκεψη εργασίας, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που επιστρέφει τα έξοδα, αν και με ετήσια ανώτατα όρια.
-Εάν το ταξίδι πραγματοποιείται εντός του κράτους μέλους όπου έχει επιλεγεί, το ποσό έχει μέγιστο ετήσιο ποσό που εξαρτάται από τη χώρα, αλλά εάν είναι στο εξωτερικό, το μέγιστο είναι σταθερό: 4.886 ευρώ ετησίως.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα