έρχονται-στη-χώρα-μας-τι-είναι-οι-μικρέ-166889

Έρχονται στη χώρα μας: Τι είναι οι μικρές ανεμογεννήτριες που φτάνουν στην Ελλάδα

Ανάγνωση: 4'

Έρχονται και οι μικρές ανεμογεννήτριες – Πώς θα μοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος – Το υπουργείο Ενέργειας δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα

Σε ανακατανομή του ηλεκτρικού χώρου προκειμένου να «στριμώξει» στα δίκτυα και μια νέα τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τις μικρές ανεμογεννήτριες, θα προχωρήσει σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιθώριο ισχύος που είχε δεσμευθεί το 2022 – ήτοι 10 MW (μεγαβάτ) σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή συνολικά περίπου 2,5 GW (γιγαβάτ) σε όλη τη χώρα – για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ξαναμοιραστεί για τρίτη φορά.

Μόλις τέσσερις μήνες πριν, με τον νόμο 5106/2024, είχε αλλάξει και πάλι λόγω της ανάγκης αφενός να καλυφθούν οι απαιτήσεις των αγροτών για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου να συνδεθούν φωτοβολταϊκές μονάδες για βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες. Τώρα θα τροποποιηθεί ώστε 0,2 MW του περιθωρίου ισχύος ανά υποσταθμό (δηλαδή περί τα 50 MW σε όλη τη χώρα) να αφορούν αποκλειστικά αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής έως 60 kW (κιλοβάτ), με τις ανεμογεννήτριες να μην ξεπερνούν τα 30 μέτρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η εγκατάσταση μικρών αιολικών έχει προβλεφθεί και στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό προτείνεται να επιτρέπονται αιολικές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας σε Οργανωμένες Μορφές Ανάπτυξης Τουρισμού (ΟΜΑΤ) με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου τουριστικού φορέα. Στις ΟΜΑΤ περιλαμβάνονται στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες εντάσσονται στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής ή παραθεριστικά -τουριστικά χωριά ή και συνδυασμός των συγκεκριμένων χρήσεων.

Πώς θα μοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος

Ειδικότερα, από τα επιπλέον 10 MW ανά υποσταθμό , τα 6 MW αναμένεται να κατανεμηθούν εκ νέου ως εξής:

– 3 MW σε Σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Σταθμούς συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς και αφορούν νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων (“Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”)

– 3 MW σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εγκαθίστανται από αγρότες

Για τη διάθεση του ηλεκτρικού χώρου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για τα νοικοκυριά τα 10, 8 kW (κιλοβάτ) ανά παροχή κατανάλωσης και για τις παροχές αγροτών τα 50 kW.

Από τα υπόλοιπα 4 MW ανά υποσταθμό, τα 3,8 MW θα αφορούν τους σταθμούς αυτοπαραγωγής επιχειρήσεων και βιομηχανίας, ενεργειακές κοινότητες και σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου (100 kW έκαστος). Για τη διάθεση τους (εξαιρουμένων των σταθμών βιομάζας ή βιοαερίου), ο ΔΕΔΔΗΕ θα χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης τα 200 kW .

Τα υπόλοιπα 0,2 MW περιθωρίου ανά υποσταθμό θα εξυπηρετούν μικρούς αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής έως 60 kW και με συνολικό ύψος μικρότερο των 30 μέτρα.

Δήμοι, περιφέρειες και σχολεία

Επίσης, παραμένει η πρόβλεψη για την εγκατάσταση συστημάτων με ισχύ 100 kW για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Δήμους και Περιφέρειες για κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα.

Στην περίπτωση που το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των 10 MW ανά Υποσταθμό εξαντληθεί, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, να το επεκτείνει ανά μετασχηματιστή υψηλής και μέσης τάσης.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Πράσινο φως για τις πλωτές ανεμογεννήτριες σε Κρήτη, Γυάρο και άλλες 14 περιοχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ