Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης που τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας
Κυριάρχησε στις συζητήσεις των ημερών το απόκοσμο σκηνικό που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη χώρα με την μεταφορά της αφρικανικής σκόνης.
Το φαινόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία έσπευσε να εξηγήσει τι ήταν εκείνο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό και χάρισε αυτό το αποτέλεσμα.
Στον απόηχο των παραπάνω, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επανέφερε σχετική ανάρτησή του από τον περασμένο μήνα, στον οποίο επιχειρούσε να εξηγήσει γιατί έχουμε περισσότερη σκόνη τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και ποια είναι η πηγή της σκόνης.
Γιατί μεταφέρεται περισσότερη σκόνη;
«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad» εξηγεί ο Κολυδάς.
Σκόνη που έχει μεταφερθεί απο την Έρημο Σαχάρα της Αφρικής, καλύπτει την ατμόσφαιρα της Αττικής, στην Αθήνα, στις 23 Απριλίου, 2024
«Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από την κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.
LifestyleΑννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»
»Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.
»Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Αφρικανική σκόνη – Αποκάλυψη: Τα 5 στοιχεία που περιείχε σύμφωνα με τους επιστήμονες
Άσχημη εξέλιξη – Τι έρχεται μετά την αφρικανική σκόνη
Αφρική γίναμε: «Πνiγnκαν» στην σκόνη Αρχαία Ολυμπία, Καλαμάτα και Κιάτο – Συγκλονιστικές εικόνες