Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.
Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.
Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.
Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.
Ζώδια«Τρελάθηκε» η Άση Μπήλιου: 4 ζώδια θα «πνιγούν» στο χρήμα μέχρι τον Ιανουάριο του… 2044!LifestyleΤην «τελείωσε» με μόνο 9 λέξεις: Σάλος με τα πρώτα λόγια του Νίκου Κουρκούλη, για την πρώην του, Κέλλυ Κελεκίδου, μετά τον χωρισμό
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
«Αλμυρός» στην τιμή ο μπακαλιάρος – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές