Παύλος και ο Νικόλαος πήραν σήμερα την ελληνική ιθαγένεια, μετά την αίτηση που είχαν καταθέσει μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους.
Έγιναν Έλληνες σήμερα ο Παύλος και Νικόλαος
Το επίθετο που επέλεξαν οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας είναι το «Ντε Γκρες».
Το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της.
«Είμαστε συγκινημένοι που μετά από τριάντα χρόνια έχουμε και πάλι την ελληνική ιθαγένεια. Η στέρηση της ιθαγένειάς μας, με τον νόμο του 1994, μας κατέστησε ανιθαγενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων αλλά και συναισθηματικής δοκιμασίας.
Ο πατέρας μας και η οικογένειά μας σεβαστήκαμε απόλυτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974. Η πρόβλεψη όμως του νόμου του 1994 για το θέμα της ιθαγένειας, προϊόν της τότε πολιτικής συγκυρίας, δεν άρμοζε προς έναν τέως αρχηγό του ελληνικού κράτους και ένα θεσμό που υπηρέτησε πιστά τη χώρα. Ο θάνατος του πατέρα μας έκλεισε έναν κύκλο.
Προϋπόθεση για την επιστροφή της ιθαγένειάς μας, ήταν να δηλώσουμε επώνυμο και επιλέξαμε αυτό που είχε επιλέξει και ο αποθανών θείος μας, Μιχαήλ Ντε Γκρες και είναι ό,τι πιο οικείο σε εμάς, αφού ουδέποτε η οικογένειά μας είχε επώνυμο.
Στα χρόνια που στερηθήκαμε την ιθαγένεια μας, ζήσαμε με το καθήκον και την τιμή να υπηρετούμε την πατρίδα μας με πίστη και αφοσίωση απ’ όπου και αν βρισκόμασταν, με όλες μας τις δυνάμεις. Οι ίδιες αρχές θα συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία της οικογένειάς μας».
«Είμαστε Έλληνες και διακαής επιθυμία μας είναι κάθε μέλος της οικογένειάς μας να (επαν)εγγραφεί στο μητρώο πολιτών και να ξαναγίνει δημότης και πολίτης του κράτους της Ελλάδος και να ορισθεί (και τυπικά) το επίσημο επώνυμο, που έχουμε και που είναι το “της Ελλάδος” (“Ντι Γκρέτσια”). Οτιδήποτε άλλο φημολογείται είναι εκτός πραγματικότητας».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, στο «Π» (μέσω κύκλων του περιβάλλοντός του) μετά την υποβολή στο Ληξιαρχείο Αθηνών του αιτήματος για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και επιθυμώντας να ξεδιαλύνει «άπαξ και διά παντός» , όπως υποστηρίζεται από το περιβάλλον του, την «έρπουσα φημολογία», που έχει και πάλι αναπτυχθεί τις ημέρες αυτές και που τον θέλει να επιστρέφει στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση ώστε να ιδρύσει κόμμα και να πολιτευθεί.
Οι ίδιοι κύκλοι του περιβάλλοντός του, μάλιστα, επαναλαμβάνουν παλαιότερες δηλώσεις του (που είχε κάνει επίσης στο «Π»), ότι «ο Παύλος δεν πρόκειται να αναμειχθεί με την πολιτική». «Δεν πρόκειται ούτε να ιδρύσει κόμμα, ούτε να βρίσκεται πίσω από κάποιο άλλο», διαβεβαιώνουν.
Το αίτημα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας κατέθεσαν στο Ληξιαρχείο Αθηνών οι δύο από τους γιους του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όποιο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας επιθυμεί να επανεγγραφεί στο μητρώο πολιτών και να ξαναγίνει δημότης και πολίτης του κράτους, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών και να καταθέσει ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση ότι σέβεται το Σύνταγμα, ότι αποδέχεται και αναγνωρίζει το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίστηκε με τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.
Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»LifestyleΑπίστευτο σκηνικό σε νεκροταφείο: 20χρονος χόρευε πάνω από το φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Με την ίδια δήλωση ο αιτών παραιτείται από κάθε είδους διεκδίκηση η οποία συνδέεται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή την κατοχή οποιουδήποτε τίτλου. Στη συνέχεια καταθέτει αίτηση για εγγραφή στα δημοτολόγια του δήμου ή της κοινότητας που θα ήθελε, με όνομα και επώνυμο, στοιχεία αναγκαία κατά τον νόμο.
Με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας: «Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν», είπε.
Παράλληλα, μίλησε και για το επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να κάνει αίτηση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του».
Παύλος και Νικόλαος είχαν μιλήσει μετά τον θάνατο του πατέρα τους για το θέμα του ονόματος, αλλά και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια. «Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ…» ανέφερε ο Νικόλαος.
Σε ερώτηση για το όνομά τους, πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται, καθώς και για το θέμα του πριγκιπικού τίτλου, ο Παύλος είχε πει πως «συστηνόμουν Παύλος. […] Όταν με ρωτούν το όνομά μου, συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. […] Μας αποκαλούν με άλλα ονόματα, επειδή ο παππούς μας είχε έρθει εδώ χωρίς άλλο όνομα. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες».
«Το επίθετο Γλύξμπουργκ δεν είναι δικό μας. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. […] Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», ανέφερε ο Παύλος.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Δύσκολες ώρες για τον Παύλο: Η ανάρτηση της Μαρί Σαντάλ για το πρόβλημα υγείας του συζύγου της