Τι είναι η Blue Monday και πώς μας επηρεάζει; – Η εξήγηση πίσω από την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Τι συμβολίζει και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Στη σημερινή μέρα αποδίδεται η ονομασία, Blue Monday, και θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα κάθε έτους και είναι η πιο καταθλιπτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, που δημιουργούν μία κακή ψυχολογική διάθεση.
Οι παράγοντες, που συντελούν σε όλο αυτό δεν είναι παρά η πάροδος των εορτών, που έχουν μείνει πίσω μας, καθώς και οι νέοι στόχοι που έχει ο καθένας θέσει για τη νέα χρονία.
Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένα ημέρα, λόγω του κορωνοϊού, η Blue Monday έχει συσχετιστεί και με το άγχος.
Η Blue Monday αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, ο οποίος δημιούργησε μια φόρμουλα για την μελαγχολία του Ιανουαρίου. Αυτό συνέβη, όταν του ζητήθηκε από το Sky Travel, για την προώθηση των χειμερινών προσφορών της ταξιδιωτικής εταιρείας.
Lifestyle“Σκόρπισε η σχέση με τον σύζυγό μου μετά το παιδί” Σπάει την σιωπή της η Ευγενία Δημητροπούλου για το γάμο τηςΕλλάδαΤραγωδία στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος κοινότητας – Ο λόγος που έβαλε τέλος στη ζωή του
Η εξίσωση που «υπολογίζει» τη μελαγχολία είναι η εξής: [W + (D – d)] X TQ / M x Na
W = καιρός
D = χρέος
d = μηνιαίος μισθός
T = χρόνος από τα Χριστούγεννα
Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους
M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον όρο αβάσιμο και αυθαίρετο, ενώ επιστημονικά είναι ασταθής. Αντιθέτως, υπάρχει η αντίληψη, ότι είναι μια κατάσταση γνωστή ως «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», και είναι μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να αναδυθεί σε διάφορες εποχές εντός του έτους.
Η αντιμετώπιση της Blue Monday, ή αλλιώς η διαχείριση των συναισθημάτων λύπης ή κατάθλιψης απαιτεί αυτοφροντίδα και υποστήριξη. Μερικές από τις επιλογές για τη διαχείριση αυτής της ημέρας είναι:
Η επικοινωνία
Η ενασχόληση με τη φροντίδα του εαυτού
Η επιλογή ρεαλιστικούς στόχους
Η αναγνώριση των συναισθημάτων
Ο περιορισμούς σε στρεσογόνους παράγοντες
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα