ΥΓΕΙΑ

Υπερθυρεοειδισμός: Πώς επηρεάζει το βάρος, τα συμπτώματα στο σώμα, οι αιτίες και η θεραπεία του

Ανάγνωση: 2'

H σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και βάρους έχει πολλές και άμεσες επιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το βάρος του σώματός τους και αρκετοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν ορισμένες φορές λόγω αυτού. Οι επιπτώσεις του υπερθυρεοειδισμού στο μεταβολισμό, τη διατροφή καταγράφονται στο παρακάτων άρθρο. Ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει τον οργανισμό αυξάνοντας την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσανεξία στη θερμότητα, αϋπνία και αυξημένη όρεξη. Ωστόσο, παρά την αύξηση της όρεξης, οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό συχνά χάνουν βάρος.

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός

Ο θυρεοειδής αδένας, μέσω των ορμονών που παράγει, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ποικιλία λειτουργιών του σώματος. Μεταξύ αυτών είναι ο μεταβολισμός, ο οποίος επηρεάζει τη σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και σωματικού βάρους.

Η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στον υπερθυρεοειδισμό οδηγεί σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσανεξία στη θερμότητα και αυξημένη όρεξη.

Υπερθυρεοειδισμός και αυξημένη όρεξη

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του υπερθυρεοειδισμού είναι η αυξημένη όρεξη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τρώνε περισσότερο αλλά να χάνουν βάρος και να αδυνατίζουν.

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Για να καταπολεμηθεί αυτό, συνιστάται η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε ιώδιο (όπως το εμπλουτισμένο με ιώδιο αλάτι και τα θαλασσινά), καθώς και η διαιτητική πρόσληψη νιτρικών αλάτων, γλουτένης και σόγιας.

Θεραπεία και διαχείριση του υπερθυρεοειδισμού

Η αποτελεσματική διαχείριση του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από την επικοινωνία του ασθενούς με τον γιατρό του.

Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, αλλά εάν εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές ή εάν ο υπερθυρεοειδισμός υποτροπιάσει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση απαιτείται θεραπεία υποκατάστασης για τη διατήρηση της φυσιολογικής θυρεοειδικής λειτουργίας και των επιπέδων σωματικού βάρους.

Η πρόληψη είναι μεν η καλύτερη θεραπεία, η σωστή διατροφή όμως, η άσκηση και η τακτική παρακολούθησει από τον οικογενειακό ιατρό θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνετε μασάζ στα πόδια σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο

Ένα μήνα πριν το εγκεφαλıκό το σώμα σου θα σου στείλει αuτά τα σnμάδια. Μην τα αγνοńσεις

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα σταφύλια – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καθόλου

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ