Σίγουρα όλοι κάποιες μέρες μέσα στη βδομάδα νιώθουμε κούραση ή εξάντληση. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες για το σώμα μας. Οι ειδικοί λένε πως το σώμα μας μιλάει και πρέπει να το ακούμε. Ένα ερώτημα που μας απασχολεί όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση είναι το αν πρέπει να κάνουμε γυμναστική ή όχι.
Το σίγουρο είναι πως όσο γυμναζόμαστε, τόσα περισσότερα οφέλη έχουμε! Είτε έχουμε όρεξη είτε όχι, μπορούμε να προσαρμόσουμε τι πρόγραμμα της γυμναστικής μας στην εκάστοτε περίπτωση.
Αυξάνεται η ενέργειά μας
Αν και ακούγεται αντιφατικό, η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειάς μας (ακόμη και τις μέρες που δεν υπάρχει καμία ενέργεια), λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, οι οποίες καταπολεμούν το αίσθημα της κόπωσης, βελτιώνοντας συγχρόνως τη διάθεσή μας.
Βελτιώνεται ο ύπνος
Η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο, άρα συμβάλλει και στην ξεκούρασή μας.
Μειώνεται το άγχος
Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει την ένταση και προάγει τη χαλάρωση, συμβάλλοντας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο σώμα.
Βελτιώνεται η συνολική υγεία
Όλοι ξέρουμε ότι η τακτική άσκηση έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Με το να ασκούμαστε (ναι, ακόμη και όταν είμαστε κουρασμένοι) επενδύουμε, έτσι, στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας.
Ωστόσο, αυτές τις ημέρες δε θα πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας πολύ. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση μας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας.
Ειδικά, όσον αφορά στην έντονη άσκηση, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους είναι καλό να την αποφεύγουμε τις ημέρες που νιώθουμε κόπωση. Πιο συγκεκριμένα:
LifestyleΑννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»
Αύξηση κινδύνου τραυματισμού
Όταν είμαστε εξαντλημένοι, τα αντανακλαστικά, η ισορροπία και ο συντονισμός μας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Διαταραχή της αποκατάστασης
Με την κόπωση, το σώμα μας μπορεί να μην έχει τους απαραίτητους πόρους για να αναρρώσει σωστά έπειτα από μια προπόνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο μυϊκό πόνο, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάκαμψη μετά από την άσκηση.
Μικρότερη απόδοση
Η εξάντληση δεν αποτελεί καλό σύμβουλο ούτε για τη σωματική ούτε και για την πνευματική μας απόδοση. Μπορεί να μην μπορούμε να αποδώσουμε στο συνηθισμένο μας επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να μας κάνει να απογοητευτούμε.
Κι αν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη συνηθισμένη μας ρουτίνα άσκησης, μπορούμε να κάνουμε μια πιο ελαφριά και ήπια προπόνηση, όπως είναι οι διατάσεις, το περπάτημα, η κολύμβηση ή η γιόγκα, που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά πολύ ευεργετικές για τη διάθεση και την ενέργειά μας αυτές τις ημέρες.
Τελικά, η απόφαση για το αν θα κάνουμε γυμναστική ή όχι τις ημέρες που νιώθουμε κούραση είναι προσωπική και σίγουρα θα πρέπει να βασίζεται στις δικές μας ανάγκες και περιστάσεις. Το πιο σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας, ψυχική και σωματική. Και φυσικά, εάν αντιμετωπίζουμε υπερβολική κόπωση ή άλλα συμπτώματα, η καλύτερη ιδέα είναι πάντα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Επομένως, όπως καταλαβαίνουμε, το να γυμναζόμαστε έχει πολλά οφέλη για το σώμα και την ψυχή μας. Τις ημέρες που είμαστε κουρασμένοι πρέπει να ζυγίσουμε τις καταστάσεις και να αποφασίσουμε τι έχει περισσότερο ανάγκη το σώμα μας.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνετε μασάζ στα πόδια σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο
Ένα μήνα πριν το εγκεφαλıκό το σώμα σου θα σου στείλει αuτά τα σnμάδια. Μην τα αγνοńσεις
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα σταφύλια – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καθόλου