ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία και στην Ελλάδα για τους κοριούς – Συμβουλές «εξολόθρευσης» από ειδικούς

Ανάγνωση: 6'

Η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα, καθώς πέραν του γεγονότος ότι οι κοριοί «ταξιδεύουν» με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων & Μυοκτονιών Ελλάδος, Γιώργος Λάμπρου, στάθηκε στη… διάθεση του κόσμου να πανικοβάλλεται και ανέλυσε βήμα – βήμα τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση εντομολογικού προβλήματος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο κόσμος πανικοβάλλεται υπό την έννοια ότι βλέπει ένα επιβλαβές έντομο, το οποίο δε συναντά συχνά. Πρακτικά, αναφέρεται πλέον παντού, οπότε αρχίζει να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο να βρίσκεται κοντά του και αν απειλούνται άμεσα η υγεία και η σωματική του ακεραιότητα.

Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο να μας ανησυχεί. Στο θέμα των κοριών παρατηρείται η φυσιολογική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο. Δηλαδή, το καλοκαίρι αυξάνεται η παρουσία τους και τον χειμώνα μειώνεται. Αυτό συνδέεται με τις εισροές τουριστών στη χώρα μας

Ουσιαστικά, ανέκαθεν είχαμε κοριούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Συναντούσαμε πάντοτε σε σημεία όπου εργάζονται ή διαμένουν (μόνιμα ή προσωρινά) πολλοί άνθρωποι μαζί, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, γηροκομεία και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ άλλων. Όμως, μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε οικίες.

Μία κλασσική περίπτωση που ακούμε, είναι ότι μπορεί να εντοπισθεί κοριός σε ένα σπίτι κάποιου ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι ή υποδέχθηκε έναν στρατεύσιμο. Φαντάροι μάς καλούν στο τηλέφωνο και μας λένε: “Βοηθήστε μας, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στη μονάδα”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», ανέφερε αρχικά ο κ. Λάμπρου.

Τι κάνουμε εάν προκύψει εντομολογικό πρόβλημα και το… παράδοξο με την κρατική άδεια

«Αρχικά, καταλαβαίνουμε το πρόβλημα από τα τσιμπήματα. Αν εντοπίσουμε διαδοχικές πληγές στο δέρμα μας, “γάζωμα” δηλαδή, ζητάμε τη γνώμη ειδικών· αρχικά, ιατρού (δερματολόγου) και στη συνέχεια, εξειδικευμένου συνεργείου (το οποίο, έχει την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προκειμένου να ελέγξει τον χώρο μας.

Υπάρχει το εξής ζήτημα στην Ελλάδα. Όταν κάποιος ιδιώτης πιστεύει ότι αντιμετωπίζει κάποιο εντομολογικό πρόβλημα, δηλαδή θεωρεί ότι έχει μυρμήγκια, κατσαρίδες, κουνούπια, κοριούς ή κάτι συναφές, κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο τη λέξη: “Απολύμανση” και όχι τη σωστή, που είναι: “Απεντόμωση”. Η απολύμανση είναι μία διαδικασία, για την άσκηση της οποίας δεν απαιτείται –μέχρι στιγμής– κάποια άδεια. Δεν υπάρχει μητρώο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως ισχύει για την απεντόμωση και τη μυοκτονία.

Όταν, λοιπόν, κάποιος ψάχνει για απολύμανση, μπορεί να προκύψουν στα αποτελέσματα μία εταιρεία αποφράξεων ή ένα συνεργείο καθαρισμού, που ισχυρίζονται πιθανώς ότι παρέχουν, αλλά χρησιμοποιώντας απλώς ένα προϊόν του εμπορίου, ενδεικτικά το υποχλωριώδες νάτριο (χλωρίνη). Σε αυτή την περίπτωση, ο επιβλαβής οργανισμός – στόχος δεν είναι το έντομο, αλλά τα μικρόβια. Συνήθως, υπάρχει αυτή η σύγχυση στον κόσμο», επεσήμανε στη συνέχεια ο Γιώργος Λάμπρου.

«Μία κακή πρακτική, από ανθρώπους χωρίς γνώση και άδεια, είναι η αλόγιστη χρήση χημικών σε χώρο που κατοικείται και ειδικότερα, ο ψεκασμός σε επιφάνειες που αγγίζουμε. Το χειρότερο είναι όταν αυτό συμβαίνει εν αγνοία του ιδιοκτήτη. Γίνεται μία κακή εφαρμογή, η δομή μπορεί να γεμίσει με χημικά και φεύγοντας, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Γιατί, ο κοριός θα πάει σε δυσπρόσιτα σημεία.

Το θέμα δε λύνεται απλώς με τη χρήση ενός προϊόντος, θέλει συνεχή έλεγχο ώστε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα. Ο κοριός κάνει φωλιές σε σημεία που ακουμπά το δέρμα μας, όπως ο καναπές, τα κρεβάτια, οι καρέκλες κ.ά. Τα βιοκτόνα σκευάσματα, ναι μεν καταπολεμούν τα επιβλαβή έντομα λόγω των εγγενών ιδιοτήτων τους, όμως, σε ενδεχόμενη λανθασμένη χρήση τους, γίνονται αυτομάτως επικίνδυνα για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα. Σίγουρα, δε συνιστούμε πανικό. Δεν οδηγεί ποτέ σε κάτι θετικό.

Πρέπει πάντοτε να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και το τεχνικό δελτίο ασφαλείας. Οπότε, ο ιδιώτης πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο άνθρωπος με τον οποίο θα επιλέξει να συνεργασθεί, κατέχει τα απαραίτητα έγγραφα. Το πρόσωπο – “κλειδί” στην παρερχόμενη υπηρεσία είναι ο υπεύθυνος επιστήμονας (νομικός όρος), μία ειδικότητα η οποία προβλέπεται και σε Κοινή Υπουργική Απόφαση», προσέθεσε.

Πώς προστατευόμαστε

«Αν εντοπίσουμε τσιμπήματα, ζητάμε από ειδικό να ελέγξει τον χώρο μας και παράλληλα, απευθυνόμαστε σε δερματολόγο, προκειμένου να μας ενημερώσει αν τα σημάδια προέρχονται από κάποιο παράσιτο ή άλλον παράγοντα (π.χ. αλλεργία). Δεύτερον, καλούμε εξειδικευμένο προσωπικό να επισκεφθεί τον χώρο μας, έχοντας ήδη κάνει εμείς μία έρευνα στο κτήριο.

Κοιτάζουμε σε βάθος τα στρώματα, τα κρεβάτια, τους καναπέδες. Επιπλέον, ελέγχουμε τα ξύλα των κρεβατιών, τα κεφαλάρια και αν αντιληφθούμε έντομα ή σημάδια, τραβάμε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο, με σκοπό να τα δείξουμε στον ειδικό, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα και φυσικά, ζητάμε να καταρτιστεί ένα πλάνο ενεργειών.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εξαπλώνονται ραγδαία: Γέμισε κοριούς η Ελλάδα, κανείς δεν είναι ασφαλής, μπαίνουν μέσα στα σπίτια είναι παντού

Συγκλονίζει η μαρτυρίας οικογένειας από την Κύπρο: Με κοριούς επέστρεψε από ταξίδι στην Ελλάδα- Τα λένε όλα σε βίντεο

Ηρεμεί τα πνεύματα ο καθηγητής εντομολογίας: «Οι κοριοί δεν είναι ανησυχητικοί για την υγεία, δεν μεταδίδουν ασθένειες»

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ