ΕΛΛΑΔΑ

Τιμή στον Ζήση Καραγώγο: Ο 19χρονος στρατιώτης από την Θεσσαλονίκη που «έπεσε» νεκρός από τουρκικά πυρά στον Έβρο

Ανάγνωση: 5'

Ημέρα μνήμης και τιμής είναι η (19/12) για τον Έλληνα στρατιώτη που πριν από 37 χρόνια και συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1986, «έπεσε» νεκρός από τουρκικά πυρά στον Εβρο.

Λίγα λόγια

Πρόκειται για τον Ζήση Καραγώγο με καταγωγή από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε ηλικία μόλις 19 ετών έφυγε αναίτια και άδικα από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τον ελληνικό στρατό και την Ελλάδα.

Ο Ζήσης Καραγώγος ήταν το πρώτο θύμα σε περίοδο ειρήνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η δολοφονία του σόκαρε την κοινή γνώμη ενώ λίγο έλειψε να υπάρξει όξυνση με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο τάφος του στον Ασκό Θεσσαλονίκης

Ο Ζήσης Καραγώγος καταγόταν από τον Ασκό του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και αναπαύεται. Ο τάφος του βρίσκεται στα νεκροταφεία του χωριού.

«ΖΗΣΟΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ

ΕΤΩΝ 19

ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».

Αυτό αναγράφεται στον τάφο του 19χρονου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε υπέρ της πατρίδος, έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες στο κορμί του, σε μία ιστορία που κάποιοι έχουν ξεχάσει και ακόμη περισσότεροι δεν τη γνωρίζουν καν.

Ο ήρωας στρατιώτης τιμήθηκε από τους συγχωριανούς του, που έχουν δώσει στην κεντρική πλατεία το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η προτομή του, με τη λιτή φράση «Επεσε υπέρ Πατρίδος» για να υπενθυμίζει τη μεγάλη του θυσία.

Η κάμερα σας μεταφέρει στο χώρο και στον τόπο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως ο Ελληνικός Στρατός έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή όπου έγινε το συμβάν, ενώ κτίσθηκε και μνημείο με εικονοστάσιο.

Το χρονικό και το θερμό επεισόδιο στον Πέπλο

Εχουν πολλά ειπωθεί και άλλα τόσα γραφτεί για όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη χειμωνιάτικη ηλιόλουστη ημέρα της 19ης Δεκεμβρίου του 1986 στη συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Εβρου.

Το τι έγινε όμως ακριβώς εξιστόρησε ένας εκ των πρωταγωνιστών του επεισοδίου, ένας από τους τρεις άνδρες της περιπόλου, ο Γιώργος Βασιλός, ο οποίος «βγήκε» αλώβητος από τη σύγκρουση, ωστόσο από ένα τροχαίο ατύχημα μερικά χρόνια αργότερα, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Γιώργος Βασιλός μίλησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Η ουσία είναι πως ο 19χρονος στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, άοπλος και ανυποψίαστος, σε μία συνηθισμένη περίπολο, δέχθηκε αναίτια και ανεξήγητα πυρά από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Ελληνες στρατιώτες της ελληνικής περιπόλου άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα. Η τυχαία διέλευση του Ελληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο.

Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στον τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων. Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του… Απώλειες είχαν και οι Τούρκοι με νεκρούς και τραυματίες, ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρχαν και από την ελληνική πλευρά.

Ο Καραγώγος ήθελε λίγες ημέρες για να βρεθεί με τους δικούς του αφού θα έπαιρνε άδεια για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Και ενώ το επεισόδιο είχε λήξει, ξαφνικά λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι Τούρκοι στρατιώτες κινήθηκαν εναντίον των Ελλήνων που είχαν παραμείνει στο σημείο της συμπλοκής. Ακολούθησε νέα ανταλλαγή πυρών, με αρκετές απώλειες από πλευράς Τουρκίας. Η έναρξη γενικής σύρραξης κρεμόταν από μια κλωστή, καθώς ελληνικά άρματα μάχης M48 A3-A5 ξεκίνησαν από την Καβησό για το σημείο της συμπλοκής.

Ωστόσο, μετά από συνεννοήσεις των διοικητών των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων της περιοχής η κατάσταση εκτονώθηκε, ενώ η πλήρης αποκλιμάκωση, επήλθε μετά από συνεννοήσεις των αρμοδίων Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Η δε σφοδρή χιονόπτωση των επομένων ημερών αποτέλεσε ένα πρόσθετο εμπόδιο για οποιαδήποτε νέο επεισόδιο.

Θεωρείται το πιο θερμό επεισόδιο και μάλιστα αιματηρό, εξαιρετικής σοβαρότητας, μετά το 1974. Εκτοτε βέβαια ακολούθησαν και άλλα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο, με τα πιο σημαντικά, αυτό στα Ιμια δέκα χρόνια αργότερα (1996) και πρόσφατα με τους δύο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί και κρατούταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου – Παγκόσμιος συναγερμός

ΕΚΤΑΚΤΟ Τούρκοι αστυνομικοί πυροβόλησαν Έλληνα στο τελωνείο της Ανδριανούπολης

Οι ασφαλέστερες χώρες αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ