«Έφυγε» αναπάντεχα ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Αλεξανδρής
Πέθανε ο Δημήτρης Αλεξανδρής σε ηλικία 64 ετών
Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Αλεξανδρή σε ηλικία 64 ετών γεμίζει θλίψη την τοπική κοινωνία της Μακρυνείας και της ευρύτερης περιοχής.
Αναπάντεχα, έφυγε από την ζωή, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.
Επρόκειτο για άνθρωπο ιδιαίτερα αγαπητό, με βαθιά ευαισθησία. Δεν ήταν μόνο εξαιρετικός συγγραφέας μα και λάτρης του τόπου του, του Λιθοβουνίου, της Μακρυνείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Τα βιβλία του ήταν γεμάτα από αγάπη, σεβασμό και μια ανεκτίμητη αίσθηση χρέους προς την κληρονομιά που ήθελε να διασώσει και να μεταδώσει στις επόμενες γενιές.
Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 27/11 και ώρα 13:00 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Λιθοβουνίου.
Αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας:
«Σήμερα είμαι παραπάνω από συντετριμμένος. Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Αλεξανδρή με γέμισε με θλίψη και ένα αίσθημα κενού.
Εντελώς αναπάντεχα, ο Δημήτρης, φίλος αγαπημένος, άνθρωπος με βαθιά ευαισθησία και δημιουργική φλόγα, έφυγε από κοντά μας.
Ο Δημήτρης δεν ήταν μόνο εξαιρετικός συγγραφέας, ήταν ένας αληθινός εραστής του τόπου του, του Λιθοβουνίου, της Μακρυνείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Τα βιβλία του ήταν γεμάτα από αγάπη, σεβασμό και μια ανεκτίμητη αίσθηση χρέους προς την κληρονομιά που ήθελε να διασώσει και να μεταδώσει στις επόμενες γενιές.
Είχα την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσω αρκετές φορές το έργο του. Κάθε παρουσίαση ήταν μια γιορτή, ένα ταξίδι στα μονοπάτια της ιστορίας που ο Δημήτρης γνώριζε τόσο καλά και μετέδιδε με μοναδικό τρόπο.
LifestyleΕκεί τα έγραψε όλα μετά τον θάνατο των παιδιών της: Αυτοί είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι της Βέφας, μαθεύτηκε η διαθήκηLifestyleΕΚΤΑΚΤΟ Μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για τη Μαρινέλλα
Ήταν άνθρωπος που άφηνε το στίγμα του, όχι μόνο μέσα από το πνευματικό του έργο, αλλά και με την αυθεντικότητα και τη γενναιοδωρία του χαρακτήρα του.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά το έργο του θα μείνει ζωντανό για να μας θυμίζει την αγάπη του για τη γη που τον γέννησε και για τους ανθρώπους της.
Οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή, αλλά αφήνουν το ίχνος τους, είναι εκείνοι που κατάφεραν να νικήσουν τον χρόνο. Δεν ζουν μόνο μέσα στις αναμνήσεις μας, αλλά και σε ότι δημιούργησαν, σε ό,τι προσέφεραν, σε ότι ενέπνευσαν.
Ο Δημήτρης Αλεξανδρής δεν θα ξεχαστεί. Θα ζει μέσα από τις σελίδες του και μέσα από τις καρδιές όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.
Καλό σου ταξίδι, φίλε Δημήτρη. Η Μακρυνεία σήμερα θρηνεί έναν άξιο πρεσβευτή της».
Ο Δημήτρης Β. Αλεξανδρής μεγάλωσε στο Λιθοβούνι της Μακρυνείας.
Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο της Γαβαλούς. Φοίτησε σε σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα εκπαίδευσης και καταρτισμό σχεδίων. Ήταν Αστυνομικός Διευθυντής εν αποστρατεία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Άκρων, (Λιθοβουνίου) επί 13 χρόνια, έχει εκλεγεί πέντε φορές στο κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ.
Ασχολήθηκε ενεργά σε πολιτιστικούς ομίλους ενώσεις και εταιρείες όπως ΑΙ.ΠΟ.Ε., Ε.ΑΙ.Α., Π.Ο.Ν.Δ. και άλλες.
Τον περισσότερο χρόνο του τον δαπανούσε στις ιστορικές, πολιτιστικές, αρχαιολογικές, λαογραφικές και συγγραφικές ενασχολήσεις. Με την συμπαράστασή του έχουν εκδοθεί τα βιβλία «Λιθοβούνι Μακρυνείας-διαδρομή στον χώρο, αναδρομή στο παρελθόν», «Λιθοβούνι Μακρυνείας-Νεκροταφείο κλασσικής και Ελληνιστικής εποχής και ευρήματα Μυκηναϊκού τάφου», «Μήτρος Δεληγιώργης», «Το Σαντζάκι του Κάρλελι» και «Τριχόνιον-Άκραι-Μέταπα-Αιτωλών πόλεις».
Είχε εκδώσει τα βιβλία «Το Ηρώον των Μακρυνείων Αγωνιστών και Πεσόντων», «Η Μακρυνεία στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλίας-Από τον μύθο…στην ιστορία» (Α’ τόμος) «Η Μακρυνεία στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλίας-Από την ιστορία…στο σήμερα». (Β’ τόμος), «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας». (Α & Β τόμος), «Δημήτρης Μακρής ο κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού, ο στρατηγός της Επανάστασης και οι 1.326 αγωνιστές του».
Τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε παρουσιαστεί στη Γαβαλού το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Γαβαλού Μακρυνείας – Ο Τόπος μας»
Πέρα από τις εκδόσεις που αποτελούν ιστορικά τεκμηριωμένα ντοκουμέντα για την Μακρυνεία, για πολλές δεκαετίες αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά Ελληνικά και ξένα. Είχε δε λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια για ιστορικά θέματα της περιοχής. Τα γραφόμενά του αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Δημήτρης Αλεξανδρής: Το “Λόγω Τιμής”, τα διάσημα αδέρφια, η αλλαγή επιθέτου και ο κακός του “Σασμού”