ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Πώς θα βγάζουμε χρήματα

Ανάγνωση: 6'

Η παρούσα και η μελλοντική κατάσταση στις συναλλαγές μας

Τέλος στις αναλήψεις από ΑΤΜ

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, αν και οι αναλήψεις από ΑΤΜ γίνονται όλο και πιο γνωστές, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας εννοιολογικής μείωσης, και πιο συγκεκριμένα μιας μειωμένης μορφής χρήσης του χάρτινου χρήματος.

Οι αριθμοί των διαφόρων διαθέσιμων ΑΤΜ, οι φυσικές τράπεζες αλλά και τα υποκαταστήματα, είναι λιγότερο χρήσιμες και εξοπλισμένες με μια πραγματική συσκευή κατάλληλη για την εκταμίευση μετρητών, το οποίο οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση και στο ολοένα και υψηλότερο κόστος. Τι συμβαίνει όμως με τα ΑΤΜ καθώς και ποιο είναι το μέλλον τους;

Η διαδικασία προς την ουσιαστική ψηφιοποίηση που σήμερα φαίνεται να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από αρκετό καιρό, ιδίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένα πλαίσιο στο οποίο, εκτός από την εξάπλωση του ευρώ, γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικής πρώτης εναλλακτικής λύσης έναντι του χρήματος σε μετρητά, η οποία είναι ασφαλώς πολύ πολιτισμικά ενσωματωμένη και παρούσα, αλλά αποδεικνύεται επίσης προβληματική από διάφορες απόψεις.

Πράγματι, τα μετρητά , εκτός από το κόστος συντήρησης και διαχείρισης αλλά και το κόστος αντικατάστασης (διότι, πολύ απλά, τα χαρτονομίσματα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και συνεπώς πρέπει να αντικαθίστανται), θεωρούνται επίσης «προβληματικά» πολύ απλά επειδή η χρήση τους συνδέεται συχνά με τη δυσκολία καταγραφής των συναλλαγών και των «μεταφορών χρημάτων».

Η παρούσα κατάσταση και τι θα ισχύει στο μέλλον

Τα μετρητά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε περιοχές όπου είναι «χρήσιμο» να μην αφήνουν ίχνη συναλλαγών, γεγονός που όμως αυξάνει σημαντικά προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή και η παράνομη εμπορική διακίνηση προϊόντων. Με την εξάπλωση των ψηφιακών εργαλείων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές προτιμώνται όλο και περισσότερο. Τι συμβαίνει και τι θα συμβεί με τα ΑΤΜ;

Ο παροπλισμός πολλών ΑΤΜ θα συνεχιστεί με λιγότερο έντονο τρόπο, κάτι που συμβαίνει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια

Πρόκειται για τις εκατοντάδες ΑΤΜ που δεν λειτουργούν πλέον κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, το ΑΤΜ που προορίζεται ως στοιχείο ικανό να διανέμει χρήματα θα συνεχίσει να υπάρχει, σε λιγότερο όμως διαδεδομένη μορφή.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να «χρειαζόμαστε» την ανάληψη μετρητών, αλλά αυτή η λειτουργία, θα γίνει σταδιακά λιγότερο «απαραίτητη» χάρη στη μεγαλύτερη διάδοση του μη φυσικού χρήματος, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό, ασφαλές και αποδεικτικό έναντι παράτυπων συναλλαγών.

Τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόσθετα κόστη όσον αφορά τις προμήθειες για τις αναλήψεις, ένα θέμα που έχει ήδη δει το ενδιαφέρον διαφόρων μερών, όπως εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά πλαίσια, στην Ιταλία το κόστος των προμηθειών παραμένει μεταβλητό και μπορεί να φτάσει ακόμη και αρκετά ευρώ προμήθειας, ανάλογα με το κύκλωμα που χρησιμοποιείται.

Βρέφος veκρo στα σκαλιά εκκλησίας – Βρέθηκε τυχαία επάνω σε “κούνια”

Το μωρό βρέθηκε τυχαία – Το είχαν τοποθετήσει σε «κούνια» που βρίσκεται έξω από την εκκλησία και είναι συνδεδεμένη με σύστημα ειδοποίησης στον ιερέα

Βρέφος veκρo στα σκαλιά εκκλησίας

Νεκρό βρέθηκε νεογέννητο βρέφος στο Μπάρι της Ιταλίας. Το παιδάκι είχε εγκαταλειφθεί έξω από την εκκλησία του San Giovanni Battista στο Μπάρι.

Το μωρό, που πιστεύεται ότι ήταν περίπου ενός μηνός, εγκαταλείφθηκε σε «κούνια» που βρίσκεται έξω από την εκκλησία. Ο ιερέας της ενορίας, Antonio Ruccia, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι όταν κάποιος αφήνει ένα μωρό στην «κούνια», ένας συναγερμός τον ειδοποιεί αμέσως.

«Βρίσκομαι στη Ρώμη, αλλά το κινητό μου τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο με την κούνια δεν χτύπησε», είπε. Το νεκρό παιδί ανακαλύφθηκε από επικεφαλής γραφείου κηδειών, ο οποίος περνούσε από το σημείο. Ειδοποίησε αμέσως τον ιερέα, ο οποίος κάλεσε την τοπική αστυνομία, η οποία έκανε τη μακάβρια ανακάλυψη.

Μόλις ένα μωρό αφεθεί στην «κούνια», ένα σύστημα υποτίθεται ότι ενεργοποιείται αυτόματα και μια ειδοποίηση προορίζεται να σταλεί στο κινητό τηλέφωνο του ιερέα, σύμφωνα με το CNN. Δεν είναι σαφές αν το σύστημα ειδοποίησης λειτούργησε ή αν το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν το άφησαν, σύμφωνα με την αστυνομία του Μπάρι.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε η «κούνια» ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν αφέθηκε ένα κοριτσάκι που αργότερα ονομάστηκε Μαρία Γκράτσια.

Οι συγκεκριμένες «κούνιες» βρίσκονται σε όλη την Ιταλία, σε εκκλησίες και νοσοκομεία, σύμφωνα με το CNN. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν γυναίκες που θέλουν να εγκαταλείψουν ανώνυμα τα μωρά τους.

Η συγκεκριμένη πρακτική χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν οι γυναίκες άφηναν τα μωρά σε έναν τροχό ενσωματωμένο σε τοίχο που συνδεόταν με εκκλησία. Η συγκεκριμένη πρακτική ίσχυε μέχρι τη δεκαετία του ‘50 στην Ιταλία και αντικαταστάθηκε από νόμο που επιτρέπει στις γυναίκες να γεννούν ανώνυμα στα νοσοκομεία χωρίς να αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Άνοιξαν όλες οι πόρτες συρμού του Μετρό ενώ ήταν σε κίνηση

Βρέφος veκρo στα σκαλιά εκκλησίας – Βρέθηκε τυχαία επάνω σε “κούνια”

Πέθαvε η 5 φορές Ολυμπιονίκης της γυμναστικής…

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ