ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός από Έλληνα σεισμολόγο, η “κόκκινη” περιοχή – Πότε θα χτυπήσει

Ανάγνωση: 8'

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι η περιοχή με τον σημερινό (21/7) σεισμό στην Κρήτη, είχε δώσει 8,5 Ρίχτερ το 365 μ.Χ.

Σεισμός: Συναγερμός από Έλληνα σεισμολόγο

Συγκεκριμένα ο σεισμολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ., στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει αναφερθεί στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, από την ισχυρή δόνηση το δυτικό μέρος της Κρήτης ανυψώθηκε έως εννέα μέτρα, ενώ προκλήθηκε τσουνάμι που έφτασε μέχρι την Αίγυπτο, την Πελοπόννησο και τη Σικελία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Πρωινός σεισμός στη θάλασσα της Παλαιόχωρας Χανίων. Λεπτομέρειες έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο που δεν θυμούνται οι πολλοί είναι ότι στην ίδια ακριβώς περιοχή σαν σήμερα στις 21.7.365 μ.Χ. έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει ποτέ αναφερθεί στη Μεσόγειο.

Εκτιμώμενο μέγεθος 8,5

Καταστράφηκαν μεγάλο μέρος της Κρήτης και άλλες περιοχές. Η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε αιφνίδια έως 9 μέτρα!

Τεράστιο τσουνάμι κατέκλυσε τη λεκάνη της Αν. Μεσογείου προκαλόντας ναυάγια και χιλιάδες θυμάτων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Πελοπόννησο, στη Σικελία και αλλού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κάθε πότε επαναλαμβάνονται τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί και τσουνάμι στο ελληνικό τόξο. Που θα πάει, θα το απαντήσουμε κι’ αυτό…!».

Προειδοποίηση για ισχυρό σεισμό στη χώρα – Πότε θα χτυπήσει ο “Εγκέλαδος”

Εφιαλτική πρόβλεψη λίγες μέρες μετά την ισχυρή δόνηση στην Τουρκία, που “ταρακούνησε” τη Βόρεια Ελλάδα

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται από τον Ολλανδό σεισμολόγο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Προειδοποίηση για ισχυρή δόνηση στην Ελλάδα.

Τα «πάνω κάτω» έφερε ο σεισμός στο Τσανάκαλε της Τουρκίας που αν και 4,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε περιοχές της Ελλάδας, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στον ελλαδικό χώρο.

Στο προσκήνιο, μάλιστα, ήρθε και πάλι ο Φρανκ Χούγκερμπετς, Ολλανδός ερευνητής, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει την φονική σεισμική δόνηση στην Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους. Αυτή τη φορά με δύο αναρτήσεις του προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή…

Ο αμφιλεγόμενος Ολλανδός ερευνητής από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey» δύο ημέρες πριν από τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε κάνει μία ανάρτηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)». Δύο ημέρες μετά επιβεβαιώθηκε…

Χθες, ο ερευνητής χτύπησε καμπανάκι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Κάθε δύο χρόνια κάνει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Χούγκερμπερτς.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα καλεί τους Έλληνες να είναι προσεκτικοί. «Να είσαι προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός», έγραψε.

Ο Ολλανδός ερευνητής ασχολείται με τις κινήσεις των πλανητών και σύμφωνα με αυτές εκφράζει τις εκτιμήσεις του για το εάν πρόκειται να υπάρξει σε κάποιο μέρος του πλανήτη ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός.

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; Η πpoειδοπoiηση από Έλληνα σεισμολόγο – «Συσσωρεύει ενέργεια ο Εγκέλαδος»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προέβλεψε περίοδο σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα, με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κύθνου.

Η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για περίοδο έξαρσης

Όπως υπογράμμισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Action24, «το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021, που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη δραστηριότητα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, προσθέτοντας «δηλαδή το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Σχετικά με τον Κορινθιακό, επεσήμανε ότι έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων, που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου.

Να τηρείται ο αντισεισμικός κανονισμός συμβουλεύει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς», σημείωσε και κατέληξε «η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; «Ίσως πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών» – Η προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις ταράζουν την Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι σεισμοί, που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, εντάθηκαν την 3η Μαρτίου με δύο ισχυρές δονήσεις 3,5 και 3,4 Ρίχτερ.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Τι ανησυχεί τους κατοίκους και ποια είναι η άποψη των σεισμολόγων

Ποια είναι, όμως, η άποψη των σεισμολόγων;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο.

Χαρακτήρισε τις δονήσεις ως «σμήνος», το οποίο προς το παρόν «δίνει την εικόνα» σεισμών με μέγιστο μέγεθος έως 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό είναι μικρή, αλλά «η εικόνα αυτή είναι με επιφύλαξη προς το παρόν». Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και θα επανέλθουν με νεότερες εκτιμήσεις εάν χρειαστεί.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος η εικόνα αυτή είναι «με επιφύλαξη προς το παρόν και αυτή είναι η σωστή γλώσσα της επιστήμης».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε. Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε “σμηνοσειρά”, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός τώρα: Ποια περιοχή της χώρας μας ταρακουνήθηκε

Νέος σεισμός στη χώρα μας

Σεισμός – Eπεiγov: Τι κάνουμε σε περίπτωση Σεισμού – Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε, Άλλαξαν οι οδηγίες

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ