Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή. Πρόκειται για την η Κοίμηση της Θεοτόκου και και όλοι οι πιστοί συνηθίζουν να λένε της ευχή «Καλή Παναγιά». Μια γλωσσολόγος αναλύει την ορθότητα αυτής της φράσης.
Κάτι που γνωρίζουμε και από το σχολείο είναι ότι οι φράσεις που επικρατούν στην αργκό ή στη ντοπιολαλιά δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστές γραμματικά. Μπορεί να περιέχουν λάθη και πλεονασμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φράση «καλή επιτυχία».
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη, εξηγεί σε ανάρτησή της στο Facebook τι ισχύει με τη φράση «Καλή Παναγιά»:
«Καταρχήν δεν υπάρχει πλεονασμός στις ευχές που έχουν το καλό/καλή/καλά στην αρχή τους και που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν ταυτολογικές ή υπερβολικές. Αλλά και πλεονασμό να το θεωρήσουμε, πού το κακό; Ο πλεονασμός είναι πολύ συνήθης στην γλώσσα αρχαιόθεν.
Κλείνοντας, η ειδική γλωσσολόγος μίλησε και είπε την άποψή της για το θέμα αυτό.
LifestyleΑννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Δέος: Η τεχνητή νοημοσύνη… έφτιαξε το πρόσωπο της Παναγίας – Δείτε πως μοιάζει
Δάκρυσε η Παναγιά: Συγκλονίζει το θαύμα της Θεοτόκου στην Καρδίτσα ανήμερα των Εισοδίων
Η Παναγία επεμβαiνει στις δυσκоλóτερες στιγμές τής ζωής μας