Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή. Πρόκειται για την η Κοίμηση της Θεοτόκου και και όλοι οι πιστοί συνηθίζουν να λένε της ευχή «Καλή Παναγιά». Μια γλωσσολόγος αναλύει την ορθότητα αυτής της φράσης.
Είναι σωστή ή όχι;
Κάτι που γνωρίζουμε και από το σχολείο είναι ότι οι φράσεις που επικρατούν στην αργκό ή στη ντοπιολαλιά δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστές γραμματικά. Μπορεί να περιέχουν λάθη και πλεονασμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φράση «καλή επιτυχία».
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη, εξηγεί σε ανάρτησή της στο Facebook τι ισχύει με τη φράση «Καλή Παναγιά»:
«Καταρχήν δεν υπάρχει πλεονασμός στις ευχές που έχουν το καλό/καλή/καλά στην αρχή τους και που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν ταυτολογικές ή υπερβολικές. Αλλά και πλεονασμό να το θεωρήσουμε, πού το κακό; Ο πλεονασμός είναι πολύ συνήθης στην γλώσσα αρχαιόθεν.
ΕλλάδαΣε συναγερμό πασίγνωστη μεγάλη πόλη της Ελλάδας – “Βρέχει” νεκρά πουλιά, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψηςΚόσμοςΤραγωδία: 21χρονη πνiγηκε από το παράθυρο που της έκλεισε η 2χρονη κόρη της!
Κλείνοντας, η ειδική γλωσσολόγος μίλησε και είπε την άποψή της για το θέμα αυτό.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Η Παναγία επεμβαiνει στις δυσκоλóτερες στιγμές τής ζωής μας
Δέος στον Βόλο: Υποδέχθηκαν το άφθαρτο χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής – Πλήθος κόσμου για προσκύνημα