Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, προχώρησε σε μια σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση της λειψυδρίας που πλήττει το νησί της Νάξου. Ο κ. Καπούνης, σε δηλώσεις του στη Ναυτεμπορική, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού που πλήττει την περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις σοβαρές συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Όσο πάει το πρόβλημα μεγαλώνει. Έρχεται καταστροφή! Έρχεται πείνα! Το νησί θα ερημώσει! Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
«Ο τριτογενής τομέας δεν έχει πρόβλημα με το νερό, λόγω των αφαλατώσεων που υπάρχουν, σε αντίθεση με τον πρωτογενή τομέα, που έχει τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία μάλλον δεν το έχει καταλάβει και γι’ αυτό δεν έχει σταθεί στο πλευρό μας. Τώρα έχουμε Αύγουστο. Όσο πάει, το πρόβλημα μεγαλώνει», τόνισε αρχικά ο Δ. Καπούνης.
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Καπούνης πραγματοποίησε μια ανασκόπηση της υπόθεσης υλοποίησης του φράγματος του Τσικαλαριού, επισημαίνοντας ότι από την ημέρα της δημοπράτησής του το 2009, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στο 5% της συνολικής του κλίμακας. Επιπλέον, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη προσθήκης τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της Νάξου.
Ανέφερε πως, «δεν υπάρχει καμία επεξεργασία, κανένα κονδύλι, κανένας προγραμματισμός. Πότε θα γίνουν οι μελέτες για την τριτοβάθμια επεξεργασία και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα;».
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Καπούνης διευκρίνισε ότι τα πηγάδια στη Νάξο, τα οποία έχουν ηλικία 50 έως 60 ετών, έχουν εξαντληθεί και πλέον παρέχουν μόνο υφάλμυρο νερό. Πρόσθεσε πως, «Η παραγωγή της ανοιξιάτικης Πατάτας Νάξου ήταν κατά 70% μειωμένη. Αντί για 6 χιλ. τόνους, βγάλαμε 1.800. Ακόμη, οι παραγωγοί δεν θα φυτέψουν ούτε μία πατάτα το φθινόπωρο, κάτι που θα έχει συνέπειες στο εισόδημά τους. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι επίσης θα επηρεαστούν, καθώς δεν θα σπείρουν τριφύλλια, καλαμπόκια, κριθάρια, κλπ, ενώ τα ζώα τους θα πίνουν υφάλμυρο νερό, κάτι που θα έχει συνέπειες στην υγεία τους».
Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης ζήτησε από την Πολιτεία «να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στη Νάξο» και «να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα».
Εκπεμπόμενοι SOS για τη Λειψυδρία και την Αδράνεια των Αρχών: Έκκληση για Άμεσες Ενέργειες
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Εκπέμπουμε SOS! Αν συνεχιστεί αυτό, θα καταστραφεί το νησί, θα ερημώσει! Δεν θα υπάρχει τίποτα! Τα περίφημα προϊόντα μας θα εξαφανιστούν! Ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα! Όταν δεν υπάρχει νερό, υπάρχει πείνα, αφού δεν μπορεί ο πρωτογενής τομέας να ανταπεξέλθει. Αλλά, δεν ενδιαφέρεται κανείς φορέας, ούτε υπάρχει πρόγραμμα και σχεδιασμός. Κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς. Ακόμα στο “θα δούμε” είμαστε! Τι θα απογίνουμε;».
Τέλος, ο Δημήτρης Καπούνης χαρακτήρισε την τουριστική κίνηση στη Νάξο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ως «ικανοποιητική», επισημαίνοντας την θετική πορεία της τουριστικής δραστηριότητας στο νησί. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι στο νησί δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, διαλύοντας έτσι οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγειονομική κατάσταση της κτηνοτροφίας στη Νάξο.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος κοινότητας – Ο λόγος που έβαλε τέλος στη ζωή του