«Φουσκωμένα» εμφανίζονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο, ενώ το κόστος θα παραμείνει υψηλό και για τους επόμενους μήνες, εξαιτίας δύο σημαντικών παραγόντων.
Ο πρώτος είναι το φαινόμενο που προκαλεί «πονοκέφαλο», εκείνο των ρευματοκλοπών, αλλά και οι τεχνικές απώλειες του δικτύου για το 2021 και το 2022.
Ο αντίκτυπος πρόκειται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, που έχουν ήδη πληρώσει και για ρευματοκλοπές και για απώλειες δικτύου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι προμηθευτές έχουν μεταφέρει στους καταναλωτές ήδη, το ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από απώελειες δικτύου για το 2021 και το 2022.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος στην χονδρεμπορική που καταγράφηκε τον Μάρτιο δεν «πέρασε» στα τιμολόγια του Απριλίου.
Ρεύμα: Γıατί είναι «φοuσκωμένα» τα τıμολόγια για τον Απρίλιο
Η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/MWh από τα 73,61 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και οι προβλέψεις για τον Απρίλιο αναφέρονται σε περαιτέρω υποχώρηση στα 60 ευρώ/MWh και πιθανότατα και κάτω από αυτά τα επίπεδα, καθώς η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών μειώνετια και η παραγωγή φθηνών ΑΠΕ ενισχύεται, καλύπτοντας πάνω από το 50% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.
Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αποτελεί την βάση τιμολόγησης των χρεώσεων της κιλοβατώρας στη λιανική και στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωσή τους οφείλονται οι μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν οι καταναλωτές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους με την καθιέρωση των χρωματιστών τιμολογίων.
Σύμφωνα με τους παρόχους το κόστος των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων πρέπει να βαρύνει κατά μεγάλο μέρος τον διαχειριστή, ως αρμόδιο για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στη ΡΑΑΕΥ που έχει θέσει στον διαχειριστή στόχους για μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσο όρο 2% ετησίως για το διάστημα 2021-2024 έναντι ποινών.
Οι στόχοι αυτοί κρίνονται ως εξαιρετικά χαμηλοί από την αγορά.
ΕλλάδαΣύζυγος πασίγνωστου Έλληνα η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου – Έδωσε τέλος στη ζωή τηςMedia“Ο μπαμπάς μου” Ραγίζει καρδιές το αντίο του γιου του Δημήτρη Ήμελλου – Η επιθυμία της οικογένειας για την κηδεία
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν τα «πράσινα» τιμολόγια του Απριλίου, τα οποία σύμφωνα με τους προμηθευτές κινούνται κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου.
προχώρησαν σε αυξήσεις και άλλοι σε μειώσεις.
Ειδικότερα, τα τιμολόγια του Απριλίου, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής, είναι:
-ΕΛΙΝΟΙΛ 9,06 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-Volterra 9,99 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-Volton 10,54 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-Solar Energy 10,559 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας 10,604 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-NRG 10,784 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-ΔΕΗ 10,861 σεντς ανά κιλοβατώρα έως 500 κιλοβατώρες και 11,881 οι επόμενες, 8,226 σεντς ανά κιλοβατώρα το νυχτερινό
-Elpedison 11,005 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 11,705 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες.
-Ζενίθ 11,438 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-Ήρων 11,555 σεντς ανά κιλοβατώρα.
– Protergia 11,624 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-We Energy 13 σεντς ανά κιλοβατώρα.
-OTE Estate 14,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση 30-32 % για το σταθερό τιμολόγιο στα 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα για έναν χρόνο επίσης για τις συμβάσεις που θα συναφθούν τον Απρίλιο.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Έρχονται δύσκολοι μήνες: Αuξάνονται οι λογαρıασμοί ρεύματος για να βγουν 800 εκατομμύρια εupώ
Πóτε θα κóβεται το ρεúμα νέοι κανόνες για τους απλńρωτους λоγαριασμούς
Ρεύμα: Χαμόγελα χαράς στους λογαριασμούς του Μαρτίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε