Ο Κωστής Γαϊτάνος, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από το 1987 έως το 1990, και παράλληλα επί διετία Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού.
Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαϊτάνο
Ο Κωστής Γαϊτάνος γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον ‘Αλεξ Τουρνάισεν και συνέχισε τις σπουδές του σε Γερμανία και Αυστρία, καθώς επίσης στην Πορτογαλία με υποτροφία του ιδρύματος «Γκιουλμπεκιάν».
Μαθήτευσε κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, όπως οι Έρικ Τεν-Μπεργκ, Καρλ Ένγκελ, Μωρίς ‘Αιζενμπεργκ και Ζάντορ Βεγκ. Το 1963 τιμήθηκε με πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Ζάλτσμπουργκ.
Έδωσε ρεσιτάλ ανά τον κόσμο και έπαιξε ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις πολλά έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ, μεταξύ άλλων, ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Σοστακόβιτς και το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του Προκόφιεφ.
Παρουσίασε μουσικολογικές και ιστορικές μελέτες σε διαλέξεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και σεμινάρια. Σε σειρά διαλέξεων παρουσίασε, επίσης, μια ιστορική έρευνα της ελληνικής μουσικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Διετέλεσε μέλος κρατικών επιτροπών και κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και τιμήθηκε με βραβεία και επαίνους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το διάστημα 1968-1998 δίδαξε στο Ελληνικό Ωδείο και το διάστημα 1980-1998 διετέλεσε διευθυντής σπουδών του.
Το 1999, μαζί με την πιανίστρια και καθηγήτρια Μπέττυ Μπαρζούκα, ίδρυσε στην Αθήνα το Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες». Επίσης, συνέγραψε και εξέδωσε σειρά βιβλίων για τη μουσική. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Μουσικής για την επί πολλά έτη γόνιμη προσφορά του στα ελληνικά μουσικά πράγματα (2007).
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, Χαρίτων Σταυρόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, με βαθύτατο σεβασμό στο έργο και στη μνήμη του εκλιπόντος, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Κωστή Γαϊτάνου.
Συγκίνησαν όλη την Ελλάδα τα λόγια της οικογένειας Πλακιά: «Για αυτό δεν θα πάω στο κοιμητήριο»
Η οικογένεια Πλακιά, ο Νίκος και η Σοφία, ο Δημήτρης και η Μάρθα που έχασαν τις τρεις κόρες τους στην τραγωδία των Τεμπών έδωσαν μία συγκλονιστική συνέντευξη στο news247 και στον Παντελή Διαμαντόπουλο.
Συγκίνησαν όλη την Ελλάδα
Δύο χρόνια μετά και για εμένα είναι σαν χθες. Δεν έχω μπει ακόμα στο στάδιο του πένθους. Πένθος είναι να σκύψεις το κεφάλι και να πας στο Κοιμητήριο. Δεν θα πάω στο Κοιμητήριο, δεν είναι εκεί τα παιδιά. Τα παιδιά είναι στην καρδιά μου. Τα παιδιά θα είναι πάντα στο μυαλό μου, στις αναμνήσεις. Όταν θα τελειώσει όλο αυτό, κυρίως με το κομμάτι το δικαστικό και την απόδοση ευθυνών, νομίζω ότι τότε θα έχω τον χρόνο να πενθήσω όπως θέλω τα παιδιά μου. Νιώθω οργή, θυμό και μίσος και δεν ξέρω ποτέ αν θα μου φύγει. Σίγουρα αυτό το γιατί, το αδιανόητο, θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου ανέφερε ο Νίκος Πλακιάς.
Χάσαμε τα παιδιά μας, με τον πιο τραγικό και τον πιο γελοίο τρόπο συνάμα. Το σκεφτόμαστε πολλές φορές σημείωσε η Μάρθα Πλακιά από την πλευρά της.
LifestyleAπoκαλύφθηκε 55 χρόνια μετά: Αuτό έμαθε ο άντρας της Ζωής Λάσκαρη και τη παράτησε στο μαιευτήριο μόλις γέννησεLifestyleΗ Γη Tης Ελιάς: Πεθαίvει ο Αποστόλης – Καταppέει η Άννα
Δεν μας έδωσαν χώρο να πενθήσουμε γιατί ανακτήσαμε μία άλλη ιδιότητα, αυτή του ντεντέκτιβ που θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν πρόσθεσε η Σοφία Πλακιά, ενώ ο Νίκος Πλακιάς είπε: Όλοι οι συγγενείς κάναμε έναν πολύ δυνατό αγώνα απέναντι σε έναν πολύ δυνατό εχθρό.
Η έγνοια τους ήταν να καθαρίσουν το πεδίο σύντομα. Μέσα όμως σε αυτά τα μπάζα, ήταν τα οστά των παιδιών μας συμπλήρωσε ο Νίκος Πλακιάς.
Σ’ αυτό το τρένο ήταν όλη η Ελλάδα: Το συγκλονιστικό νέο τραγούδι για την τραγωδία στα Τέμπη
Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στα θύματα έρχεται να μας συγκλονίσει.
Το τραγούδι έχει τίτλο “στου ουρανού τις ράγες”. Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Μιχαήλ Άνθης, ενώ ερμηνεύει το κομμάτι μαζί με τους
Γιάννη Ζουγανέλη, Χριστόφορο Γερμενή και Ευδοκία Ράπτη, σε μια σπαρακτική ερμηνεία
Με την απλότητα και τη δύναμη των στίχων του, αναδεικνύει τη σπαρακτική στιγμή της απώλειας, όπως εκφράζεται μέσα από τις λέξεις: Παίρνω παιδί μου και δεν απαντάς, Και δεν χωράω στο μπλουζάκι που σου πήρα, Συγγνώμη που δεν πρόλαβα να χαιρετήσω.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα