Δεν έχουν τέλος οι πληγές που έχουν ανοίξει στον Θεσσαλικό κάμπο και τη Μαγνησία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Στον απέραντο βούρκο που έχει σχηματιστεί οι άνθρωποι μέσα από τις λάσπες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.
Εν τω μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει για την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς η κατάσταση είναι ανησυχητική και από υγειονομικής πλευράς, με τα χιλιάδες νεκρά ζώα να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ τα λασπόνερα αργούν να υποχωρήσουν.
Ο Χρήστος Αδαμόπουλος από το Ψαθοχώρι Καρδίτσας έχασε τα 98 από τα 103 ζώα του. Όλη την ημέρα επικοινωνεί ξανά και ξανά με την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να έρθουν να πάρουν τα νεκρά ζώα.
Περισσότερα από 100.000 νεκρά ζώα βρίσκονται στον κάμπο. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους το κόστος συγκέντρωσης των νεκρών ζώων σε ένα σημείο.
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνουν έκκληση καθώς δεν έχουν πλέον τροφές για τα ζώα που επέζησαν και αναγκάζονται να ταΐζουν τα ζωντανά με ακατάλληλες ζωοτροφές.
Οι επιστήμονες πλέον αγωνιούν για την υγειονομική βόμβα στην περιοχή η οποία, μπορεί να φτάσει και στο πιάτο μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές αν τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά από ζώα που κατανάλωσαν ακαταλληλες ζωοτροφές φτάσουν στο πιάτο μας.
Οι κάτοικοι στην περιοχή είναι αντιμέτωποι και με τις δερματικές παθήσεις.
Χωρίς πόσιμο νερό για 10η ημέρα παραμένουν οι κάτοικοι στον Βόλο. Το νερό που φτάνει στις βρύσες σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν δεν είναι πόσιμο, ενώ όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού.
Τα καταστήματα πλέον σερβίρουν σε πλαστικά πιάτα και ποτήρια.
Στη μάχη περισυλλογής νεκρών ζώων θα μπει και ο στρατός, ενώ με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού ξεκίνησαν και οι πρώτες αποστολές ζωοτροφών σε απομακρυσμένα χωριά της Θεσσαλίας.
Με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel. Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την κυβέρνηση, είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.
Με τις ειδικές προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας αυτή τη δύσκολη διαδικασία ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
LifestyleΣkοτώθηκε σε τροχαίο ο γιος διάσημης Ελληνίδας δημοσιογράφουLifestyleΤην παράτησε μετά από 8 χρόνια σχέσης: Στη φόρα η πραγματική αιτία χωρισμού Ρέμου-Μακρυπούλια λίγο πριν το γάμο
Μεγάλη λύση στο πρόβλημα έδωσε η λειτουργία της μονάδας στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση. Η συγκεκριμένη μονάδα άνοιξε χθες το μεσημέρι, καθώς μέχρι τότε το ύψος των νερών στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση, χάρη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.
Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, από σήμερα συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί και τους Δήμους της περιοχής να συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, η κατάσταση είχε ως εξής για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
Αιγοπρόβατα: 61.786
Βοοειδή: 5.306
Χοιρινά: 19.355
Πτηνά: 123.810
Ωστόσο παραμένει σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ειδικά συνεργεία μέχρι το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί:
Για τα αιγοπρόβατα, 27.436 νεκρά ζώα
Για τα χοιρινά, 10.103 νεκρά ζώα
Για τα βοοειδή, 44 νεκρά ζώα
Για τα πτηνά, 25.400 νεκρά ζώα
Παράλληλα, μετά την ενεργοποίηση χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ελληνικό νησί
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν Ποιες είναι οι επόμενες περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία Atena
Ζευγάρι ανέβηκε σε οροφή ΙΧ για να σωθεί – Ποτάμι έγινε η Αθήνα, κάτω από το νερό τα αυτοκίνητα