νέος-σεισμός-τώρα-που-ήταν-το-επίκεν-184177

Νέος σεισμός τώρα – Που ήταν το επίκεντρο

Ανάγνωση: 26'

Σεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο την Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο.

Σεισμός: Στην Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο

Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 2.8 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 33.9 χιλιόμετρα και σημειώθηκε στις 19:39 το απόγευμα της Παρασκευής (01/11).

Συγκεκριμένα ο σεισμός εκδηλώθηκε 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Αν μένετε κοντά σε αυτές τις 3 περιοχές: Σε νέα φάση σεισμικής έξαρσης η Ελλάδα – Μεγάλη ανησυχία από τους σεισμολόγους

Ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο «Action 24», αναφέρθηκε στον πρόσφατο σεισμό κλίμακας 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία, αναλύοντας τις πιθανές συνέπειες αυτού του φαινομένου για τον ελληνικό χώρο.

Σεισμός: Σε νέα φάση σεισμικής έξαρσης η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο, ο εν λόγω σεισμός αποτελεί συνέχεια του σεισμού που εκδηλώθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο στην ίδια περιοχή, καθώς συνέβη στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί τότε.

Ο σεισμολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών, όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις Τούρκων ειδικών. Τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μετασεισμός του προηγούμενου μεγάλου σεισμού. Ωστόσο, αναφορικά με τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η απόσταση είναι σημαντική και το μέγεθος του σεισμού δεν επαρκεί για να έχει συνέπειες στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι το πραγματικό πρόβλημα προέρχεται από τους εγχώριους σεισμούς, δηλαδή αυτούς που έχουν την εστία τους στην ελληνική επικράτεια. Σημείωσε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώθηκε τρία χρόνια χωρίς μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα (δηλαδή 6 Ρίχτερ και πάνω), γεγονός που υποδηλώνει ότι στην προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε σημαντική ποσότητα σεισμικής ενέργειας μέσω έξι σεισμών που υπερέβησαν τον μέσο όρο. Τώρα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά φαίνεται ότι προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης.

Ρήγματα που Ανησυχούν τους Επιστήμονες

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα ρήγματα που εξετάζονται προσεκτικά από τους σεισμολόγους. Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία είναι ο Κορινθιακός Κόλπος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως φυσικό εργαστήριο υψηλής σεισμικότητας. Ο Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι, μετά από 40 χρόνια χωρίς σημαντικούς σεισμούς στην περιοχή, αυτή είναι ώριμη για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για τον ακριβή χρόνο εκδήλωσης αυτού.

Σχολιάζοντας την ετοιμότητα των δομών απέναντι σε ενδεχόμενους σεισμούς, ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι κατασκευές στη χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 1981, χάρη στον αντισεισμικό κανονισμό που θεσπίστηκε μεταξύ 1984 και 1986. Αυτή η ρύθμιση είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο, γεγονός που οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και των μηχανικών.

Η περιοχή της Θήβας παραμένει επίσης ενεργή, με την ύπαρξη μικρών σεισμών μετά την έξαρση του καλοκαιριού. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι μια προσεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει και ενάμιση χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή αυτή πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Σημαντική προσοχή απαιτείται και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, το οποίο παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα, με προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς το 1982 και 1983, καθώς και το 2014, με μέγεθος έως 6,9 Ρίχτερ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και οι κατοικημένες περιοχές βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από τα ρήγματα, η παρακολούθηση των δεδομένων είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σεισμός 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022 στο Βόρειο Αιγαίο ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας, με τον κίνδυνο επανάληψης ισχυρού σεισμού στο άμεσο μέλλον.

Δείτε το βίντεο:

Προειδοποίηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Έρχεται μεγάλος σεισμός και στην Ελλάδα – «Η σεισμική άπνοια…»

Για υψηλό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Γκανάς αναφέρθηκε στους δύο σεισμούς στην Κόρινθο το βράδυ της Δευτέρας, όντας καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «υπάρχει μια μικρή σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο Ηραίο Περαχώρας κλίμακας 3,3 Ρίχτερ, η οποία ξεκίνησε στις 22:20. Δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό να μας απασχολεί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

«Η χρονιά δεν είχε ισχυρούς σεισμούς σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση τον σεισμό στην Ηλεία στις 29 Μαρτίου κλίμακας 5,7 Ρίχτερ. Θεωρώ πως η ύφεση θα τελειώσει. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, επομένως είμαστε κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα», απάντησε ο Αθανάσιος Γκανάς για το αν ο σεισμός στην Κόρινθο μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε σε ύφεση όλο το 2024.

Ο κ. Γκανάς παράλληλα σχολίασε πως «είμαστε από τις καλύτερα εξοπλισμένες χώρες στην Ευρώπη», ενώ τόνισε πως σαν χώρα «έχουμε δοκιμαστεί από σειρά σεισμών με αποκορύφωμα τον σεισμό στη Σάμο το 2020, κλίμακας 6,7 Ρίχτερ. Πιστεύω πως θα ανταπεξέλθουμε».

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τους σεισμούς. Επί του θέματος ο κ. Γκανάς τοποθετήθηκε, σχολιάζοντας πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που συνδέουν τις έντονες βροχοπτώσεις με τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο πρόκειται μόνο για ενδείξεις. Είναι πολύ νωρίς για να αποδειχθεί πως υπάρχει κάποια συσχέτιση».

Οι οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης:

Είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρώ-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.

Εφιαλτική προειδοποίηση για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα: «Να είστε προσεκτικοί στην περιοχή της…»

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται από τον Ολλανδό σεισμολόγο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό στο Τσανάκαλε.

Σεισμός: Εφιαλτική προειδοποίηση

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται από τον Ολλανδό σεισμολόγο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Ο σεισμολόγος προειδοποιεί για ισχυρή δόνηση στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανησυχία για τις επερχόμενες σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Τα «πάνω κάτω» έφερε ο σεισμός στο Τσανάκαλε της Τουρκίας που αν και 4,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε περιοχές της Ελλάδας, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στον ελλαδικό χώρο.

Στο προσκήνιο, μάλιστα, ήρθε και πάλι ο Φρανκ Χούγκερμπετς, Ολλανδός ερευνητής, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει την φονική δόνηση στην Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους. Αυτή τη φορά με δύο αναρτήσεις του προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή…

Ο αμφιλεγόμενος Ολλανδός ερευνητής από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey» δύο ημέρες πριν από τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε κάνει μία ανάρτηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)». Δύο ημέρες μετά επιβεβαιώθηκε…

Χθες, ο ερευνητής χτύπησε καμπανάκι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Κάθε δύο χρόνια κάνει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Χούγκερμπερτς.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα καλεί τους Έλληνες να είναι προσεκτικοί. «Να είστε προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός», έγραψε.

Καθησυχαστικός ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι απαντά

Τις τοποθετήσεις του Ολλανδού ερευνητή, που προβλέπει τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, δεν άφησε αναπάντητες ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκαλώντας τον «ερασιτέχνη του Διαδικτύου».

«Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι «δεν έχουμε δει πουθενά ούτε τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ούτε τους υπολογισμούς».

Μάλιστα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να καθησυχάσει του πολίτες επισημαίνει ότι: «Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς».

«Δήθεν πρόβλεψη σεισμού από Ολλανδό ερευνητή.

  • 1. Ερευνητής δεν είναι. Είναι ερασιτέχνης που βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει. Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς.
  • 2. Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα.
  • 3. Η μέθοδος της δήθεν πρόβλεψης βασίζεται, λέει, στις κινήσεις των πλανητών. Πουθενά δεν έχουμε δει τα χαρακτηριστικά της μεθόδου και τους υπολογισμούς.
  • 4. Είχε, λέει, προβλέψει το σεισμό της Τουρκίας το 2023. Ανακριβές!

Συμπέρασμα, αναξιόπιστη ιστορία».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

    – κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.

    – μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

    – μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
  • – μακριά από κτίρια και δέντρα
  • – μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
  • Αν είστε σε ψηλό κτίριο
  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Δείχνουν ότι έρχεται μεγάλος σεισμός

Τρομακτικοί ήχοι που φαίνονταν σαν να προέρχονταν από το υπερπέραν αλλά στην ουσία έβγαιναν από τα βάθη του εδάφους σε ένα μέρος που ονομάζεται Μπινγκιόλ στην ανατολική Τουρκία, έσπειραν τον πανικό ανάμεσα στους κατοίκους.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν ότι «έρχεται ένας μεγάλος σεισμός». Κάνοντας μια αξιολόγηση σχετικά με το θέμα, ο δρ. Naci Görür, τον οποίον μάθαμε από τις προβλέψεις για πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Από όσο μπορώ να μαντέψω, αυτός ο ήχος μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια μεγάλη επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά το αέριο ραδονίου, βγαίνουν από το έδαφος».

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες μοιράστηκαν τον πανικό τους στους λογαριασμούς των social media. Ένας πολίτης που φοβάται έναν μεγάλο σεισμό καλεί τον καθηγητή Naci Görür να πάρει θέση.

Απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Δρ. Naci Görür έκανε εκτίμηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην περιοχή. Ο Görür είπε συγκεκριμένα: «Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των ήχων που προέρχονται υπογείως στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσουμε».

Ο Görür συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Από όσο υποθέτω, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή πετρωμάτων βαθιά στο έδαφος. Μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια ευρεία επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά ραδόνιο, βγαίνει από το χώμα. Είναι σαν ο ήχος να μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου».

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, ομάδες της ειδικής υπηρεσίας AFAD ερεύνησαν την περιοχή. Αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε δηλητηριώδες αέριο από τις αρχές. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σταλεί στην περιοχή για λεπτομερείς έρευνες.

Σεισμός στην Τουρκία: Τι έλεγαν νωρίτερα οι ειδικοί

Δύο Τούρκοι καθηγητές και ένας Ιάπωνας μετρούν αντίστροφα για την καταστροφική επέλαση του Εγκέλαδου στην Τουρκία, όπως ανέφερε νωρίτερα το Newsbomb.gr.

Σοβαρότατη και διαρκώς αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για έναν πολύ ισχυρό σεισμό μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Προ διμήνου μετά τις πολλαπλές τοποθετήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, ο Τούρκος καθηγητής που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επανήλθε με νέες δηλώσεις για σεισμό 7 Ρίχτερ-ή και περισσότερο- και στη Σμύρνη.

Την σκυτάλη πήρε πλέον ο Δρ. Ökmen Sümer, ο οποίος σε νέες δηλώσεις υποστήριξε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Δρ. Ökmen Süme, λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül και Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Έχουμε δύο σενάρια στο ρήγμα της Σμύρνης. Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο της μεγάλο σεισμό το 1688. Αλλά δεν ξέρουμε ποιο ήταν το όφελος. Εάν αυτός ο σεισμός συνέβη στο τμήμα Balçova του ρήγματος της Σμύρνης ή αν επηρέασε και τα δύο μαζί με το τμήμα Pınarbaşı, τότε είμαστε άνετοι με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικά εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Uzunada, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός που εντοπίστηκε σε αυτό το ρήγμα ήταν πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Σεισμός στην Τουρκία: Τα ρήγματα σε ξηρά και θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν την Σμύρνη

Ο Δρ. Ο Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ ‘όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ ‘όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης».

Tουρκία: Νέα ανησυχία από Ιάπωνα ειδικό

Και σαν να μην έφταναν αυτά , ο Ιάπωνας ειδικός σεισμών Yoshinori Moriwaki μίλησε στο Innovative Building Summit που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας. Υπενθυμίζοντας ότι έγινε ένας σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το 1766, ο Yoshinori Moriwaki είπε: «Αυτοί οι σεισμοί έρχονται ξανά και ξανά. Συνέβησαν το 1766, 257 χρόνια μετά τον σεισμό του 1509 που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Έχουν περάσει 258 χρόνια»

Δηλώνοντας ότι παρατηρείται ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κάθε 250 χρόνια, ο Moriwaki συνέχισε: «Βλέπουμε ότι τα ρήγματα συσσωρεύουν την ενέργειά τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα».

«Μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός στο Τσανάκκαλε»

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τους σεισμούς σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ο Moriwaki είπε: «Ένας σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Τσανάκκαλε το 2024. Υπάρχουν 20-30 μικροί σεισμοί την ημέρα σε αυτήν την περιοχή, αλλά μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός στην πλευρά του. Μπορούμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνο γιατί οι μικροί σεισμοί δεν αποτρέπουν πιθανούς μεγάλους σεισμούς».

Σεισμός στην Τουρκία: Νέα γραμμή ρήγματος εμφανίζεται στην Προύσα

Μιλώντας για τη νέα γραμμή ρήγματος που προέκυψε στην Προύσα, ο Moriwaki ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σεισμοί συμβαίνουν σε περισσότερο από το 60 % των νέων γραμμών ρηγμάτων στην Ιαπωνία».

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ακόλουθη τοποθέτηση του για το εύρος ενός ρήγματος: «Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε με μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα ξεκινά από την Ινδονησία και εκτείνεται μέχρι την Ισπανία. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό».

Από τη δημόσια συζήτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να λείψει ο γεωεπιστήμονας Naci Görür, που ήταν ο πρώτος ο οποίος προειδοποίησε τόσο έντονα για πάρα πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως: «Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι ασφαλές από σεισμούς. Κάθε μέρος της Τουρκίας θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ αργά ή γρήγορα» και ζήτησε για πολλοστή φορά λήψη μέτρων.ω

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εκτακτο: Αν μένετε κοντά σε αυτές τις 3 περιοχές: Σε νέα φάση σεισμικής έξαρσης η Ελλάδα – Μεγάλη ανησυχία από τους σεισμολόγους

Σεισμός πριν από λίγο στη χώρα μας

Σεισμoς τώρα στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ