Το κλείσιμο του 2023 φέρνει στο προσκήνιο ένα ερώτημα που απασχολεί έντονα τους καταναλωτές: τα τιμολόγια ρεύματος και η επιλογή μεταξύ των πράσινων, των κίτρινων και των μπλε τιμολογίων.
Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum, προβαίνει σε μια λεπτομερή ανάλυση των χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων των πράσινων, κίτρινων και μπλε τιμολογίων. Εξηγεί πότε είναι πιο επικερδή να επιλέγουμε κάθε τύπο τιμολογίου, δίνοντας έμφαση στις προϋποθέσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.
Πράσινο τιμολόγιο
1. Το ΠΡΑΣΙΝΟ τιμολόγιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση δε θα είναι το πιο φθηνό της αγοράς.
2. Στο πράσινο τιμολόγιο κερδίζει κανείς από το ότι όλοι οι όροι και συνθήκες χρέωσης είναι ίδιες, οπότε δεν κινδυνεύει να μπλέξει με μικρά γράμματα και περίεργους όρους.
3. Με το πράσινο τιμολόγιο μπορεί κανείς εύκολα να διαλέξει το φθηνότερο ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ (τα οποία όμως θα είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα κίτρινα).
4. Το πράσινο τιμολόγιο σε εξασφαλίζει για μόνο ένα μήνα όσον αφορά την τιμή, αλλά σε γενικές γραμμές, σε ότι θέση κατάταξης θα είναι η εταιρία σου σε σχέση με τις άλλες τον πρώτο μήνα, είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι και τους επόμενους μήνες οπότε δεν χρειάζεται να αλλάζεις εταιρία κάθε τρεις και λίγο.
Μπλε τιμολόγιο
5. Το ΜΠΛΕ τιμολόγιο είναι σταθερό, και ΠΑΝΤΑ θα βγαίνει πιο ακριβό από τα αντίστοιχα χρώματα.
6. Στο μπλε τιμολόγιο πληρώνεις παραπάνω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (για όσο διαρκεί το συμβόλαιο) ότι ξέρεις ακριβώς ποια τιμή θα πληρώνεις.
7. Στο μπλε τιμολόγιο, πάντα, την ώρα που το επιλέγεις θα πρέπει να ξέρεις ότι όλα τα άλλα τιμολόγια θα είναι φθηνότερα οπότε θα πρέπει να ξεπεράσεις τη δύσκολη ψυχολογία που συνεπάγεται αυτό.
8. Το ίδιο δύσκολη ψυχολογία θα έχεις αν πάρεις το μπλε και κλειδώσεις την τιμή, και μετά βλέπεις τα υπόλοιπα να συνεχίζουν να πέφτουν. Πρέπει λοιπόν να σταθμίσεις αν νιώθεις καλύτερα ξέροντας ότι δεν θα έχεις εκπλήξεις στο ρεύμα σου ή αν νιώθεις καλύτερα ξέροντας ότι δεν τα πήγες χειρότερα από τους άλλους γύρω σου.
Κίτρινο τιμολόγιο
9. Το ΚΙΤΡΙΝΟ τιμολόγιο είναι το πιο φθηνό αλλά και το πιο επικίνδυνο (ο κίνδυνος είναι να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές που θα σε χρεώνουν).
10. Το κίτρινο τιμολόγιο, σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, θα είναι πιο φθηνό από τα νέα πράσινα ή μπλε τιμολόγια που θα βγαίνουν τον ίδιο μήνα στην αγορά.
11. Στο κίτρινο τιμολόγιο αυτό συμβαίνει επειδή τον κίνδυνο του ανεβοκατεβάσματος τον αναλαμβάνεις εσύ και όχι η εταιρία.
ΕλλάδαΈρχεται «λουκέτο» σε όλη τη χώραLifestyleΏρες αγωνίας για την Καίτη Φίνου – “Δυστυχώς”
Τι θα πρέπει να επιλέξουμε;
Α. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ τιμολόγιο όταν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το κόστος του ρεύματος.
Β. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΠΛΕ τιμολόγιο όταν εκτιμούμε πως οι τιμές ενέργειας είναι στον πάτο, (ή γενικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα) και πιθανολογούμε ότι θα ανεβούν.
Σε αυτή την περίπτωση επιδιώκουμε να κλείσουμε συμβόλαιο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο.
Γ. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ τιμολόγιο όταν οι τιμές ενέργειας πέφτουν και πιθανολογούμε ότι θα συνεχίσουν να πέφτουν ή να μένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μειωμένο και μειούμενο κόστος. Θα πρέπει όμως να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε πότε είμαστε τόσο χαμηλά ώστε να μας συμφέρει να γυρίσουμε σε μπλε τιμολόγιο.
– Το τι θα διαλέξει λοιπόν κανείς έχει να κάνει (α) με το πόσο θέλει να ασχολείται με το θέμα και (β) με το τι πιστεύει ότι θα γίνει με τις τιμές ενέργειας στο μέλλον.
– Τις τιμές όλων των τιμολογίων, όλων των χρωμάτων και όλων των εταιριών, θα μπορείτε να τις συγκρίνετε εύκολα και αξιόπιστα από την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία μέσα στον Ιανουάριο θα τεθεί σε λειτουργία το νέο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Αρχής (https://www.energycost.gr) το οποίο θα σας βοηθήσει πολύ.
– Εν τω μεταξύ από την ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ μπορείτε να δείτε πόσο ρεύμα καταναλώνετε στο σπίτι, οπότε να δείτε από που μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση και μπορείτε επίσης να δείτε πόση εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων θα έχετε αν κάνετε κάποιες μεγάλες ενεργειακές αλλαγές στο σπίτι σας, όπου θα δείτε πότε θα κάνετε απόσβεση από κάθε επιλογή.
– Εάν όντως σας απασχολεί το θέμα, τότε μπείτε και ξεψαχνίστε αυτά τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας. Μη βαριέστε. Θα βοηθήσει και την τσέπη σας και το περιβάλλον.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ρεύμα: Γıατί είναι «φοuσκωμένα» τα τıμολόγια για τον Απρίλιο
Έρχονται δύσκολοι μήνες: Αuξάνονται οι λογαρıασμοί ρεύματος για να βγουν 800 εκατομμύρια εupώ
Πóτε θα κóβεται το ρεúμα νέοι κανόνες για τους απλńρωτους λоγαριασμούς