ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτιά ΤΩΡΑ στην πιο καμένη περιοχή της χώρας – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ανάγνωση: 39'

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/08) σε δασική έκταση στο Μίστρο Ευβοίας.

Φωτιά: Σε δασική έκταση στο Μίστρο Ευβοίας

Κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 4ηςΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση:

Ευθύμης Λέκκας: Φόβος για αυτή την περιοχή της χώρας – «Μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και…»

Τοποθέτηση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική, και κυρίως στην περιοχή του Αγίου Όρους, έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σεισμός: Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή

Ο ίδιος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή είναι αυστηρά καθορισμένη σε μήκος έξι με επτά χιλιόμετρα και δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.

«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην προαναφερόμενη περιοχή του τελευταίους μήνες μπορεί να δώσει μέχρι και πέντε ρίχτερ και κάτι, μιας ένταση που δεν θα δημιουργήσει επιπτώσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι, «η άλλη περίπτωση που υπάρχει, είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να φύγει αθόρυβα, ακριβώς όπως αθόρυβα και ήρθε».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στο πλαίσιο της τακτικής σύγκλισης του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, διαπιστώθηκε ότι «η ευρύτερη περιοχή είναι καλά οργανωμένη και ακολουθούνται όλα όσα επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο», γεγονός που όπως πρόσθεσε, «με χαροποίησε σημαντικά και έτσι μπορώ να πω σε τουρίστες και πολίτες ότι δεν πρέπει να είναι θορυβημένοι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις συστάσεις των αρχών, όταν και εάν αυτές δοθούν ή δίνονται».

Για μια «γόνιμη» σύσκεψη, στην οποία υπήρξε καθολική συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, όπως συμβαίνει για τις πλημμύρες και τις φωτιές, μίλησε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θέμα «σεισμός» αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα από όλους.

Λέγοντας ότι αφορμή για την κινητοποίηση αυτή υπήρξε η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, είπε: «Οι επιστήμονες μας ενημέρωσαν για τα ευρήματά τους και μας εξήγησαν την κατάσταση σε χάρτες και γραφήματα και όλα όσα μας κατέθεσαν, ουσιαστικά συνάδουν στο ότι δεν πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα πρέπει να κρατά στο “κόκκινο”». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «εμείς, οι αρχές και όλοι όσοι είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών, επισκεπτών και τουριστών σε όλη τη Χαλκιδική, παραμένουμε σε επιφυλακή και αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν την περαιτέρω έρευνά τους».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι αμφότεροι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη «συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επαφή με τους επιστήμονες και να ενημερωνόμαστε όταν πρέπει για τις εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμοί στην περιοχή σημειώνονται τακτικά και κάποιοι γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί. Μάλιστα τρεις από αυτούς, είχαν το τελευταίο διάστημα μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ – ο τελευταίος 4,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, ενδεχόμενο για 8,5 Ρίχτερ – «Θα ακούσετε ένα βουητό…»

Στην πρόβλεψη ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο» προχώρησε πριν λίγους μήνες ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, αναλύοντας το ενδεχόμενο ενός σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας.

Σεισμός: Ο κίνδυνος είναι όλο και πιο κοντά μας

Ο Κώστας Συνολάκης, εξηγώντας το γιατί, σημείωσε ότι «αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη».

Από ένα τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός είχε καταστραφεί η Αλεξάνδρεια, υποστήριξε ο Κώστας Συνολάκης.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως η Αιγυπτιακή πόλη καταστράφηκε από ένα μεγάλο τσουνάμι, που δημιουργήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό. «Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μία καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε;», είπε ο κ. Συνολάκης.

«Υπάρχει η ένδειξη»

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».

«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μία ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει», εξήγησε ο διακεκριμένος καθηγητής.

Σεισμός: Θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα που έχουμε δει – Έρχεται σεισμός που θα φτάσει τα 9 Ρίχτερ στις επόμενες 48 ώρες

Τις επόμενες δύο ημέρες είναι πιθανός σεισμός μεγέθους 6 έως 9 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα στη Ρωσία

Σεισμός: Σήμα συναγερμού από τους σεισμολόγους

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γενικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του Παραρτήματος της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένη πιθανότητα ισχυρού σεισμικού γεγονότος που θα μπορούσε να συμβεί μετά από σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκε την προηγούμενη μέρα σε απόσταση 118 χλμ. από το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το επίκεντρο του νέου σεισμού ενδέχεται να είναι στον κόλπο Avacha, ο οποίος θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτες δονήσεις με δύναμη έως και 9 βαθμών στο Petropavlovsk-Kamchatsky, στο Yelizovo, στο Vilyuchinsk και στο Ust-Kamchatsk. Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι αρκετή σεισμική ενέργεια έχει συσσωρευτεί στην Καμτσάτκα για σεισμό μεγέθους 8,5-8,7 Ρίχτερ.

Παρόμοιοι ισχυροί σεισμοί έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στην Καμτσάτκα. Έτσι, το 1952 καταγράφηκε ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε το τσουνάμι. Ο αριθμός των θυμάτων αναφέρθηκε στη Μόσχα 2,3 χιλιάδες νεκροί. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μεταξύ 4 και 14 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει.

Ηφαίστειο εξερράγη στην Καμτσάτκα της Ρωσίας εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος οκτώ χιλιομέτρων

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7.2 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή της Καμτσάτκα στη Ρωσία, εξερράγη και το ηφαίστειο Σιβελούτς, εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος 8 χιλιομέτρων.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από την περιοχή Πετροπαβλόσκ – Καμτσάτκου και σύμφωνα με το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού που προηγήθηκε στης έκρηξης εντοπίστηκε περίπου 88 χιλιόμετρα από το Πετροπαβλόσκ.

Οι εικόνες και τα βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου είναι εντυπωσιακές.

Έρχεται μεγάλος σεισμός: Που και πότε θα «χτυπήσει» – Ποια περιοχή κινδυνεύει περισσότερο

Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα: Για 6 ρίχτερ κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» πιο έντονα

Σεισμός 6 ρίχτερ στην Ελλάδα; Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Σεισμός: Τρεις σεισμολόγοι προειδοποιούν πως ένας μεγάλος εγκέλαδος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα – Πόσων ρίχτερ θα είναι.

Προσεκτικοί και επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι που παρακολουθούνε την έξαρση των φαινομένων, έπειτα από το σεισμό 3,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σεισμική ύφεση που παρατηρείται από τον Οκτώβριο του 2021 θα αλλάξει στο μέλλον.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται έντονα για την άπνοια που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα, όπως θεωρούν, να συσσωρεύεται ενέργεια στο γεωδυναμικό σύστημα.

Με άλλα δύο θέματα που προβληματίζονται οι σεισμολόγοι είναι με τα ρήγματα της Λάρισας και της Εύβοιας.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. “Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει ένα σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ”. “Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή”, εξήγησε ο κ. Γκανάς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με το ρήγμα της Λάρισας, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί μεν, αλλά θα πρέπει να βρεθούν δεδομένα για το πότε έχει γίνει ο τελευταίος σεισμός.

Σεισμός: Φοβίζει το ρήγμα της Εύβοιας

Το άγνωστο ρήγμα της Νότιας Εύβοιας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους, που δεν αποκλείουν σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα μας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας, καθώς όπως είπε ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.

Σε δηλώσεις του στα “Παραπολιτικά”, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.

Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν ένα σεισμό της τάξεως του 6

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή κυρίως στα παλιά κτήρια.

Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.

Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό 7 Ρίχτερ μέσα στις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές περιλαμβάνει – Η απάντηση των σεισμολόγων

Σε μια πραγματικά ανησυχητική πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προέβη εκ νέου ο ερευνητής Frank Hoogerbeets.

Σεισμός: Ο Ολλανδός μελετητής αποκαλύπτει!

«Καθώς πλησιάζουμε στις 18-19 Αυγούστου, είναι σημαντικό να είμαστε σε επιφυλακή για έναν πιθανό μεγάλο σεισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες αυξομειώσεις, η Κρήτη, η Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, το Αιγαίο και ο Μαρμαράς βρίσκονται σε επιπλέον επιφυλακή. Μπορεί εύκολα να φτάσει το μέγεθος 7 σε αυτή την περιοχή», λέει ο Frank Hoogerbeets

«Η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι πιθανότατα 20-23 Αυγούστου, αλλά μια ισχυρή δόνηση μπορεί ήδη να συμβεί περίπου στις 15-16 Αυγούστου», τονίζει σε ανάρτησή του.

As we approach 18-19 August, it is important to be on watch for a possible large earthquake.

According to the latest fluctuations, Crete, Greece, Dodecanese Islands, Aegean Sea, and Marmara on extra alert.

Latest fluctuations

Facebook:https://t.co/gcQp78i8fG

Telegram:… pic.twitter.com/bAsQBg26sA

— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) August 14, 2024

O Ολλανδός ερευνητής που είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία πέρσι προειδοποίησε και προ 20ημέρου την Ελλάδα για μεγάλο σεισμό.

Ο Ολλανδός ερευνητής, Φρανκ Χούγκερμπετς με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για επερχόμενο σεισμό στην περιοχή των Δωδεκανήσων και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο.

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο Χούγκερμπερτς.

Μάλιστα, λίγο αργότερα έκανε και μια δεύτερη ανάρτηση στην οποία αναφέρει λιτά «Να είσαι προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός»!

Ο Χούγκερμπετς προβλέπει, όπως αναφέρει ο ίδιος, τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, με τις μεθόδους του να είναι αμφιλεγόμενες…

Έκτακτη Προειδοποίηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα – «Η σεισμική άπνοια…»

Για υψηλό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Γκανάς αναφέρθηκε στους δύο σεισμούς στην Κόρινθο το βράδυ της Δευτέρας, όντας καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «υπάρχει μια μικρή σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο Ηραίο Περαχώρας κλίμακας 3,3 Ρίχτερ, η οποία ξεκίνησε στις 22:20. Δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό να μας απασχολεί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

«Η χρονιά δεν είχε ισχυρούς σεισμούς σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση τον σεισμό στην Ηλεία στις 29 Μαρτίου κλίμακας 5,7 Ρίχτερ. Θεωρώ πως η ύφεση θα τελειώσει. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, επομένως είμαστε κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα», απάντησε ο Αθανάσιος Γκανάς για το αν ο σεισμός στην Κόρινθο μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε σε ύφεση όλο το 2024.

Ο κ. Γκανάς παράλληλα σχολίασε πως «είμαστε από τις καλύτερα εξοπλισμένες χώρες στην Ευρώπη», ενώ τόνισε πως σαν χώρα «έχουμε δοκιμαστεί από σειρά σεισμών με αποκορύφωμα τον σεισμό στη Σάμο το 2020, κλίμακας 6,7 Ρίχτερ. Πιστεύω πως θα ανταπεξέλθουμε».

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τους σεισμούς. Επί του θέματος ο κ. Γκανάς τοποθετήθηκε, σχολιάζοντας πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που συνδέουν τις έντονες βροχοπτώσεις με τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο πρόκειται μόνο για ενδείξεις. Είναι πολύ νωρίς για να αποδειχθεί πως υπάρχει κάποια συσχέτιση».

Οι οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης:

Είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρώ-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.

Εφιαλτική προειδοποίηση για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα: «Να είστε προσεκτικοί στην περιοχή της…»

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται από τον Ολλανδό σεισμολόγο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό στο Τσανάκαλε.

Σεισμός: Εφιαλτική προειδοποίηση

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται από τον Ολλανδό σεισμολόγο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό στο Τσανάκαλε της Τουρκίας. Ο σεισμολόγος προειδοποιεί για ισχυρή δόνηση στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανησυχία για τις επερχόμενες σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Τα «πάνω κάτω» έφερε ο σεισμός στο Τσανάκαλε της Τουρκίας που αν και 4,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε περιοχές της Ελλάδας, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στον ελλαδικό χώρο.

Στο προσκήνιο, μάλιστα, ήρθε και πάλι ο Φρανκ Χούγκερμπετς, Ολλανδός ερευνητής, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει την φονική δόνηση στην Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους. Αυτή τη φορά με δύο αναρτήσεις του προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή…

Ο αμφιλεγόμενος Ολλανδός ερευνητής από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey» δύο ημέρες πριν από τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε κάνει μία ανάρτηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)». Δύο ημέρες μετά επιβεβαιώθηκε…

Χθες, ο ερευνητής χτύπησε καμπανάκι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Κάθε δύο χρόνια κάνει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Χούγκερμπερτς.

Σε δεύτερη ανάρτησή του μάλιστα καλεί τους Έλληνες να είναι προσεκτικοί. «Να είστε προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός», έγραψε.

Καθησυχαστικός ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι απαντά

Τις τοποθετήσεις του Ολλανδού ερευνητή, που προβλέπει τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, δεν άφησε αναπάντητες ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκαλώντας τον «ερασιτέχνη του Διαδικτύου».

«Τα στοιχεία της δήθεν πρόβλεψης είναι γενικά και αόριστα» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι «δεν έχουμε δει πουθενά ούτε τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ούτε τους υπολογισμούς».

Μάλιστα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να καθησυχάσει του πολίτες επισημαίνει ότι: «Στην αστρονομία υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ερασιτέχνες. Στη σεισμολογία ουδείς».

«Δήθεν πρόβλεψη σεισμού από Ολλανδό ερευνητή.

Συμπέρασμα, αναξιόπιστη ιστορία».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

Έξω από το σπίτι

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

Δείχνουν ότι έρχεται μεγάλος σεισμός

Τρομακτικοί ήχοι που φαίνονταν σαν να προέρχονταν από το υπερπέραν αλλά στην ουσία έβγαιναν από τα βάθη του εδάφους σε ένα μέρος που ονομάζεται Μπινγκιόλ στην ανατολική Τουρκία, έσπειραν τον πανικό ανάμεσα στους κατοίκους.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν ότι «έρχεται ένας μεγάλος σεισμός». Κάνοντας μια αξιολόγηση σχετικά με το θέμα, ο δρ. Naci Görür, τον οποίον μάθαμε από τις προβλέψεις για πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Από όσο μπορώ να μαντέψω, αυτός ο ήχος μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια μεγάλη επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά το αέριο ραδονίου, βγαίνουν από το έδαφος».

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες μοιράστηκαν τον πανικό τους στους λογαριασμούς των social media. Ένας πολίτης που φοβάται έναν μεγάλο σεισμό καλεί τον καθηγητή Naci Görür να πάρει θέση.

Απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Δρ. Naci Görür έκανε εκτίμηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην περιοχή. Ο Görür είπε συγκεκριμένα: «Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των ήχων που προέρχονται υπογείως στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσουμε».

Ο Görür συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Από όσο υποθέτω, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή πετρωμάτων βαθιά στο έδαφος. Μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια ευρεία επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά ραδόνιο, βγαίνει από το χώμα. Είναι σαν ο ήχος να μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου».

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, ομάδες της ειδικής υπηρεσίας AFAD ερεύνησαν την περιοχή. Αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε δηλητηριώδες αέριο από τις αρχές. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σταλεί στην περιοχή για λεπτομερείς έρευνες.

Σεισμός στην Τουρκία: Τι έλεγαν νωρίτερα οι ειδικοί

Δύο Τούρκοι καθηγητές και ένας Ιάπωνας μετρούν αντίστροφα για την καταστροφική επέλαση του Εγκέλαδου στην Τουρκία, όπως ανέφερε νωρίτερα το Newsbomb.gr.

Σοβαρότατη και διαρκώς αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για έναν πολύ ισχυρό σεισμό μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Προ διμήνου μετά τις πολλαπλές τοποθετήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, ο Τούρκος καθηγητής που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επανήλθε με νέες δηλώσεις για σεισμό 7 Ρίχτερ-ή και περισσότερο- και στη Σμύρνη.

Την σκυτάλη πήρε πλέον ο Δρ. Ökmen Sümer, ο οποίος σε νέες δηλώσεις υποστήριξε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Δρ. Ökmen Süme, λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül και Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Έχουμε δύο σενάρια στο ρήγμα της Σμύρνης. Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο της μεγάλο σεισμό το 1688. Αλλά δεν ξέρουμε ποιο ήταν το όφελος. Εάν αυτός ο σεισμός συνέβη στο τμήμα Balçova του ρήγματος της Σμύρνης ή αν επηρέασε και τα δύο μαζί με το τμήμα Pınarbaşı, τότε είμαστε άνετοι με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικά εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Uzunada, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός που εντοπίστηκε σε αυτό το ρήγμα ήταν πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Σεισμός στην Τουρκία: Τα ρήγματα σε ξηρά και θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν την Σμύρνη

Ο Δρ. Ο Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ ‘όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ ‘όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης».

Tουρκία: Νέα ανησυχία από Ιάπωνα ειδικό

Και σαν να μην έφταναν αυτά , ο Ιάπωνας ειδικός σεισμών Yoshinori Moriwaki μίλησε στο Innovative Building Summit που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας. Υπενθυμίζοντας ότι έγινε ένας σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το 1766, ο Yoshinori Moriwaki είπε: «Αυτοί οι σεισμοί έρχονται ξανά και ξανά. Συνέβησαν το 1766, 257 χρόνια μετά τον σεισμό του 1509 που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Έχουν περάσει 258 χρόνια»

Δηλώνοντας ότι παρατηρείται ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κάθε 250 χρόνια, ο Moriwaki συνέχισε: «Βλέπουμε ότι τα ρήγματα συσσωρεύουν την ενέργειά τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα».

«Μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός στο Τσανάκκαλε»

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τους σεισμούς σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ο Moriwaki είπε: «Ένας σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Τσανάκκαλε το 2024. Υπάρχουν 20-30 μικροί σεισμοί την ημέρα σε αυτήν την περιοχή, αλλά μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός στην πλευρά του. Μπορούμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνο γιατί οι μικροί σεισμοί δεν αποτρέπουν πιθανούς μεγάλους σεισμούς».

Σεισμός στην Τουρκία: Νέα γραμμή ρήγματος εμφανίζεται στην Προύσα

Μιλώντας για τη νέα γραμμή ρήγματος που προέκυψε στην Προύσα, ο Moriwaki ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σεισμοί συμβαίνουν σε περισσότερο από το 60 % των νέων γραμμών ρηγμάτων στην Ιαπωνία».

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ακόλουθη τοποθέτηση του για το εύρος ενός ρήγματος: «Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε με μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα ξεκινά από την Ινδονησία και εκτείνεται μέχρι την Ισπανία. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό».

Από τη δημόσια συζήτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να λείψει ο γεωεπιστήμονας Naci Görür, που ήταν ο πρώτος ο οποίος προειδοποίησε τόσο έντονα για πάρα πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως: «Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι ασφαλές από σεισμούς. Κάθε μέρος της Τουρκίας θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ αργά ή γρήγορα» και ζήτησε για πολλοστή φορά λήψη μέτρων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεkρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του

Eκτακτo: Φωτιά τώρα στη χώρα μας – Σηκώνονται εναέρια μέσα

Μεγάλη φωτιά τώρα: Σε κίνδυνo περιουσίες – Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ