Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των δύο Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και οι εορτάζοντες είναι πολλοί.
Στις αγιογραφίες, οι δύο Απόστολοι απεικονίζονται μαζί να κρατούν έναν μικρό βυζαντινό ναό, ο οποίος συμβολίζει την Εκκλησία, καθώς θεωρούνται θεμελιωτές της χριστιανοσύνης.
Όσον αφορά τον κοινό εορτασμό τους, η απόφαση ελήφθη το 258 μ.Χ, όταν ο Πάπας Σίξτος ο Β’, μετέφερε τα λείψανά τους στην κατακόμβη του ναού του Αγίου Σεβαστιανού της Ρώμης.
Γεννημένος στη Βηθεσδά, κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, ο Απόστολος Πέτρος μεγάλωσε με τον αδελφό του, Ανδρέα και δούλευαν ως ψαράδες, μαζί με δυο άλλους Αποστόλους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, γιους του Ζεβεδαίου.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Απόστολος Πέτρος, ήταν έγγαμος, καθώς σύμφωνα με τις παραβολές ο Ιησούς θεράπευσε την πεθερά του. Ωστόσο, όταν ο Χριστός τον κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα, η σύζυγός του δεν βρισκόταν στη ζωή.
Η κλήση του Πέτρου στο αποστολικό αξίωμα έγινε σταδιακά, αφού η πρώτη του γνωριμία με τον Ιησού έγινε μέσω του αδελφού του Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ήταν παρών στον γάμο της Κανά, έπειτα από τον οποίο εγκαταστάθηκε με τον Ιησού και τους άλλους μαθητές στην Καπερναούμ.
Μετά την Ανάσταση του Κυρίου, η ιστορία της πρώτης Εκκλησίας αναφέρει πως ο Πέτρος πρωτοστάτησε στην διοικητικού χαρακτήρα πράξη των Αποστόλων, όταν και υπέδειξε σε κοινή σύναξη των πιστών, να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Ιούδα του Ισκαριώτη.
Όπως αναφέρει η ιστορία της χριστιανικής παράδοσης, ο Πέτρος την ημέρα της Πεντηκοστής ήταν εκείνος που σηκώθηκε μαζί με τους άλλους έντεκα Αποστόλους, μιλώντας προς το συγκεντρωμένο πλήθος, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα να βαπτιστούν περίπου 3.000.000 πιστοί.
Στη συνέχεια, αφού θεράπευσε κάποιον άρρωστο στον Ναό και μαζί με τον Ιωάννη, μίλησε για δεύτερη φορά προς το πλήθος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί με τον Ιωάννη μπροστά στο συνέδριο. Οι Ιουδαίοι και μάλιστα οι Σαδδουκαίοι, αποφάσισαν να τον συλλάβουν για δεύτερη φορά, μαζί με τον Ιωάννη και τους φυλάκισαν, για να αποφυλακιστούν όμως με θαυμαστό τρόπο.
Ύστερα από μία μεγάλη περιοδεία που ξεκίνησε από την Ιουδαία, στην οποία ίδρυσε την Εκκλησία της Αντιόχειας, ο Πέτρος πέρασε από τη Σικελία και κατέληξε στη Ρώμη, όπου χειροτόνησε τον άγιο Λίνο πρώτο Επίσκοπο της Ρωμαϊκής πρωτεύουσας.
Ωστόσο, έμαθε ότι σχεδιαζόταν η σύλληψή του, εξαιτίας των Διώξεων κατά των Χριστιανών και ετοιμάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη. Απομακρυνόμενος από τη Ρώμη, ο Πέτρος είδε τον Χριστό να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση κρατώντας έναν σταυρό.
Με έκδηλη περιέργεια ο Πέτρος τον ρώτησε «πού πηγαίνεις Κύριε;/Quo vadis, Domine?» κι Εκείνος του απάντησε «πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ ξανά / Romam vado iterum crucifigi»(Πραξ. Απ).
Τότε ήταν που ο Πέτρος κατάλαβε πως έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο και επιστρέφοντας στη Ρώμη, παραδόθηκε.
Lifestyle“Σκόρπισε η σχέση με τον σύζυγό μου μετά το παιδί” Σπάει την σιωπή της η Ευγενία Δημητροπούλου για το γάμο τηςΕλλάδαΤραγωδία στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος κοινότητας – Ο λόγος που έβαλε τέλος στη ζωή του
Σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε να τον σταυρώσουν ανάποδα, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να υπομείνει μαρτύριο παρόμοιο με αυτό του Χριστού. Ο Απόστολος Πέτρος μαρτύρησε στις 29 Ιουνίου του έτους 64 ή 67, στο Ιπποδρόμιο του Νέρωνα.
Όπως ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος έχει υπογραμμίσει, γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, με γονείς Ιουδαίους της φυλής Βενιαμίν (Ρωμ. 16:1, Φιλιππ. 3:5).
Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος πολίτης, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει πως ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού της Κιλικίας και ίσως ήταν Φαρισαίος ως προς τις θρησκευτικές του προτιμήσεις.
Το εβραϊκό όνομα του αποστόλου Παύλου, ήταν Σαούλ (Σαύλος), αλλά οι συμπολίτες του εκτός της Συναγωγής, τον προσφωνούσαν Παύλο (Paulus).
Η εκπαίδευση και η ανατροφή του υπήρξε αυστηρά ραββινική και εβραϊκή, ενώ η γλώσσα που μιλούσαν στο σπίτι του ήταν η κοινή εβραϊκή.
Έχοντας λάβει θεωρητική μόρφωση, ο Παύλος έμαθε και την τέχνη του σκηνοποιού, ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην με ένα χειρωνακτικό επάγγελμα, κάτι που συνηθιζόταν από τους ραββίνους.
Αν και φέρεται στην αρχή να ήταν διώκτης του Χριστιανισμού, στη συνέχεια έγινε πιστός, απ’ ευθείας, από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος τον κάλεσε στο ευαγγελικό έργο και στο αποστολικό αξίωμα.
Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, ο Παύλος αποκεφαλίστηκε χωρίς προηγουμένως να έχει βασανιστεί, καθώς ο νόμος απαγόρευε τους βασανισμούς για τους Ρωμαίους πολίτες.
Καταλήγοντας, να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Η σημερινή εορτή της εκκλησίας μας είναι μία από τις μεγαλύτερες.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Έχασα τον λεβέντη: «Λυγίζει» η μητέρα του Κοσμά που Έφυγε από τη ζωή – «Οι καταγγελίες για…»
“Εφυγε” από την ζωή η Φωτεινή Τσιτσιρίκη εργαζόμενη στην Καθαριότητα του Δήμου Βόλου