Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται πως ολοένα και αυξάνονται. Όλοι οι πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό. Με αυτό το άρθρο θα ενημερωθείτε για το ποιες θα είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε τι βαθμό. Επίσης, αναλύονται οι συνθήκες που επηρεάζουν αυτή την αύξηση.
Οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να αυξήσει τα τέλη δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς τους, τα οποία εισπράττει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για επενδύσεις και άλλα έξοδα της εταιρείας.
Οι χρεώσεις που σχετίζονται με την ικανότητα σύνδεσης και την ενέργεια αναπροσαρμόστηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 22% το συνολικό κόστος που καταβάλλει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση 8 kVA και κατά 77% μια οικογένεια με τριφασική σύνδεση 25 kVA. Ωστόσο, η συνολική αύξηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο 2,5% και 7,5%, αντίστοιχα, μόνο για τα ανταγωνιστικά και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια.
Επίσης, η σταθερή χρέωση της πρώτης μονάδας αυξήθηκε κατά 752,7% σε 4,434 €/kWh, ενώ η χρέωση ενέργειας της δεύτερης μονάδας μειώθηκε κατά 33,5% σε 0,01415 €/kWh.
Αρχικά, το Πρωτοδικείο απέρριψε τις αγωγές που είχαν ασκήσει κατά της ΔΕΗ οργανώσεις καταναλωτών, δικηγορικές ενώσεις, επαγγελματικές ενώσεις και καταναλωτές με αίτημα την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κρίνοντας ότι η ρήτρα είναι νόμιμη.
Έπειτα, το δικαστήριο επικαλέστηκε οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας».
Σύμφωνα με την απόφαση, «ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να δίνει στον αντισυμβαλλόμενό του τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης, δηλαδή οφείλει να του επιτρέπει να αποδεσμεύεται από τη σύμβαση, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη γι’ αυτόν η προσαρμογή της».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο δαπανηρή ηλεκτρική συσκευή στα σπίτια μας είναι το ψυγείο και η χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής του και στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκπρόσωπος εταιρείας καθαρισμού με έδρα το Λονδίνο συνιστά τη χρήση μαγειρικής σόδας και ζεστού νερού για τον καθαρισμό του εσωτερικού του ψυγείου. Η μαγειρική σόδα θα κάνει το ψυγείο σας να λάμπει, θα εξαλείψει τυχόν δυσάρεστες οσμές και είναι πολύ οικονομική.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, να ανακατέψετε καλά μέχρι να ενωθούν, να βουτήξετε ένα καθαρό πανί στο διάλυμα, να το στύψετε καλά και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσετε για να τρίψετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.
ΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος ΜανουσάκηςLifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα Μοιραράκη
Το να αφήνετε τους φορτιστές αποσυνδεδεμένους δεν είναι τόσο αθώο όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει ακριβά, επειδή καίει ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που είναι σημαντικό δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή φόρτιση. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός, αν και η πιθανότητα είναι μικρή. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.
Ως εκ τούτου, συνιστάται να αποσυνδέετε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Η μέση τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές με βάση τα τρέχοντα δεδομένα φαίνεται να είναι λίγο κάτω από 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα για ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Η κυβέρνηση είναι πιθανό να χορηγήσει ακόμη χαμηλότερη επιδότηση για τον Απρίλιο, δηλαδή κάτω από 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ώστε οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές να διαμορφωθούν μεταξύ 0,15 και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Συνοψίζοντας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει συνεχώς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όλα τα νοικοκυριά. Είδαμε κάποιους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που βοηθούν στην μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικό ρεύμα: Έσκασε η «βόμβα» ‑ Τέλος αυτό το χρώμα τιμολογίων
ΣΟΚ: Υπάρχει έλλειψη ρυζιού εδώ και 20 χρόνια