ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε 6 ώρες αλλάζει σχήμα: Η παραλία με τα τρελά κρυστάλλινα νερά που κάνεις ζεστό μπάνιο από Απρίλιο

Ανάγνωση: 3'

Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Λουτρακίου και μόλις μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ένα ακόμη μαγικό μέρος της Ελλάδας, μια από τις ωραιότερες λιμνοθάλασσες της χώρας!

Με το που φτάσεις στην Λιμνοθάλασσα του Ηραίου, καθηλώνεσαι από την ομορφιά του τοπίου που σε περιβάλλει. Τα καταπράσινα δέντρα καθρεφτίζονται στα ακίνητα, κρυστάλλινα νερά της λίμνης και μια όμορφη παραλία με λευκή άμμο, σαν να βρίσκεσαι σε νησί, σχηματίζεται στις όχθες της.. Ένας ανεξερεύνητος παράδεισος!

Η στάθμη του νερού που αλλάζει

Η “άλλη λίμνη Βουλιαγμένης» έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Η θάλασσα μπαίνει από το άνοιγμα αυτό μέσα στην λίμνη με ορμή σαν ποτάμι παρασύροντας τόνους νερού

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λίμνη να έχει θαλασσινό νερό που είναι και πιο αλμυρό από το νερό της ανοιχτής θάλασσας και ανανεώνεται κάθε έξι ώρες καθιστώντας την ως μια από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδας. Η στάθμη της λίμνης αλλάζει συνεχώς και έτσι όταν στην μια πλευρά έχει κύματα στην άλλη έχει ηρεμία.

Αν σας φαίνεται νωρίς ακόμη να αρχίσετε τις εξορμήσεις στην θάλασσα, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι τα νερά της λιμνοθάλασσας Ηραίου θεωρούνται ιδιαίτερα ζεστά. Εδώ μπορείς να ξεκινήσεις τα μπάνια από τον Απρίλιο και να τα σταματήσεις αργά μέσα στο φθινόπωρο.

Λίγη ιστορία

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη, κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου

Κοντά στην λιμνοθάλασσα Ηραίου δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας.

Ο τόπος ονομαζόταν Ηραίο από την αρχαιότητα λόγω του ιερού αφιερωμένου στην Ήρα που βρίσκεται στο ακρωτήριο. Το σύγχρονο όνομα της περιοχής της Περαχώρας προέρχεται από το αρχαίο τοπωνύμιο Πειραίο ή Περαία.

‘Περαία’ είναι η συντόμευση της φράσης περαία γη και σημαίνει ‘απέναντι’ γη, τόπος πέρα από τη θάλασσα. Το όνομα χρησιμοποιήθηκε πιθανόν διότι το ακρωτήριο βρίσκεται απέναντι από τη χώρα της Κορίνθου..

Εδώ φημολογείται ότι έθαψε τα δολοφονημένα παιδιά της η Μήδεια, εγκαταλείποντας την Κόρινθο.

Ο Φάρος Μελαγκάβι

Από την λίμνη ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορείτε να δείτε έναν ιστορικό φάρο της χώρας μας. Ο φάρος Μελαγκάβι πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός. 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μαγευτικό θέαμα στο Λουτράκι: Γέμισε πανέμορφα δελφίνια ο Κορινθιακός

Τρόμος σε παραλία, καρχαρίας επιτέθηκε και τραυμάτισε τέσσερα άτομα – Δείτε βίντεο

1 ώρα από το Σύνταγμα, καις 10 ευρώ βενζίνη: Η παραλία της Αττικής με τα καταπράσινα νερά που την ξέρουν λίγοι

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ