Η παρακάτω ιστορία προκαλεί φοβερό ενδιαφέρον.Μια θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε ένα 9χρονο παιδί στο Καλαμάκι Κορινθίας στο πόδι. Το παιδί διακομίσθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο Κορίνθου. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει το ίδιο στην ίδια περιοχή και χρειάζεται προσοχή.
Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος των καλοκαιρινών διακοπών, διότι ένα τσίμπημά της αρκεί για να στείλει τον λουόμενο στο νοσοκομείο, ώστε να του χορηγηθεί ενέσιμη κορτιζόνη.
Μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα. Ειδικά τα παιδιά «μαγεύονται» από την ομορφιά της και έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών για να «παίξουν» μαζί της.
Ωστόσο, το πλάσμα αυτό, όχι μόνο είναι σαρκοφάγο, αλλά φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Το «θύμα» που πιάνεται, ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.
Οι ανεμώνες ζουν κολλημένες στα βράχια, υπάρχουν όμως και είδη που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη και άλλα που κολλούν σε κοχύλια και μέδουσες. Είναι πιθανό να τις συναντήσετε στα ρηχά νερά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί να μην τις πατήσετε και κυρίως να μην κάτσετε πάνω τους.
Στην Ελλάδα, πολλά περιστατικά τσιμπήματος ανεμώνης έχουν σημειωθεί στην Καραθώνα του Ναυπλίου, όπου οι λουόμενοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο γιατρό.
ΕλλάδαΜόλις μαθεύτηκε: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη – Έφυγε σε ηλικία 74 ετώνΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Σε περίπτωση που η θαλάσσια ανεμώνη σας τσιμπήσει, η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτη, καθώς πέρα από τον εντονότατο πόνο και την ενοχλητική φαγούρα, εξανθήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας,το οποίο θα μοιάζει σα να έχετε καεί.
Σε περίπτωση αλλεργίας δε, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή. Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.
Κλείνοντας, το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή. Ειδικά οι θάλασσες κρύβουν πολλούς κινδύνους.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
54χρονος ασθενής το έσκασε από νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου και βρέθηκε νεκρός
Έδιωξαν από το Κέντρο Υγείας 67χρονη και πέθανε – Παρακαλούσε ο γιος της να της φέρουν οξυγόνο
Γιατί η θάλασσα έχει χρώμα ενώ το νερό είναι διάφανο;