Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης φέτος η Ελλάδα κατάφερε να ξεχωρίσει μέσω του Γιώργου Κουγιουμτζίδη, νεαρού αθλητή που ζει για να παλεύει.
Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης ηττήθηκε στον τελικό των 79κ. στο Ζάγκρεμπ από τον Ουκρανό Βασίλ Μιχαΐλοβ και δεν μπόρεσε να πανηγύρισει για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης στην πάλη.Μετά το χρυσό που είχε κατακτήσει πέρυσι στη Βουδαπέστη, στέφθηκε δευτεραθλητής Ευρώπης στο Ζάγκρεμπ.
Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης δεν τα κατάφερε στον τελικό της κατηγορίας των 79 κιλών απέναντι στον Ουκρανό, Βασίλ Μιχαΐλοβ, καθώς ηττήθηκε με 3-1.Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν πιο επιθετικός στο ξεκίνημα του τελικού και κατάφερε να πάρει προβάδισμα με 1-0, με τον διαιτητή να κάνει παρατηρήσεις στον Ουκρανό ότι δεν πάλευε.Ένα λάθος, ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου 3λέπτου τον έφερε πίσω στο σκορ με 2-1. Ο Ουκρανός με καλύτερη ψυχολογία, πλέον, έκανε το 3-1 στα μέσα του δεύτερου 3λεπτου και παρά τις προσπάθειες του Κουγιουμτσίδη, το σκορ δεν άλλαξε.Θυμίζουμε πως την Τετάρτη (19/4, 20:30) ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ θα αντιμετωπίσει τον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο στον τελικό των 86 κιλών.
Είναι επτά το απόγευμα και στο υπόγειο ενός γενικού γυμνασίου-λυκείου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης δίνει ραντεβού για να φωτογραφηθεί τη στιγμή που στον χώρο προπονούνται και τα υπόλοιπα παιδιά του παλαιστικού συλλόγου της περιοχής. Είναι το μέρος που από μικρό παιδί επισκέπτεται καθημερινά και προπονείται μαζί με άλλα είκοσι-τριάντα άτομα.
«Σχολείο-σπίτι-προπόνηση μέχρι τις δέκα και μισή το βράδυ», έτσι περιγράφει την εφηβεία του σε ένα χωριό κοντά στο Ωραιόκαστρο. Την περασμένη εβδομάδα, στα είκοσι ένα του, ο Γιώργος έγραψε ιστορία, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων και έπειτα, με διαφορά λίγων ημερών, κερδίζοντας την πρωτιά στο ευρωπαϊκό των ανδρών στη Βουδαπέστη, στο αγώνισμα της ελεύθερης πάλης. Ήταν το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο είδος αγωνίσματος μετά από δεκατέσσερα χρόνια.Όταν μιλάει είναι κάτι παραπάνω από ντροπαλός. Επιλέγει τις λέξεις προσεκτικά και προσπαθεί να συνηθίσει τα φώτα που έπεσαν ξαφνικά επάνω του μετά την επιτυχία.
Νομίζω ότι ο αθλητής, όπου και να βρίσκεται, αν βάλει έναν στόχο, θα τον πετύχει. Έχω πάει σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, σε χωριά που έχουν πολύ κακές εγκαταστάσεις, και πάλι καταφέρνουν να έχουν μεγάλες διακρίσεις. Αν είσαι 100% αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις και έχεις τη θέληση να αγωνιστείς, πιστεύω πως θα τα καταφέρεις και έτσι, αλλά εννοείται πως οι εγκαταστάσεις βοηθάνε πάρα πολύ.
«Όλος αυτός ο θόρυβος είναι ασυνήθιστος για μένα, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να με αποπροσανατολίσει από τον στόχο μου», λέει. «Δεν έχω τόση άνεση να μιλάω μπροστά σε κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που πέφτουν πάνω μου τόσα άτομα για συνεντεύξεις και πρέπει να μιλήσω ζωντανά. Μερικές φορές κομπλάρω, σταματάω, δεν ξέρω τι να πω. Πιστεύω ότι με τον καιρό θα το συνηθίσω, θα καταφέρω να είμαι πιο άνετος».
Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος στόχος κάθε αθλητή είναι οι Ολυμπιακοί. Το χρυσό εκεί είναι η κορυφή των πάντων. Αν πάρουμε κάποιο μετάλλιο εκεί, θα είναι πολύ μεγάλη τιμή. Φωτ.: United World Wrestling (uww.org)
«Νομίζω πως όταν ο άνθρωπος ζει σε τέτοιες συνθήκες και έχει τέτοια παιδική ηλικία, είναι πιο ελεύθερος. Τα σημερινά παιδιά ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά κι αυτό σου αποσπά πολύ την προσοχή, όπως και το κινητό. Γι’ αυτό προσπαθώ να μην ασχολούμαι καθόλου με αυτό, γιατί μόνο εάν αφοσιωθείς στον στόχο σου, θα πετύχεις αυτό που θέλεις».
Η απόφασή του να κλείσει τα social media έχει να κάνει με την πεποίθησή του πως όταν κάνεις πρωταθλητισμό, όλες σου οι ασχολίες πρέπει να περιστρέφονται γύρω από αυτόν. «Είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Αν θες να φτάσεις στην κορυφή, όλη σου η ζωή πρέπει να κινείται γύρω από αυτό», συμπληρώνει. Ο άνθρωπος που τον έβαλε στην παλαίστρα όταν ακόμα ήταν επτά ετών ήταν ο πατέρας του. Οι θυσίες που έπρεπε να κάνει ήταν αρκετές.
ΕλλάδαΘρήνος Τώρα: Έφυγε από τη ζωή ο Αρχιμανδρίτης, Κλαίει όλη η ΕλλάδαLifestyleΠένθος στην Εκκλησία ανήμερα Χριστουγέννων
«Έχω χάσει σε αρκετές σχολικές εκδρομές. Πήγαινα το πρωί σχολείο και το βράδυ προπόνηση κάθε μέρα. Γυρνούσα κατά τις δέκα και μισή το βράδυ. Είχα να περάσω κανονικό καλοκαίρι, όπως οι περισσότεροι, επτά-οκτώ χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είμαι λίγο πιο ήσυχος και μπορεί να προλαβαίνω να πάω στη θάλασσα δέκα-δεκαπέντε φορές όλο το καλοκαίρι».Όταν έδινε Πανελλήνιες, ο συνδυασμός του σχολείου με τις προπονήσεις ήταν πολύ απαιτητικός, ανταποκρίθηκε όμως περνώντας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Ήταν πολύ δύσκολο να συνδυάσω σχολείο και πάλη. Γι’ αυτό τη χρονιά των Πανελληνίων δεν πιεζόμουν τόσο με τις προπονήσεις. Είχα αφοσιωθεί για έναν χρόνο στο διάβασμα. Μετά ξεκίνησα να επανέρχομαι. Πέρσι έφερα τις μεγαλύτερες διακρίσεις μου και κατάλαβα τις δυνατότητές μου, ότι μπορώ να τα καταφέρω. Πολλά παιδιά νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω πως αν πιστεύεις στον εαυτό σου, μπορείς να τα καταφέρεις. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι. Πέρσι πήρα δύο μετάλλια, βγήκα δεύτερος και τρίτος, κι αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, ένιωσα ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Μετά από αυτό ησυχάζεις, αρχίζεις να είσαι πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Νιώθεις ότι δεν έκανες τόσο κόπο τσάμπα και ότι μπορείς να συνεχίσεις με τους επόμενους στόχους».
Η ψυχολογία είναι καθοριστική για το αγώνισμα της πάλης, αναφέρει ο Γιώργος. Χάρη στη διάκρισή του στο Ευρωπαϊκό Νέων, λοιπόν, κατέβηκε με ανεβασμένη ψυχολογία στους αγώνες των ανδρών λίγες μέρες μετά, όπου, παρά την κόπωση, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση.
Ο Γιώργος όπως έχει δηλώσει και σε συνεντεύξεις του χρωστάει πολλά στον πατέρα του και ζει για να παλεύει καθώς όλη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από τον πρωταθλητισμό.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Στην κορυφή ξανά: Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπακού