ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνας σεισμολόγος προειδοποιεί: «Είναι ολίγον αξιοπερίεργο, μπορεί όπως να γίνει…»

Ανάγνωση: 2'

Σπάνιο φαινόμενο έπληξε την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», καθώς σεισμός 4,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας την πρώτη δόνηση τέτοιου μεγέθους εδώ και πάνω από 140 χρόνια. Αν και οι κάτοικοι μίλησαν για μια αισθητή, αλλά όχι ανησυχητική δόνηση, το γεγονός εγείρει ερωτήματα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε για το σεισμικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον κο Παπαδόπουλο, η τοποθεσία του σεισμού, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

«Στις ΗΠΑ, η ανατολική πλευρά η οποία βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, σε αντίθεση με τη δυτική μεριά, την Καλιφόρνια όπου γίνονται μεγάλοι και συχνοί σεισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας σεισμός σχετικά μικρού μεγέθους 4,8 ότι θα προκαλέσει μια έκπληξη. Σεισμοί με αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν παντού στον πλανήτη».

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταράζει τη Νέα Υόρκη: Σχετίζεται με την έκλειψη;

«Δεν εμφανίζεται κάποια επιμονή. Έχουμε μεμονωμένο σεισμό όπως εμφανίζεται. Δεν δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Προς το παρόν δεν είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Είναι ολίγον αξιοπερίεργο. Μπορεί όμως να γίνει».

Σεισμός και έκλειψη: Σύνδεση ή σύμπτωση;

Πολλοί συνέδεσαν τον σεισμό με την έκλειψη σελήνης που προηγήθηκε ή με την έκλειψη ηλίου που έπεται. Ο κος Παπαδόπουλος, όμως, διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης.

Επιστημονική εξήγηση:

Ο σεισμολόγος εξήγησε πως η περιοχή της Νέας Υόρκης διαθέτει σεισμική δραστηριότητα, έστω και σπάνια. Ο σεισμός οφείλεται σε τεκτονικές δυνάμεις που ασκούνται στην περιοχή, άσχετα με τα φαινόμενα έκλειψης.

Ο σεισμός στη Νέα Υόρκη, ενώ σπάνιος, δεν αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες.

Η έκλειψη της σελήνης προκαλεί σεισμούς;

«Από τις έρευνες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και έχω εμπλακεί και εγώ σε τέτοιες έρευνες με συναδέλφους μαθηματικούς έχει αποδειχθεί ότι η βαρυτική έλξη της σελήνης σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρει τη σεισμικότητα περιοχών».

Η έκλειψη του ήλιου προκαλεί σεισμούς;

«Όμως οι έλξεις από τον ήλιο είναι πάρα πολύ μικρές και δεν έχει αποδειχθεί καθόλου ότι διεγείρουν σεισμικότητα. Δεν ισχύει. Ο ήλιος είναι πολύ μακριά σε σχέση με τη σελήνη και έτσι η βαρυτική έλξη είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ήλιο. Υπάρχει έλξη από τον ήλιο αλλά είναι πολύ μικρή».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σπάνε 200 ρήγματα, έρχεται ακραίος σεισμός 7 Ρίχτερ: Η προειδοποίηση σεισμολόγων – «Θα είναι μεγασεισμός “τέρας”»

Έρχεται αυτό που έτρεμαν οι σεισμολόγοι: «Το ρήγμα του Μαρμαρά σπάει και φέρνει ακpαio σεισμό» – Οι κόκκινες περιοχές

Κλειστά τα σχολεία λόγω του σεισμού

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ