Οι προθεσμίες συσσωρεύονται και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε με τις εργασίες ανάγνωσης; Η ανάπτυξη καλών συνηθειών μελέτης και η μελέτη με τρόπο που να διασφαλίζει ότι μαθαίνετε μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτές οι 10 συμβουλές θα σας δώσουν μερικές γρήγορες οδηγίες που θα σας βάλουν στο δρόμο για επιτυχημένο διάβασμα.
Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να παραλείψετε ένα ή δύο μαθήματα. Διαχειρίζεστε πολλές προθεσμίες- η δουλειά σας με μερική απασχόληση σας προσφέρει επιπλέον βάρδιες και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα. Δεν θα σας βλάψει να χάσετε περιστασιακά ένα μάθημα, έτσι δεν είναι;
Η παράλειψη μαθημάτων δεν είναι καλή ιδέα. Μπορείτε να δανειστείτε τις σημειώσεις της διάλεξης του φίλου σας, αλλά και πάλι θα έχετε χάσει πολλές πληροφορίες. Το να παραλείπεις ένα σεμινάριο όπου σου δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνεις σε ένα θέμα και να το κατανοήσεις πραγματικά ή να αμφισβητήσεις τις απόψεις και την κατανόησή σου για το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη μάθηση. Χωρίς αυτό, όσο κι αν διαβάσατε, θα μείνετε μερικά βήματα πίσω από τους συνομηλίκους σας και η έλλειψη γνώσεων θα σας θέσει σε κίνδυνο χαμηλότερων βαθμών αν τα θέματα που χάσατε εμφανιστούν στις εξετάσεις ή στις εργασίες σας.
Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να φτάσετε στην πανεπιστημιούπολη εγκαίρως για το μάθημα στις 9 το πρωί δεν είναι εύκολο όταν διαβάζετε μέχρι αργά τη νύχτα, αλλά αξίζει τον κόπο. Ορισμένα πανεπιστήμια τιμωρούν τους φοιτητές που χάνουν μάθημα, αποδίδοντας μέρος του βαθμού με βάση τη συμμετοχή στην τάξη. Και μην ξεχνάτε, έχετε πληρώσει γι’ αυτή την εκπαίδευση είτε στο παρελθόν είτε τώρα.
Εκτός του ότι σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε φίλοι με άλλους φοιτητές του μαθήματός σας, οι ομάδες μελέτης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τη μάθησή σας. Σας δίνουν τη δυνατότητα να συζητάτε για τομείς που μπορεί να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε ή σας δίνουν τη δυνατότητα να εξετάζετε ο ένας τον άλλον, για να μαθαίνετε πιο γρήγορα και σας βοηθούν να προφυλάσσεστε από την αναβλητικότητα.
Στην αρχή κάθε εξαμήνου, θα λάβετε τα εγχειρίδια των μαθημάτων σας, τα ωρολόγια προγράμματα, τις ημερομηνίες εξετάσεων και τις προθεσμίες υποβολής εργασιών. Θα ξέρετε τι πρέπει να διαβάσετε για κάθε μάθημα και θα πρέπει να τα συνδυάσετε όλα αυτά με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας. Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται λίγο καταπιεστικά και είναι δελεαστικό να τα αγνοήσετε όλα αυτά για μερικές εβδομάδες.
Μην αφήσετε τον εαυτό σας να πέσει σε αυτή την παγίδα. Όσο περισσότερο αναβάλλετε τόσο πιο αγχωτικό θα γίνει να το αντιμετωπίσετε. Μόλις λάβετε αυτές τις πληροφορίες, καθίστε με το ημερολόγιο ή το ημερολόγιό σας και σημειώστε κάθε σημαντική ημερομηνία και προθεσμία. Δουλέψτε προς τα πίσω από κάθε μία από αυτές, σημειώνοντας τις ημερομηνίες που θα πρέπει να αρχίσετε να διορθώνετε, την ημέρα που θέλετε να αρχίσετε να σχεδιάζετε αυτή την εργασία.
Μόλις τα έχετε σχεδιάσει όλα, μπορεί να σας φαίνεται ακόμα λίγο τρομακτικό, αλλά, πιστέψτε με, θα χαρείτε που το κάνατε. Μόλις έχετε μια δομή για να εργαστείτε, η επίτευξη κάθε εργασίας θα σας φανεί πολύ πιο εύχρηστη.
Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να αποφύγετε να περάσετε χρόνο στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σας. Είναι ακριβώς εκεί που βρίσκονται τα βιβλία, σωστά; Λοιπόν, ναι, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στους χώρους μιας βιβλιοθήκης από τα βιβλία στα ράφια ή τις βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικών βιβλίων.
Μέσα στη βιβλιοθήκη σας θα βρείτε ένα τεράστιο φάσμα πηγών που μπορούν να σας βοηθήσουν να εμβαθύνετε στον τομέα των σπουδών σας. Από διαδικτυακές θεματικές βάσεις δεδομένων, ερευνητικά αρχεία και παλαιούς καταλόγους περιοδικών. Υπάρχουν πολλές πηγές για να σας υποστηρίξουν.
Οι βιβλιοθηκονόμοι διοργανώνουν συχνά συνεδρίες για να βοηθήσουν τους φοιτητές να εξοικειωθούν με τις πηγές που είναι διαθέσιμες στο πανεπιστήμιο. Προσέξτε τις αφίσες που διαφημίζουν αυτές τις συνεδρίες ή απλώς ζητήστε από τον βιβλιοθηκονόμο σας να σας ξεναγήσει στη βιβλιοθήκη. Η σωστή χρήση της βιβλιοθήκης μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε περισσότερο το μάθημά σας.
ΕλλάδαΜόλις μαθεύτηκε: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη – Έφυγε σε ηλικία 74 ετώνΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Μέσα στην πολυκοσμία της πανεπιστημιακής ζωής, μπορεί εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή σας και να φτάσετε στο τέλος της ημέρας και να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε μελετήσει καθόλου. Καθορίστε μια σταθερή ώρα κάθε μέρα για να μελετάτε και τηρήστε την. Ενημερώστε τους φίλους σας ότι δεν είστε ελεύθεροι εκείνη την ώρα, πείτε στον εργοδότη σας ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε βάρδιες εκείνη την ώρα. Θα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά το να έχετε μια αποκλειστική ώρα για μελέτη θα δημιουργήσει γρήγορα μια καλή συνήθεια, που θα σας επιτρέψει να συγκεντρωθείτε πλήρως κατά τη διάρκεια εκείνης της ώρας και να κρατήσετε την υπόλοιπη μέρα για να κάνετε ό,τι θέλετε.
Μερικές φορές θα ακούσουμε μια έννοια ή μια ιδέα να εξηγείται και απλά δεν θα την καταλάβουμε. Μη φοβάστε ποτέ να ζητήσετε βοήθεια, είτε από τους συμμαθητές σας είτε από τον καθηγητή σας. Μπορεί να είναι τρομακτικό να πλησιάσετε τον καθηγητή σας και να του πείτε ότι δεν καταλαβαίνετε κάτι. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν, για να σας βοηθήσουν να μάθετε. Και να θυμάστε ότι και αυτοί ήταν κάποτε φοιτητές.
Βρείτε κάποια εργαλεία μάθησης που σας βολεύουν. Τα μνημονικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θυμάστε απλές έννοιες ή λίστες. Μπορούν να χτιστούν γύρω από φράσεις, μουσική ή ακόμη και ομοιοκαταληξίες. Οι κάρτες μνήμης είναι ένα άλλο σπουδαίο βοήθημα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας ή να βάλετε τους φίλους σας να σας δοκιμάσουν. Όταν πλησιάζει η ώρα των εξετάσεων, δοκιμάστε τον εαυτό σας με παλιά γραπτά εξετάσεων ή ερωτήσεις έκθεσης. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, και διαφορετικά εργαλεία λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους.
Το να κρατάτε καλές σημειώσεις καθώς μελετάτε ή ακούτε μια διάλεξη είναι πολύ σημαντικό. Μην προσπαθείτε να καταγράφετε όλα όσα λέγονται σε μια διάλεξη, μείνετε στα βασικά σημεία. Μετά το μάθημα, προσπαθήστε να αναπτύξετε κάθε σημείο με δικά σας λόγια. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σημεία δυσκολίας. Κωδικοποιήστε χρωματικά τις σημειώσεις σας, χρησιμοποιώντας το ίδιο χρώμα για να συνδέσετε συναφείς ιδέες και έννοιες. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ όταν επιστρέφετε σε αυτές για μια εργασία ή μια επανάληψη.
Όπου κι αν μελετάτε, είτε στο δωμάτιό σας, είτε στη βιβλιοθήκη, είτε στο αγαπημένο σας παγκάκι στο πάρκο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το χώρο όσο το δυνατόν καλύτερα. Το να τον κρατάτε τακτοποιημένο σημαίνει ότι θα ξοδεύετε λιγότερο χρόνο ψάχνοντας εκείνο το ένα κομμάτι χαρτί που χρειάζεστε. Διατηρώντας τα πάντα σε απόσταση αναπνοής σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε για να πάρετε κάτι από την άλλη άκρη του δωματίου.
Διώξτε επίσης τους περισπασμούς από το χώρο μελέτης σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας στην άλλη πλευρά του δωματίου, ώστε να μην είναι δελεαστικό να ελέγχετε τις ειδοποιήσεις σας. Απενεργοποιήστε το διαδίκτυο (όταν μπορείτε), ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να συνδεθείτε στο διαδίκτυο. Η αναπαραγωγή μουσικής είναι χρήσιμη για κάποιους ανθρώπους, άλλοι χρειάζονται ησυχία και ηρεμία για να συγκεντρωθούν πραγματικά. Το σημαντικό είναι να βρείτε τι σας ταιριάζει.
Το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι όλο δουλειά και καθόλου διασκέδαση. Πρέπει να αφιερώνετε άφθονο χρόνο για τον εαυτό σας, να περνάτε με τους φίλους σας, να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Το να μην κάνετε τίποτα άλλο παρά να μελετάτε θα σας οδηγήσει σε εξουθένωση και πιθανά προβλήματα υγείας. Το να βρίσκετε κάθε μέρα χρόνο για να χαλαρώνετε, είτε έξω με φίλους είτε απλά μπροστά από την τηλεόραση στο δωμάτιό σας, είναι πολύ σημαντικό. Να θυμάστε πάντα να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Μια λέξη χίλοι τρόποι: Πως να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ
Παιδί και μάθηση: Πέντε τρόποι να κάνετε το παιδί σας να μαθαίνει γρηγορότερα