διαλύει-σπίτια-η-εκτίναξη-του-ρεύμα-186901

«Διαλύει σπίτια» η εκτίναξη του ρεύματος – Έρχεται «μαύρος Δεκέμβρης» – Άλμα 30% στη χονδρική

Ανάγνωση: 5'

Πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh ανέρχεται σήμερα (12/11) η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ειδήσεις: «Διαλύει σπίτια» η εκτίναξη του ρεύματος

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισημαίνει ότι χωρίς άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε περαιτέρω επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς η μέση χονδρική τιμή τον Νοέμβριο παρουσίασε άνοδο πάνω από 30% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, με κίνδυνο να επηρεάσει τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου. Η ανοδική πορεία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισημαίνει ότι χωρίς άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε περαιτέρω επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πάνω από 30% η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι θα επηρεαστούν από αυτό τα τιμολόγια Δεκεμβρίου.

«Εάν δεν αλλάξουν οι αιτίες που διαμορφώνουν τέτοιες αυξήσεις όπως, η συνεχιζόμενη αύξηση στη τιμή φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας, τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών, η παρατεταμένη συννεφιά, η πτώση της θερμοκρασίας και οι άνεμοι μέτριας έντασης, όσο για τους μειωμένης στάθμης ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών ας μην το πιάσουμε. Όλα αυτά θα οδηγούν σε μια κατάσταση άκρως απογοητευτική. Επίσης η αυξημένη ζήτηση σε Ουγγαρία και Ουκρανία ανεβάζουν τις τιμές και στην Ελλάδα, αφού αυτές οι χώρες έχουν περιορισμένες εισαγωγές από την δυτική Ευρώπη και τραβούν ενέργεια από τον κάθετο διάδρομο Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας», σημείωσε.

«Επίσης με 15% ο λιγνίτης και 15% οι ΑΠΕ η συμμετοχή στο μείγμα και πάνω από 60% οι θερμικές μονάδες δεν μπορούν να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Αν δεν είχαμε την Πτολεμαΐδα 5, οι τιμές του ρεύματος θα ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, αφού θα κάναμε αναγκαστικά εισαγωγή από τους ακριβούς γείτονες για να καλύψουμε τα φορτία ζήτησης. Αν δεν μας έδιναν ρεύμα, λόγω τεχνικών ζητημάτων, τότε τα black out θα ήταν στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης πρότεινε δύο βραχυπρόθεσμες λύσεις είναι συγκεκριμένες και απαιτούν άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες:

Αποσύνδεση του 80% της εμπορίας ενέργειας μας από το χρηματιστηριακό σύστημα διαμόρφωσης τιμών, ενώ αυτό το ποσοστό πρέπει να διαμορφώνει την εμπορία ενέργειας μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές με στόχο οι πάροχοι να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και να τις διαθέτουν σε κλειδωμένους πελάτες (μικρή αντιστάθμιση κινδύνου).

Καθιέρωση μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών, δηλαδή ουρανοκατέβατων κερδών που προκύπτουν από την στρεβλή λειτουργία του Target model, μοντέλο που δεν λειτουργεί για την ρηχή αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Ας το δούνε επιτέλους οι γραφειοκράτες της ΕΕ. Η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού τιμολόγησης θα μπορεί να εφαρμοστεί όταν η Ελλάδα αποκτήσει ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τα υπερκέρδη πρέπει να ανακτώνται κατ ευθείαν στο ΤΕΜ και απο κει να επιδοτείται η λιανική κιλοβατώρα του νοικοκυριού οριζόντια, αλλά και των επιχειρήσεων.

«Ας ξεκινήσουμε με αυτά που είναι θέμα μόνο πολιτικής απόφασης και στην συνέχεια σχεδιάζουμε ξανα τα ενεργειακά μας μείγματα, τις υποδομές, κλπ», πρόσθεσε.

Στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Συγκεκριμένα, η τιμή διαμορφώνεται στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος είχε κινηθεί στα 219 ευρώ / MWh.

Πρωταθλήτρια είναι η Ουγγαρία με 306,33 ευρώ / μεγαβατώρα. Ακολουθούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 268,45 ευρώ / μεγαβατώρα, η Αλβανία με 243,2 ευρώ / μεγαβατώρα, η Σερβία με 240,11 ευρώ / μεγαβατώρα και η Ελλάδα. Στη γειτονική Ιταλία, η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 139,61 ευρώ.

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού είναι πως τα άλμα στις τιμές αφορά τις χονδρεμπορικές αγορές σχεδόν όλης της Ευρώπης, και όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η γερμανική αγορά «εκτοξεύεται» σήμερα κατά 36,4% (στα 166,12 ευρώ / μεγαβατώρα) και η αυστριακή κατά 28,6% (160,68 ευρώ / μεγαβατώρα), με τις υψηλότερες τιμές, πάντως, να εντοπίζονται και πάλι στις ανατολικότερες χώρες.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν μόνο Ισπανία και Πορτογαλία (63,7 ευρώ / μεγαβατώρα) και Γαλλία (103,74 ευρώ / μεγαβατώρα με αύξηση μόλις 3,9%)

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Pαγiζει» κóκαλα η προφnτεία πίσω από την εικόνα της Παναγιάς με τα Επτά Σπαθıά

Γυναικοκτονία στην Πάτρα: Η Γαρυφαλλιά «χάρισε» ζωή σε πέντε ανθρώπους

«Σεισμός» για τα ελληνικά δεδομένα: Σούπερ μάρκετ «έκπληξη» απειλεί να περάσει τον Σκλαβενίτη – Δες για ποιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ