Το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, οι τάσεις, οι εξελίξεις, οι καλύτεροι σεφ, αναδείχθηκαν για ακόμα μία χρονιά μέσα από τη διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων.
Η ομάδα του Αθηνοράματος σάρωσε την Ελλάδα και επέλεξε τους καλύτερους σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια που βάζουν δυναμικά την Ελλάδα στον γαστρονομικό χάρτη. Στην κορυφή, για ακόμα μία χρονιά, με δύο Χρυσούς Σκούφους, ο Έκτορας Μποτρίνι.
Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθηση, κάτι που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν χθες το βράδυ στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση.
Εtrusco και Έκτορας Μποτρίνι στην κορυφή των Χρυσών Σκούφων
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Etrusco της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι μάλιστα να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (συνολικά 23 στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη μάλιστα να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο.
Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Εννέα ήταν τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων, ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους.
Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One To Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό Nyn Esti, ενώ Chef Pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.
Από το σαφάρι που πραγματοποίησε η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων διαπιστώθηκε η δημιουργία περισσότερων καλών εστιατορίων από ποτέ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 14 – 14,90 με άριστα το 20.
Γευσιγνωσία εν πλω, οινοβαρκάδα, ποδηλατάδα και πικ νικ στα αμπέλια -Προορισμοί για οινοτουρισμό την άνοιξη
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις βαθμολογήσεις, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων με βαθμό κάτω από το 15/20, που είναι και η βάση για Χρυσό Σκούφο, ενώ στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα, και ιδιαίτερα πάνω από το 16/20, τόσο η βαθμολογική άνοδος όσο και η αύξηση των εστιατορίων είναι πολύ πιο αργή.
Etrusco 17 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Botrini’s Athens 16,5 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Botrini’s Santorini 16 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Νικ. Νομικού – Ξεν. «Katikies Santorini», Σεφ: Θωμάς Μπόσμος / Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Etrusco 17 / 20 Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης
Delta 16 / 20 Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος
Herve Restaurant 16 / 20 Σεφ: Ερβέ Προνζάτο, Γρηγόρης Κίκης
Pelagos 16 / 20 Σεφ: Luca Piscazzi
Squirrel 16 / 20, Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, Ξεν. «Danai Beach Resort», Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Treehouse 16 / 20 Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Varoulko Seaside 16 / 20, Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου
LifestyleΣkοτώθηκε σε τροχαίο ο γιος διάσημης Ελληνίδας δημοσιογράφουLifestyleΤην παράτησε μετά από 8 χρόνια σχέσης: Στη φόρα η πραγματική αιτία χωρισμού Ρέμου-Μακρυπούλια λίγο πριν το γάμο
CTC 15,5 / 20 Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Elements Restaurant 15,5 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Canaves Epitome» Σεφ: Τάσος Στεφάτος, Executive Σεφ: Emmanuel Renaut
Lauda 15 / 20 Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel» Σεφ: Γιώργος Δόσπρας, Executive Σεφ: Emmanuel Renaut
Matsuhisa Athens 15,5 / 20 Σεφ: Θωμάς Κουράκος, Τόνυ Βρατσάνος, Executive Σεφ: Nobu Matsuhisa
Patio 15,5 / 20, Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής
Selene 15,5 / 20, Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά, Ξεν. Katikies Garden – Ξεν. «Katikies Garden», Σεφ: Βασίλης Ρούσσος, Executive Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι
Soil 15,5 / 20 Σεφ: Τάσος Μαντής
Σπονδή 15,5 / 20 Σεφ: Κώστας Κούφαλης, Executive Σεφ: Arnaud Bignon
Tudor Hall 15,5 / 20 Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς, Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης
Varoulko Santorini 15,5 / 20, Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξεν. «Grace Hotel» Σεφ: Ηλίας Τσικρίκης, Executive Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου
Varoulko Santorini 15,5 / 20
Η εντυπωσιακή ποιοτική άνοδος της γαστρονομίας στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή αύξηση των βραβείων τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη άνοδό της στο εγγύς μέλλον, οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στην απόφαση επαναπροσδιορισμού -έπειτα από πολλά χρόνια- της αξιολογικής πολιτικής του θεσμού. Αυστηροποιήθηκαν λοιπόν περαιτέρω και η βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, με στόχο να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων. Ταυτόχρονα, όσο δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για την απόκτηση των βραβείων, τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία τους.
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2024 δημιούργησαν ο τριάστερος Ολλανδός σεφ Jacob Jan Boerma, μετρ της φινέτσας και της τεχνικής (ο οποίος σήμερα διευθύνει τρία εστιατόρια με αστέρι Michelin στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ιαπωνία), και ο επίσης βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών, σεφ Παύλος Κυριάκης. Ένα σοφιστικέ και συναρπαστικό μενού, με ολλανδική τόλμη, ασιατικές επιρροές, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, που ενθουσίασε τους περίπου 300 προσκεκλημένους, οι οποίοι αποθέωσαν στο φινάλε τους δύο καταξιωμένους σεφ και τον Ανδρέα Φίλη, executive chef του InterContinental, και την μπριγάδα του.
Την τελετή παρουσίασαν ο Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα Παπουτσάκη, με το κόνσεπτ της βραδιάς να επικεντρώνεται στο Quizine, ένα πρωτότυπο και ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό παιχνίδι γνώσεων ανάμεσα σε δύο ομάδες, οι οποίες διαγωνίστηκαν ζωντανά και χάρισαν δυνατές στιγμές χιούμορ στην αίθουσα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
«Λουκέτο» σε πασίγνωστη αλυσίδα εστιατορίων