Άγγιζει το 10 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο
Οι τιμές του ελαιόλαδου φαίνεται ότι ανακάμπτουν μετά την μικρή πτώση που παρουσίασαν διεθνώς από τις αρχές του Νοεμβρίου
Δεν έχει τέλος η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου. Μετά την μικρή πτώση, που σημειώθηκε το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος μπήκε δυναμικά, καταγράφοντας ρεκόρ στην τιμή ελαιόλαδου, σε συμφωνία, που «κλείστηκε» στη Λακωνία.
Ειδικότερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης συμφώνησε με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ/κιλό. Η τιμή αυτή, αφορά ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.
Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης έκλεισε συμφωνία με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση έξτρα παρθένου στα 9,364 ευρώ/κιλό
Στάση αναμονής
Αν και οι τιμές φαίνεται ότι ανακάμπτουν μετά την μικρή πτώση που παρουσίασαν διεθνώς από τις αρχές του Νοεμβρίου, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν – όσοι βέβαια διαθέτουν αυτή την περίοδο παραγωγή – προσδοκώντας ακόμα καλύτερες τιμές.
Στάση αναμονής όμως, κρατούν και οι έμποροι, οι οποίοι επί της ουσίας δεν προχωρούν σε πράξεις. Η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους από την μία πλευρά στοχεύει στη μείωση των τιμών από τους παραγωγούς και από την άλλη αναμένουν πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.
Πάντως, στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή παραγωγού, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος, οι οποίες αναμένονται φέτος μειωμένες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ελληνική παραγωγή – αν και ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου – αναμένεται να φτάσει τους 160.000 με 180.000 τόνους
Επίσης, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.
Η καλπάζουσα τιμή του ελαιολάδου έχει ανοίξει την όρεξη στους επιτήδειους που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές διαθέτοντας στην αγορά νοθευμένο λάδι με δέλεαρ τη χαμηλή τιμή του.
Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνήθως γίνεται με ανάμιξη καλής ποιότητας λαδιού με σπορέλαια β’ κατηγορίας καθώς και φυσικά χρωστικά ώστε να αλλοιώνεται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς, ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη
Μεγαλύτερο φόβο για νόθευση έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνήθως σε συσκευασίες 4-5 λίτρων. Είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και το πιο ακριβό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αναμιχθεί με άλλα λάδια.
LifestyleΣkοτώθηκε σε τροχαίο ο γιος διάσημης Ελληνίδας δημοσιογράφουLifestyleΤην παράτησε μετά από 8 χρόνια σχέσης: Στη φόρα η πραγματική αιτία χωρισμού Ρέμου-Μακρυπούλια λίγο πριν το γάμο
Η πρώτη και βασικότερη ένδειξη για νοθεία στο ελαιόλαδο αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Ανάλογα με την ποικιλία του, το χρώμα του ελαιολάδου μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο.
Ακόμα σημαντικότερη ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Το ελαιόλαδο που έχει αναμιχθεί με σπορέλαια έχει συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς, ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητά του.
Τι λέει ο ΕΦΕΤ
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από την απάτη, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ακολουθώντας τις εξής οδηγίες:
– Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
– Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (Έξτρα Παρθένο, Παρθένο Ελαιόλαδο), τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _) και τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
Το ελαιόλαδο που έχει αναμιχθεί με σπορέλαια έχει συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο
Οι επιτήδειοι προτιμούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για νόθευση λόγω της ποιότητας και του χρώματός του
– Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
– Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για τη διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
– Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
– Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
– Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
– Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων
παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
– Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Χατζόγλου