Ψύχρα από τη Ρωσία αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα, μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με νεότερες προγνώσεις για τον καιρό.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteology.gr, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες, προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, να μας έρθουν ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ρωσία.
Μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα σίγουρο, αλλά αν και εφόσον έρθει ψύχρα από τη Ρωσία, υπάρχει η πιθανότητα, να προκύψουν όψιμοι βραδινοί παγετοί στα βόρεια κυρίως ηπειρωτικά, τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Ενδεικτικά, στον χάρτη θερμοκρασιών στα 850hpa, ο οποίος δείχνει αυτή την κίνηση του κρύου από την Ρωσία προς τα Βαλκάνια, φαίνεται πως θα επισκεφτεί την Ελλάδα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φέρνει ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο, που συνέβη τελευταία φορά πριν από 284.000 χρόνια.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Till Kuhlbrodt, εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.
Κάτι που σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Για όλα αυτά, έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων αναφορικά με τον καιρό, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς.
Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.
ΕλλάδαΠέθανe αγαπημένος ηθοποιός και πατέρας διάσημου Έλληνα τραγουδιστήLifestyleΖαλίζει η χλιδάτη βίλα της κόρης της Ζωής Λάσκαρη – Τεpάστιο σαλόνι, πέτρινη αυλή, πισίνα, τζακούζι στο μπάνιο
Ξεχάστε το 3ήμερο αν μένετε σ’αυτές τις περιοχές: Κακά μαντάτα για τον καιρό, έτσι θα είναι την Καθαρά Δευτέρα
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ο καιρός θα είναι άστατος, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τη συννεφιά και τις βροχές.
Όπως υπογράμμισε στο MEGA η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου, ο καιρός σήμερα, Σάββατο θα είναι ήπιος, αλλά θα υπάρξει αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές θα σημειωθούν το μεσημέρι προς το απόγευμα, στα ορεινά και στην Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες έως 3-4 μποφόρ.
Η αστάθεια την Καθαρά Δευτέρα μειώνεται και θα υπάρξει ηλιοφάνεια, αλλά και τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια ορεινά, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να είναι 17-20°C και οι άνεμοι να πνέουν βοριάδες έως 3-5 και στο Αιγαίο 6.
Τι λέει η ΕΜΥ για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Στις υπόλοιπες περιοχές, αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά τοπικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: «Μπαίνει και η Αττική στο παιχνίδι των έντονων καιρικών φαινομένων» – Πότε νέα επιδείνωση
Σε «κόκκινο» συναγερμό ολόκληρη η Αττική τις επόμενες ώρες – Τι περιμένουν να συμβεί