Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξο ως προς τα αποτελέσματα του 2023. Σύμφωνα με δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις χθες για το 2022 προαναγγέλλουν από το ΥΠΟΙΚ, υπογραμίζουν ότι από την αρχή του το 2023, όλα μοιάζουν ότι θα είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά μετά το 2021 και το 2022, που θα πάει πολύ καλύτερα από ότι υπολογιζόταν.
Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου το ΥΠΟΙΚ έχει στοιχεία που επιτρέπουν να αναθεωρήσει προς τα πανω, την εκτίμηση για την ανάπτυξη. Από το 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023, τώρα προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Επισήμως, η πρόβλεψη αυτή θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα σταλεί στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.
Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν χθες ότι λόγω των σταθερά χαμηλών τιμών της ενέργειας, η αναθεώρηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία. Είναι, δηλαδή, πιθανό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να αναθεωρηθεί ξανά στο 3% ή και περισσότερο, καθώς το κέρδος για το ΑΕΠ από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μεγαλώνει όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι. Τούτο διότι πέρσι το καλοκαίρι, είχαμε το αποκορύφωμα των τιμών για φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο .
Παράλληλα, και το 2023 θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλό πληθωρισμό αν και αναμένεται να υποχωρήσει φέτος σε ετήσια βάση στο 4,5% από 9,3% του ΑΕΠ που έφτασε το 2022.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το σχετικά υψηλό πληθωρισμό, θα έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την ταχύτερη μείωση του Χρέους της Γενικής Κυβέρνησης. Με βάση την πρόβλεψη που ήθελε την ανάπτυξη στο 1,8% και τον πληθωρισμό στο 5%, το ΥΠΟΙΚ προέβλεπε στον προϋπολογισμό του 2023 ότι το χρέος θα μειώνονταν κατά 9,6% του ΑΕΠ στο 159,3% του ΑΕΠ φέτος από 168.3% του ΑΕΠ το 2022. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσαν χθες ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, το χρέος λόγω χαμηλότερου πληθωρισμού έφτασε πέρσι στο 171,3 % του ΑΕΠ.
Αν τελικά έχουμε πραγματική ανάπτυξη περίπου 3% και ετήσιο πληθωρισμό στο 4,5% θα έχουμε ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 7,5% του ΑΕΠ το 2023. Επίσης , με επιλογή που έγινε από την αρχή του χρόνου, το πραγματικό υπόλοιπο του χρέους το 2023 σε σχέση με το 2022 , θα αυξηθεί μόνο κατά 500 εκ ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίον και το δανεικό πρόγραμμα για το 2023, περιορίστηκε σημαντικά για φέτος στα 7 δις ευρώ.
Υψηλό ονομαστικό ΑΕΠ και σχεδόν μηδενική ανάληψη νέου χρέους θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης κατά 11% του ΑΕΠ μέσα στο χρόνο, με το υπόλοιπο να φτάνει το 159,3% του ΑΕΠ από 171,3% του ΑΕΠ το 2022.
Lifestyle“Σκόρπισε η σχέση με τον σύζυγό μου μετά το παιδί” Σπάει την σιωπή της η Ευγενία Δημητροπούλου για το γάμο τηςΕλλάδαΤραγωδία στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος κοινότητας – Ο λόγος που έβαλε τέλος στη ζωή του
Επίσης, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού στο 0,1% του ΑΕΠ για το 2022 ανοίγει το δρόμο για πλεόνασμα σημαντικά υψηλότερο από το 0,7% του ΑΕΠ, που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.
Η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,3% – 1,5% του ΑΕΠ για φέτος αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ δηλαδή 0,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς αν δεν πάμε ακόμη υψηλότερα σε ανάπτυξη θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2-1,3% του ΑΕΠ.
Το μόνο που μένει είναι να δούμε τον πραγματικό υπολογισμό και τα αποτελέσματα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Έχασα τον λεβέντη: «Λυγίζει» η μητέρα του Κοσμά που Έφυγε από τη ζωή – «Οι καταγγελίες για…»
“Εφυγε” από την ζωή η Φωτεινή Τσιτσιρίκη εργαζόμενη στην Καθαριότητα του Δήμου Βόλου