Όλοι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι. Εξάλλου, η αυτοβελτίωση είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στην εργασία μας. Αλλά όταν ξέρετε σε τι θέλετε να γίνετε καλύτεροι – είτε πρόκειται για δημόσιες ομιλίες, είτε για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε για την ανάλυση δεδομένων – πώς ξεκινάτε; Φυσικά, οι τεχνικές εκμάθησης ποικίλλουν ανάλογα με τη δεξιότητα και το άτομο, αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Η κατάκτηση νέων δεξιοτήτων δεν είναι προαιρετική στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον. “Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο, ανταγωνιστικό κόσμο, η ικανότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Δεν αρκεί να είσαι έξυπνος – πρέπει να γίνεσαι πάντα εξυπνότερος“, λέει η Heidi Grant Halvorson, ψυχολόγος παρακίνησης και συγγραφέας του ενιαίου βιβλίου του HBR Nine Things Successful People Do Differently. Ο Joseph Weintraub, καθηγητής διοίκησης και οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Babson College και συν-συγγραφέας του βιβλίου The Coaching Manager: Αναπτύσσοντας κορυφαία ταλέντα στις επιχειρήσεις, συμφωνεί: “Πρέπει να αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες να τεντώνουμε τους εαυτούς μας με τρόπους που μπορεί να μην αισθανόμαστε πάντα άνετα στην αρχή. Η συνεχής βελτίωση είναι απαραίτητη για να πάμε μπροστά”.
Ακολουθούν ορισμένες αρχές που μπορείτε να ακολουθήσετε στην προσπάθειά σας για αυτοβελτίωση:
Όταν εργάζεστε πάνω σε μια νέα δεξιότητα ή ικανότητα, πρέπει να αναρωτηθείτε δύο πράγματα. Πρώτον, είναι ο στόχος σας εφικτός; “Υπάρχουν ορισμένα όρια στο τι μπορείτε να μάθετε”, εξηγεί ο Weintraub. “Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να γίνετε χειρουργός εγκεφάλου, αλλά να μην έχετε τον απαιτούμενο συντονισμό ματιού-χεριού”. Δεύτερον, πόσο χρόνο και ενέργεια μπορείτε να αφιερώσετε στο έργο; “Δεν είναι σαν να πηγαίνεις στο φαρμακείο και να παίρνεις μια συνταγή”, λέει ο Weintraub. Η αυτοβελτίωση είναι σκληρή δουλειά. Η Halvorson συμφωνεί: “Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σιωπηρά ότι αν πρέπει να δουλέψεις σκληρά για κάτι, σημαίνει ότι δεν έχεις ικανότητες. Αυτό είναι ανοησίες”. Αντίθετα, αναγνωρίστε ότι η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας απαιτεί εξαιρετική δέσμευση. Αν ο στόχος σας δεν είναι εφικτός και δεν είστε προετοιμασμένοι να δουλέψετε σκληρά, δεν θα πάτε πολύ μακριά.
Ο Weintraub προτείνει να βεβαιωθείτε επίσης ότι η δεξιότητα είναι σχετική με την καριέρα σας, τον οργανισμό σας ή και τα δύο. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που μαθαίνετε να μιλάτε μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια, αλλά το εκτιμάει αυτό ο διευθυντής σας; Αν δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε τη δεξιότητα για τη δουλειά σας ή για μια μελλοντική θέση, είναι απίθανο να λάβετε χρήματα για εκπαίδευση ή υποστήριξη από τον διευθυντή σας. Η απόκτηση μιας νέας δεξιότητας είναι μια επένδυση και πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ποια θα είναι η απόδοση.
Κάποιοι μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας γραφικά ή διαβάζοντας. Άλλοι προτιμούν να παρακολουθούν επιδείξεις ή να ακούνε τα πράγματα να εξηγούνται. Άλλοι πάλι χρειάζονται μια “πρακτική” εμπειρία. Η Halvorson λέει ότι μπορείτε να καταλάβετε το ιδανικό στυλ μάθησης σας κοιτάζοντας πίσω. “Σκεφτείτε κάποιες από τις προηγούμενες μαθησιακές σας εμπειρίες και φτιάξτε μια λίστα με τις καλές και μια άλλη με τις κακές”, λέει. “Τι κοινό είχαν οι καλές, αποτελεσματικές εμπειρίες; Τι γίνεται με τις κακές; Ο εντοπισμός κοινών στοιχείων μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε το μαθησιακό περιβάλλον που λειτουργεί καλύτερα για εσάς”.
Η απόσπαση υποστήριξης από άλλους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μάθηση. Βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε και έχει κατακτήσει τη δεξιότητα που προσπαθείτε να αποκτήσετε. Και κοιτάξτε πέρα από τον άμεσο προϊστάμενό σας που πρέπει να σας αξιολογήσει. Ο Weintraub προτείνει να αναρωτηθείτε: “Ποιος στον οργανισμό μου, εκτός από το αφεντικό μου, θα παρατηρούσε τις αλλαγές μου και θα μου έδινε ειλικρινή ανατροφοδότηση;” Στη συνέχεια, πλησιάστε αυτό το άτομο και πείτε κάτι σαν: “Είστε τόσο άνετος με [τη δεξιότητα], κάτι στο οποίο δεν είμαι ιδιαίτερα καλός. Προσπαθώ πραγματικά να δουλέψω πάνω σε αυτό και θα ήθελα πολύ να περάσω λίγο χρόνο μαζί σας, να μάθω από εσάς και να λάβω τα σχόλιά σας”. Αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν μέντορα μέσα στην εταιρεία σας, αναζητήστε άτομα από τον κλάδο σας ή από το δίκτυό σας. “Σε τελική ανάλυση, θέλετε να απευθυνθείτε στον καλύτερο δάσκαλο. Αν υπάρχει κάποιος στον οργανισμό σας που είναι σε θέση και πρόθυμος να παρέχει ποιοτική καθοδήγηση, τότε τέλεια. Αν όχι, αναζητήστε εξωτερική βοήθεια”, λέει η Halvorson.
Η αυτοβελτίωση μπορεί να μοιάζει υπερβολική. “Δεν μπορείτε να αναλάβετε τα πάντα. Αν το κάνετε, δεν θα τα καταφέρετε ποτέ“, λέει ο Weintraub. Αντ’ αυτού, επιλέξτε μία ή δύο δεξιότητες στις οποίες θα επικεντρωθείτε κάθε φορά και χωρίστε την εν λόγω δεξιότητα σε διαχειρίσιμους στόχους. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να γίνετε πιο διεκδικητικοί, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο να μιλάτε πιο συχνά στις συσκέψεις, πιέζοντας τον εαυτό σας να μιλήσει μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά.
Για να μεταβείτε από τον πειραματισμό στην κυριαρχία, πρέπει να προβληματίζεστε σχετικά με αυτά που μαθαίνετε. Διαφορετικά, η νέα δεξιότητα δεν θα κολλήσει. Τόσο η Halvorson όσο και η Weintraub προτείνουν να μιλάτε με άλλους. “Να μοιράζεστε πάντα τους στόχους σας με τα άτομα που μπορούν να σας προσφέρουν πληροφοριακή ή συναισθηματική υποστήριξη στην πορεία”, λέει η Halvorson. “Ακόμα και αν αυτό το άτομο δεν έχει την απάντηση, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κρατήσει ειλικρινή σχετικά με το πόσο βελτιώνεστε”, λέει ο Weintraub. Το να μιλάτε για την πρόοδό σας, σας βοηθάει να λαμβάνετε πολύτιμη ανατροφοδότηση, σας κρατάει υπόλογους και εδραιώνει την αλλαγή.
Lifestyle“Σκόρπισε η σχέση με τον σύζυγό μου μετά το παιδί” Σπάει την σιωπή της η Ευγενία Δημητροπούλου για το γάμο τηςLifestyle“Ήσουν ο σύντροφός μου σε όλα τα καλά και τα κακά” Θρηνεί ο Νίκος Κοκλώνης, το σπαρακτικό αντίο μετά από 13 χρόνια
Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να μάθετε κάτι νέο και να το εξασκήσετε, είναι να διδάξετε σε άλλους πώς να το κάνουν. Μοιραστείτε λοιπόν αυτά που μαθαίνετε με την ομάδα σας, τον διευθυντή σας ή τους συναδέλφους σας. Μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να το κάνει βάζοντας μια ημερομηνία “διδασκαλίας” στο ημερολόγιό σας ή συμφωνώντας να ηγηθείτε μιας επίσημης εκπαιδευτικής συνεδρίας σε μερικούς μήνες. Με στόχους όπως αυτοί, η μάθησή σας θα είναι πολύ πιο εστιασμένη και πρακτική.
“Πολύ συχνά, προσεγγίζουμε μια νέα δεξιότητα με τη στάση ότι πρέπει να την πετύχουμε αμέσως”, λέει η Halvorson. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος. “Δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Συνήθως χρειάζονται έξι μήνες ή και περισσότερο για να αναπτύξουμε μια νέα δεξιότητα”, λέει ο Weintraub. Και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το δουν και να το εκτιμήσουν οι άλλοι. “Οι άνθρωποι γύρω σας θα παρατηρήσουν μόνο το 10% κάθε 100% της αλλαγής που κάνετε”, λέει.
Αρχές που πρέπει να θυμάστε
Επιλέξτε μια δεξιότητα που εκτιμάται από τον οργανισμό και τον προϊστάμενό σας
Χωρίστε τη δεξιότητα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα καθήκοντα
Αναλογιστείτε τι έχετε μάθει και τι θέλετε ακόμη να επιτύχετε
Τι να μην κάνετε
Προσπαθήστε να μάθετε στο κενό – ζητήστε από άλλους καθοδήγηση και ανατροφοδότηση
Βασιστείτε αποκλειστικά στο αφεντικό σας για συμβουλές – ίσως να θέλετε να εμπλέξετε κάποιον που δεν είναι υπεύθυνος για την αξιολόγησή σας
Να υποθέτετε ότι θα συμβεί σε μια νύχτα – συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να αναπτύξετε μια νέα δεξιότητα
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα