πώς-μπορώ-να-γνωρίσω-τη-νέα-μου-γάτα-στη-61886

Πώς μπορώ να γνωρίσω τη νέα μου γάτα στην παλιά μου γάτα; Γατογονείς ετοιμαστείτε

Ανάγνωση: 8'

Πηγαίνετε αργά με τις γάτες!

Όταν φέρνετε μια νέα γάτα στο σπίτι για να γνωρίσει τη γάτα που κατοικεί ήδη εκεί, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τις πετάξετε σε ένα δωμάτιο μαζί. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό και για τις δύο! Προχωρήστε αργά και συστήστε τις. Και για τα δύο ζώα αυτή μπορεί να είναι μια αγχωτική στιγμή. Μια σταδιακή διαδικασία εισαγωγής είναι σημαντική για να χτίσουν μια φιλία. Αν η μία γάτα σφυρίζει ή χτυπιέται, μπορεί να φοβάται πάντα την άλλη γάτα.

Βήμα 1: Πριν πάρετε τη νέα σας γάτα στο σπίτι

  • Διατηρήστε ένα δωμάτιο για τη νέα σας γάτα μακριά από το αγαπημένο μέρος της γάτας που κατοικεί εκεί.
  • Διαθέστε τουλάχιστον έναν άνετο χώρο ύπνου, μια κρυψώνα, όπως το κουτί μεταφοράς της, το κλουβί ή ένα “κρεβάτι σκηνής”, ένα κουτί για την άμμο, ένα μπολ με νερό και ένα μπολ με φαγητό.
  • Συνδέστε στην πρίζα έναν διαχυτήρα Feliway®. Μπορείτε να προμηθευτείτε έναν από το κτηνιατρείο σας. Αναπαράγει φερομόνες του προσώπου της γάτας που είναι κατευναστικές για τις γάτες. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος τους. Είναι καλή ιδέα να έχετε έναν διαχυτή στο νέο δωμάτιο της γάτας και σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου περνάει χρόνο η γάτα που μένει εκεί.

Βήμα 2: Φέρνοντας τη νέα σας γάτα στο σπίτι

  • Οι γάτες αισθάνονται ασφαλείς όταν περιβάλλονται από τη δική τους μυρωδιά. Τοποθετήστε πετσέτα ή κρεβάτι στο οποίο κοιμόταν στο κουτί μεταφοράς, ώστε να έχει οικεία μυρωδιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Μόλις φτάσετε στο σπίτι, πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στο δωμάτιό της. Μην έρχεστε σε επαφή με τη γάτα που μένει εκεί.
  • Κρατήστε την μέσα στο κουτί μεταφοράς μέχρι να βρεθείτε στο δωμάτιό της με την πόρτα κλειστή.
  • Τοποθετήστε το κουτί της ή άλλη γωνία για να κρυφτεί σε μια γωνιά του δωματίου (μακριά από το κουτί της άμμου) και τοποθετήστε το κουτί μεταφοράς δίπλα του. Ανοίξτε την πόρτα.
  • Μην την αναγκάσετε να βγει έξω. Μπορεί να φοβηθεί και να στρεσαριστεί από το νέο περιβάλλον.
  • Αφήστε την μόνη της στο δωμάτιο. Αφήστε την να ηρεμήσει και να βγει από μόνη της.

Βήμα 3: Αργότερα την ίδια μέρα ανταλλάξτε μυρωδιά γάτας

Οι γάτες επικοινωνούν οπτικά αλλά και με την οσμή. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσετε με την γνωριμία των γατών μεταξύ τους “ανταλλάσσοντας” μυρωδιές.

  • Τοποθετήστε την πετσέτα της νέας σας γάτας πάνω ή κοντά στο αγαπημένο μέρος της γάτας που μένει εκεί και ενθαρρύνετέ την να πλησιάσει
  • Αν η γάτα σας αρχίσει να σφυρίζει, να φτύνει ή να αποφεύγει την πετσέτα τοποθετήστε την στο πάτωμα μακριά από το κρεβάτι ή το μπολ με το φαγητό της. Κάθε μέρα μετακινήστε την πετσέτα πιο κοντά στο μπολ με το φαγητό της γάτας.
  • Κάντε το ίδιο πράγμα με το κρεβάτι της γάτας που μένει εκεί δίνοντάς το στη νέα γάτα για να το μυρίσει.
  • Ανταλλάξτε τα μπολ με το φαγητό μεταξύ των γατών. Θα αρχίσουν να συνδέουν τη θετική πράξη του φαγητού με τη μυρωδιά της άλλης γάτας. Εάν μία από τις γάτες είναι άρρωστη ή ακολουθεί ειδική διατροφή, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτό το μέτρο.
  • Μόλις είναι εντελώς ανεκτικές η μία στην άλλη μυρωδιά προχωρήστε στην οπτική επαφή.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρέσει στη μία γάτα η μυρωδιά της άλλης;

Αυτό μπορεί να ποικίλλει από μερικές ώρες (συνήθως όταν η μία είναι γατάκι ή και οι δύο είναι κοινωνικές γάτες) έως μερικούς μήνες.

Σημαντική συμβουλή κατά την εισαγωγή των γατών

Αφιερώστε ειδικό χρόνο για παιχνίδι και χάδια κάθε μέρα. Θέλετε να έχετε χρόνο με την κάθε γάτα χωριστά όταν η διαδικασία γνωριμίας διαρκεί περισσότερο.

Βήμα 4: Ελεγχόμενες συναντήσεις γάτας

Πρώτον – Οπτική επαφή μεταξύ των γατών

Διαχωρίστε φυσικά με πόρτα με σήτα ή με παιδική πόρτα. Αν δεν είναι δυνατόν, τότε ανοίξτε ελαφρώς την πόρτα της νέας γάτας, ώστε οι γάτες να βλέπουν η μία την άλλη, αλλά να μην μπορούν να χωρέσουν μέσα από την πόρτα.

Δώστε στις γάτες λιχουδιές ώστε να περνούν χρόνο η μία κοντά στην άλλη ή παίξτε με ένα φτερό για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι. Μην χρησιμοποιείτε μυρωδιά για γάτες.

Όταν νιώσουν άνετα μεταξύ τους θα μυρίσουν τις μύτες τους, θα παίξουν μέσα από την πόρτα ή θα τρίβονται στην πόρτα. Όταν το δείτε αυτό, μπορείτε να κάνετε μια σωστή γνωριμία. Δεν πρέπει να υπάρχει γρύλισμα, ούτε επαναλαμβανόμενο φτύσιμο ή σφύριγμα.

Τι γίνεται αν οι γάτες μου δείχνουν επιθετικότητα μεταξύ τους;

Είναι η επιθετικότητα πιο σοβαρή από ένα σφύριγμα ή ένα γρήγορο χτύπημα; Κάντε το άνοιγμα μικρότερο και τις επόμενες ημέρες ταΐστε τις γάτες όλο και πιο κοντά στην πόρτα.

Δεύτερον – Κανένα εμπόδιο μεταξύ των γατών

    1. Ανοίξτε την πόρτα και αφήστε τις να εξερευνήσουν.
    2. Αν τσακωθούν, διακόψτε τις χτυπώντας τα χέρια σας ή με κάποιον άλλο θόρυβο που δεν τις τρομάζει.
    3. Μην τις σηκώνετε και μην τις πιέζετε να αλληλεπιδράσουν.
    4. Αφήστε τις να απομακρυνθούν η μία από την άλλη, αν αυτό θέλουν.

Χρειάζονται το καθένα τη δική του άμμο απορριμμάτων;

Δώστε σε κάθε γάτα το δικό της κουτί για τα απορρίμματα και προσθέστε ένα επιπλέον. Θα πρέπει να έχουν τα δικά τους μπολ, κρεβάτια και κρυψώνες, εκτός αν επιλέξουν να τα μοιράζονται.

Προσοχή κατά την γνωριμία γατών

Προσέξτε για εκφοβισμό, μερικές φορές η μία γάτα δεν αφήνει την άλλη να περάσει από μια πόρτα ή να έχει πρόσβαση στο μπολ με το φαγητό. Μπορεί να τις δείτε να χτυπάνε ή να σφυρίζουν όταν η άλλη γάτα προσπαθεί να πάει στο μπολ με το φαγητό. Προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι η μία γάτα αποφεύγει περιοχές. Αν πιστεύετε ότι την εκφοβίζουν, βεβαιωθείτε ότι έχει το δικό της χώρο και πράγματα όπως το κρεβάτι, το κουτί της άμμου, το μπολ με το φαγητό.

Ποτέ μην τιμωρείτε καμία από τις δύο γάτες αν εκδηλώσουν επιθετικότητα. Αν δείτε σημάδια επιθετικότητας, πηγαίνετε μερικά βήματα πίσω. Ανταλλάξτε μυρωδιές για λίγες μέρες και ξεκινήστε πάλι σιγά σιγά την οπτική επαφή.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας όταν:

  • Υπάρχουν παρατεταμένες μάχες
  • Υπάρχουν τραυματισμοί από μάχες
  • Μια γάτα σταματά να τρώει
  • Μια γάτα σταματά να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου
  • Μια γάτα αρχίζει να λερώνει.
  • Μία από τις γάτες σας κρύβεται συνέχεια

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Δεν βγαίνω έξω, δεν περνάω καλά, δεν φλερτάρω»: Μίλησε ανοιχτά η Τζόυς Ευείδη

Απογοητευμένη η Ισμήνη Καλέση: «Αντιπαθώ τους ανθρώπους. Ζω μαζί με 40 γάτες»

Έδωσε την καλύτερη απάντηση η Τζόυς Ευείδη: “Τι να τον κάνω τον σύντροφο; Το σπίτι ανήκει στα ζώα μου”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ