Η ΕΔΕΥΕΠ παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο μεταξύ άλλων την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας
Φυσικό αέριο: Λίγα λόγια
Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο και πρώτη ύλη της χημικής βιομηχανίας. Εξορύσσεται από υπόγειες κοιλότητες στις οποίες βρίσκεται υπό υψηλή πίεση. Σε αυτές τις κοιλότητες το φυσικό αέριο σχηματίστηκε με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο σχηματισμού του πετρελαίου. Μεταφέρεται προς τους τόπους όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας.
Επίσης, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται συνήθως μακριά από τα κύρια κέντρα καταναλώσεως· συνεπώς πρέπει να μεταφερθεί, αν και οι βιομηχανίες χημικής επεξεργασίας είναι συχνα εγκατεστημένες στην περιοχή της παραγωγής. Η μεταφορά του φυσικού αερίου εξαρτάται από την κατάστασή του. Σε αέρια κατάσταση μεταφέρεται με αγωγούς υπό υψηλή πίεση, ενώ σε υγρή κατάσταση μεταφέρεται με πλοία.
Οι μεγάλοι αγωγοί υψηλής πίεσης καθιστούν δυνατή τη μεταφορά του αερίου σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Παραδείγματα τέτοιων αγωγών είναι οι αγωγοί της Βόρειας Αμερικής, που εκτείνονται από το Τέξας και τη Λουιζιάνα μέχρι τη βορειοανατολική ακτή και από την Αλμπέρτα ως τον Ατλαντικό. Αγωγοί επίσης εκτείνονται από τη Σιβηρία μέχρι την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Οι έρευνες για πετρέλαιο έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Αλάσκα και αλλού. Η μεταφορά από τέτοιες περιοχές γίνεται με πλοία. Το αέριο υγροποιείται στους -160 βαθμούς Κελσίου και μεταφέρεται, όπως το πετρέλαιο, με δεξαμενόπλοια ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό (Υγραεριοφόρα πλοία – LNG Carrier). Ένα κυβικό μέτρο υγρού φυσικού αερίου αντιστοιχεί σε 600 κυβικά μέτρα αερίου σε ατμοσφαιρική πίεση. Το ειδικό βάρος του υγρού αερίου είναι σχετικά χαμηλό (περίπου 0,55).
Επόμενες κινήσεις
Μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρχει εικόνα από την ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης, με βάση την οποία θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων. Παράλληλα, στα Ιωάννινα όπου οι διαδικασίες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης από την Energean.
Αυτά ανέφεραν χθες πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο περιθώριο της εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για την παρουσίαση της «λευκής βίβλου» για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Σχετική αναφορά, να επισημάνουμε πως έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης (BOAK). «Η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
LifestyleΑννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»
Η ΕΔΕΥΕΠ παρακολουθεί τις διαδικασίες ερμηνείας των δεδομένων των σεισμικών ερευνών με στόχο μεταξύ άλλων την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα η ερευνητική γεώτρηση στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας επισήμως προγραμματίζεται για εφέτος. Στην πράξη ωστόσο, δεδομένου ότι η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος η υλοποίησή της το 2024.
Αναζήτηση επενδυτών
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης είναι θετικά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος, που απαιτούν επίσης διαδικασίες διαβούλευσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δεν αποκλείεται επίσης η προσέλκυση επενδυτών – υπενθυμίζεται ότι η Energean κατέχει σήμερα το 100 % των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή – διαδικασία που είναι συνήθης στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Κλείνοντας, η διαδικασία των γεωτρήσεων δεν είναι εύκολη. Απαιτεί χρόνο και σωστή οργάνωση. Όταν καταφέρουν να εξορύξουν το φυσικό αέριο, θα δούμε τι θα συμβεί στην οικονομία της χώρας μας.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στο ITV: Μία εβδομάδα δωρεάν στη Ρόδο για όσους έχασαν τις διακοπές λόγω της πυρκαγιάς
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες