ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι τρόποι για να εντοπίζετε εύκολα τα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ

Ανάγνωση: 5'

Είτε είστε επαγγελματίας και “τρέχετε” μία δική σας επιχείρηση, είτε απλώς ένας πολίτης που θέλει να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει τα πλαστά χαρτονομίσματα, αυτό είναι ένα άρθρο για εσάς. Παρακάτω αναγράφονται οι τρόποι για να εντοπίζετε εγκαίρως τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Επιπλέον δείτε τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τις συναλλαγές με μετρητά, τα ταξίδια και τις βιώσιμες συμπεριφορές.

Αλλά και πώς να εντοπίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα, να μειώνετε τις συναλλαγές με μετρητά, να αυξάνετε τις δαπάνες λιανικής και να κάνετε βιώσιμες επιλογές στα ταξίδια σας.

Πώς να τα εντοπίσετε: Πλαστά τραπεζογραμμάτια

Τα πλαστά χαρτονομίσματα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, κατακλύζοντας την αγορά.

Ωστόσο, η πιθανότητα να λάβετε ένα πλαστό χαρτονόμισμα είναι μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ που κυκλοφορούν.

Το 2022 εντοπίστηκαν 13 πλαστά για κάθε 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια ευρώ σε κυκλοφορία, η δεύτερη χαμηλότερη αναλογία από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% σε σύγκριση με το 2021, αντανακλώντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία COVID-19. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και 50 ευρώ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.

Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα, καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή τα πλαστά τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί με τους τρεις ελέγχους («έλεγχος αφής, οπτικός έλεγχος και έλεγχος υπό γωνία») που περιγράφονται στον ειδικό δικτυακό τόπο για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Χρήση μετρητών σε συναλλαγές

Το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το όριο για τη χρήση μετρητών κατά τη διενέργεια οικονομικής συναλλαγής που αφορά την αγορά αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από 500 ευρώ σε 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση μετρητών στις συναλλαγές, ώστε οι επιχειρήσεις να «ξοδεύουν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσω μηχανημάτων POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Η επιτυχής εφαρμογή του «appodixi» και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγούν το Υπουργείο Εσωτερικών στη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Μεταξύ των τομέων που σήμερα δεν υποχρεούνται να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί το χρησιμοποιούν προαιρετικά) είναι ορισμένα θέατρα – κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, καφετέριες και άλλα.

Τα ταξίδια για εργασία και αναψυχή ενισχύουν τις λιανικές δαπάνες

Το 2022, τα παγκόσμια ταξίδια ανέκαμψαν, χάρη στο άνοιγμα των συνόρων που απελευθέρωσε τη ζήτηση.

Πρόσφατη έρευνα της Visa κατέγραψε αύξηση του μέσου ποσού που δαπανάται ανά ταξιδιώτη στο εξωτερικό μεταξύ Ιουνίου – Αυγούστου 2022, τόσο σε λιανικές όσο και σε «παραδοσιακές ταξιδιωτικές» δαπάνες, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και ψυχαγωγία.

Με τα επαγγελματικά ταξίδια να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι τουρίστες εκμεταλλεύονται τις ταξιδιωτικές προσφορές σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, πληρώνοντας λιγότερα για τη διαμονή τους σε επτά από τις δέκα πόλεις επιχειρηματικών προορισμών παγκοσμίως σε σύγκριση με το 2019. Τα στοιχεία της Visa δείχνουν ότι οι αγορές από ξένους τουρίστες είχαν ανακάμψει πλήρως στο 63% των 500 κορυφαίων προορισμών με τις περισσότερες επισκέψεις πριν από την πανδημία – αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί το 2023.

Καταναλωτές που επιλέγουν βιώσιμες συμπεριφορές

Οι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον τρόπο που καταναλώνουν και συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Πρόσφατη μελέτη της Skift και της McKinsey έδειξε ότι το 40% των ταξιδιωτών παγκοσμίως ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τουλάχιστον 2% περισσότερο για αεροπορικά εισιτήρια με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το πακέτο Eco Benefits της Visa και η συνεργασία με την Ecolytiq παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε οφέλη και πληροφορίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση για το κλίμα και τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα.

Η μεταπώληση – ένας άλλος όρος για το κυκλικό εμπόριο – κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με το 69% των καταναλωτών σε πρόσφατη έρευνα της Visa να δηλώνει ότι θα επέλεγε εμπόρους με βάση αυτές τις δραστηριότητες.

Περιμένετε περισσότερα προγράμματα ανταμοιβής και εργαλεία για τους καταναλωτές που κάνουν βιώσιμες επιλογές. Η ευκολία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν καθημερινά βιώσιμες επιλογές.

Πώς να καταλάβετε αν τα τραπεζογραμμάτια είναι γνήσια

Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί εύκολα να επαληθευτεί με τους τρεις ελέγχους («έλεγχος αφής, οπτικός.)

Κάντε λοιπό το τεστ στα δικά σας πραγματικά χρήματα για να τα επαληθεύσετε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Aλάνθαστο και διαχρονικό: Το κόλπο που έκαναν οι παππούδες μας για να κάνουν οικονομία

Κuκλоφόρnσε νέο χαρτоνόμıσμα – Δείτε πώς είναı

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όσοι χρωστούν πάνω από 100 ευρώ δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα»

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ