Προειδοποίηση για απάτη που στοχεύει πελάτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και παροχή συμβουλών για να αποφύγετε να πέσετε θύματα. Μπορείτε να μάθετε πώς να εντοπίζετε ψεύτικα μηνύματα και να αποφύγετε την απάτη phishing, καθώς και για τη νέα απάτη που αφορά το catfishing και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Διατηρήστε τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς και παραμείνετε σε εγρήγορση για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Προσπάθειες απάτης: Προσοχή στους κατόχους λογαριασμών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση των πλαστών μηνυμάτων που στοχεύουν τους κατόχους λογαριασμών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος των απατεώνων είναι να κλέψουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματα του λογαριασμού.
Η πιο πρόσφατη απάτη περιλαμβάνει μηνύματα που ισχυρίζονται ότι η πρόσβαση στους λογαριασμούς έχει ανακληθεί και ζητούν από τον παραλήπτη να κάνει κλικ σε συγκεκριμένο σύνδεσμο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του και να ενεργοποιήσει την κάρτα του. Ωστόσο, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο οδηγείται σε ένα ψεύτικο περιβάλλον e-banking της Εθνικής Τράπεζας που επιχειρεί να υποκλέψει κωδικούς πρόσβασης.
Προσπάθειες απάτης μέσω instagram
Το τελευταίο διάστημα, ένας άνδρας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για συκοφαντική δυσφήμιση, παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα και διαδικτυακό εκφοβισμό μέσω απάτης catfishing.
Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ στο Instagram για να συνομιλήσει με έναν άνδρα, ο οποίος σταμάτησε να ανταποκρίνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε απάντηση, ο κάτοχος του ψεύτικου προφίλ δημοσίευσε τις φωτογραφίες του θύματος σε ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους και το θύμα άρχισε να λαμβάνει ενοχλητικά μηνύματα από αγνώστους.
Η υπόθεση καταγγέλθηκε από το θύμα και διερευνήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δράστη.
Τα είδη απάτης στης ηλεκτρονικές πληρωμές
Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συνεχίζει να μειώνει τον αριθμό των περιστατικών. Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εξαπάτηση.
Απάτες Phishing
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» παροτρύνουν τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο και να ακολουθήσουν αμέσως τις οδηγίες για να λύσουν ένα πρόβλημα και να ξεμπλοκάρουν την πρόσβαση.
Μην ακολουθείτε αυτούς τους συνδέσμους και μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο σύνδεσμος ανήκουν στην τράπεζά σας.
Money Muling
Μην μεσολαβείτε για τη μεταφορά χρημάτων προσφέροντας αμοιβή. Ποτέ μη δίνετε τους κωδικούς e-banking, τα στοιχεία της κάρτας σας ή τους κωδικούς χρήσης μίας χρήσης (OTP) σε αγνώστους.
LifestyleΑλέξανδρος Νικολαΐδης – Ρούξι Ντουμιτρέσκου: Νεκροί και οι δύο γονείς του μικρού Φίλιππου μέσα σε 1,5 χρόνοLifestyleΤέλος η… Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Στο πλευρό του Δημήτρη Λάλου, η 46χρονη ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, στη νέα σειρά
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εμπλακεί σε μεταφορά χρημάτων, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποιήσατε τη συναλλαγή και την αστυνομία.
Απάτες επισκευής υπολογιστών
Ποτέ μην εμπιστεύεστε κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι τεχνικός μιας εταιρείας πληροφορικής και προσφέρεται να επισκευάσει τον υπολογιστή σας εξ αποστάσεως.
Ενδέχεται να σας ζητήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking και να προσπαθήσει να μεταφέρει ο ίδιος χρήματα από τους λογαριασμούς σας. Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι από άγνωστη εταιρεία πληροφορικής, διακόψτε την κλήση.
Επενδυτική απάτη
Προσοχή σε όποιον υπόσχεται ασφαλείς επενδύσεις με υψηλές, γρήγορες και εγγυημένες αποδόσεις. Ελέγχετε πάντα ότι η εταιρεία είναι εξουσιοδοτημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή.
Ελέγξτε αν καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ή αν συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης ή σε άλλο ξένο φορέα που εγγυάται την επένδυσή σας.
Τρόποι για να μην γίνετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης
Αρχικά, εισάγετε μόνοι σας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζάς σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες e-banking. Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε σε ασφαλές περιβάλλον.
Έπειτα, διασταυρώστε τη συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα της τράπεζας με τον κωδικό μιας χρήσης OTP πριν την επιβεβαιώσετε. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων. Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε καμία από τις συσκευές σας. Αλλάζετε τους κωδικούς σας κάθε έξι μήνες.
Διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό σας κατά του κακόβουλου λογισμικού και ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα. Επαληθεύστε ότι τα στοιχεία της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε αντιστοιχούν στο όνομα του αποστολέα. Αποφεύγετε και διαγράφετε μηνύματα αμφιβόλου προέλευσης.
Ποτέ μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτους. Χρησιμοποιείτε ενημερωμένες εκδόσεις προγραμμάτων περιήγησης στο Διαδίκτυο. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας.
Κλείνοντας, ζώντας στον κόσμο της τεχνολογίας όλα γίνονται μέσω αυτής. Η τεχνολογία έχει πολλά οφέλη αλλά αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, κρύβει και κινδύνους. Επομένως, χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην γίνει κάποιος θύμα ηλεκτρονικής απάτης.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Θύμα απάτης 13χρονος – Του είπαν αυτό για τη μαμά του και του απέσπασαν 2.500 ευρώ
Προσοχń: Αποκαλύφθηκε μεγάλη απάτn μεγάλης Ελληνικής Τράπεζας σε πελάτη – Δείτε τι έχει συμβεί
Η «Μέθοδος της αγκαλιάς»: Η νέα απάτη με την οποία κλέβουν ηλικιωμένους