Ο καθένας έχει αναβάλει ένα έργο κάποια στιγμή στη ζωή του. Αλλά έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί εσείς —ή άλλοι— αναβάλλετε; Ενώ κάποιοι το βλέπουν (στους ίδιους ή σε άλλους ανθρώπους) ως τεμπελιά, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο στο παιχνίδι.
Στην ψυχολογία, από καιρό πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που χρονοτριβούν έχουν μια εσφαλμένη αίσθηση του χρόνου – ότι πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν κάτι από ό,τι στην πραγματικότητα. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει για μερικούς, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα συνδέεται με τη δυσκολία διαχείρισης της αγωνίας.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι φταίει η αποστροφή των εργασιών—δηλαδή, όταν οι άνθρωποι δε βλέπουν με καλό μάτι μια εργασία («Θα είναι δύσκολο, βαρετό, επίπονο…»), είναι πιο πιθανό να το αναβάλουν. Ενώ οι αναβλητικοί μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν την αγωνία, αυτή η προσέγγιση μπορεί ειρωνικά να προκαλέσει περισσότερη αγωνία μακροπρόθεσμα.
Η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, προβλήματα υγείας και χαμηλότερη απόδοση. Οι αναβλητικοί τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και νιώθουν μεγαλύτερη αγχωτική λύπη από όσους δεν αναβάλλουν. Επιπλέον, η αναβλητικότητα μπορεί επίσης να ρίξει την αυτοεκτίμησή σας μέσα από τις ενοχές, την ντροπή ή τις αυτοκριτικές σκέψεις που μπορεί να προκύψουν από την αναβολή εργασιών.
Εάν δυσκολεύεστε να αναβάλλετε τα πράγματα, δοκιμάστε οποιαδήποτε από αυτές τις συμβουλές για να σας φέρουν σε καλό δρόμο:
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρονοτριβούν είναι επειδή καταστροφολογούν. Μπορεί να σχετίζεται με το πόσο δύσκολο, πόσο βαρετό ή πόσο επώδυνο θα είναι να ολοκληρώσετε την εργασία. Όποια και αν είναι η περίπτωση, το θέμα είναι ότι η εκτέλεση της εργασίας θα είναι «αφόρητη».
Στην πραγματικότητα, οι προκλήσεις, η πλήξη και η σκληρή δουλειά δεν θα σας σκοτώσουν — ούτε θα σας αρρωστήσουν. Η αναβλητικότητα, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με το άγχος – σκεφτείτε το άγχος που νιώθετε όταν αποφεύγετε να κάνετε ένα τηλεφώνημα που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε. Επομένως, κρατήστε τα πράγματα σε προοπτική: «Σίγουρα, αυτό δεν είναι το αγαπημένο μου έργο, αλλά μπορώ να το ξεπεράσω».
Οι αναβλητικοί εστιάζουν περισσότερο στα άμεσα οφέλη (αποφυγή της αγωνίας που σχετίζεται με την εργασία), σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (το άγχος του να μην το κάνεις, καθώς και τις συνέπειες της αποφυγής αυτής της εργασίας). Αντίθετα, δοκιμάστε να εστιάσετε στο γιατί κάνετε αυτήν την εργασία: Ποια είναι τα οφέλη από την ολοκλήρωσή της;
Αν αναβάλλατε τον καθαρισμό μιας ντουλάπας, φανταστείτε να μπείτε στη ντουλάπα όταν είναι ακατάστατη και πώς θα νιώσετε τότε. Και σκεφτείτε πόσα χρήματα θα κερδίσετε πουλώντας τα αντικείμενα στο eBay ή πώς θα αισθάνονται όσοι έχουν ανάγκη όταν λαμβάνουν αυτά τα αντικείμενα ως δωρεές.
Εάν είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που αποφεύγατε, εστιάστε στο πώς η άσκηση θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη θετική ενέργεια, θα σας δώσει ώθηση στην αυτοεκτίμηση και θα είστε εξαιρετικό πρότυπο για τα παιδιά σας.
Τα έργα που θα γίνουν “όταν έχω χρόνο” (όπως στο “θα το κάνω όταν έχω χρόνο”) τείνουν να μην γίνονται πολύ συχνά, ίσως και ποτέ. Πρέπει να προγραμματίσετε πότε πρόκειται να εργαστείτε σε ένα έργο και τηρείστε αυτόν τον χρόνο, όπως θα κάνατε σε μια σημαντική συνάντηση.
Και όταν έρθει η ώρα να κάνετε τη δουλειά σας, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο ώστε να μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι για ολόκληρο τον καθορισμένο χρόνο.
Καθώς διαμορφώνετε το πρόγραμμά σας, να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για σίγουρη επιτυχία. Τα έργα συχνά διαρκούν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, γι’ αυτό λάβετε υπόψη ότι ίσως χρειαστείτε επιπλέον χρόνο. Και αναζητήστε τρόπους για να διευκολύνετε τον εαυτό σας: Αν, για παράδειγμα, δεν είστε πρωϊνός άνθρωπος, μην περιμένετε από τον εαυτό σας να σηκωθείτε μια ώρα νωρίτερα για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα άσκησης που έχετε αναβάλει για μήνες. Ίσως είναι καλύτερο να προγραμματίσετε αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή πριν από το δείπνο.
Όταν μια εργασία φαίνεται υπερβολική, συχνά ακολουθεί αναβλητικότητα. Πώς μπορείτε λοιπόν να χωρίσετε αυτήν την εργασία σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μέρη; Για παράδειγμα, εάν θέλετε να γράψετε ένα βιβλίο, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ένα περίγραμμα, να προσδιορίσετε κάθε κεφάλαιο, να υπολογίσετε τις ενότητες στα κεφάλαια και στη συνέχεια να δεσμευτείτε να γράψετε ένα τμήμα κάθε φορά. Αν το μοιράσετε έτσι, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο καταβεβλημένοι και πιο δυνατοί.
Ακούγεται οικείο κάποιο από αυτά; «Πρέπει να έχω διάθεση». «Θα περιμένω μέχρι να έχω χρόνο». «Δουλεύω καλύτερα υπό πίεση». «Χρειάζομαι το Χ να συμβεί πριν ξεκινήσω».
Σταματήστε το! Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας: Αυτά είναι δικαιολογίες. Σίγουρα, μπορεί να είναι ωραίο να «έχεις τη διάθεση», αλλά το να περιμένεις να συμβεί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ξεκινήσεις ποτέ το έργο σου.
ΕλλάδαΈρχεται «λουκέτο» σε όλη τη χώραLifestyleΏρες αγωνίας για την Καίτη Φίνου – “Δυστυχώς”
Καθορίστε συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Στη συνέχεια, βρείτε κάποιον που θα σας βοηθήσει να είστε υπόλογοι. Θα μπορούσε να είναι μια υπόσχεση στο αφεντικό ή στον πελάτη σας ότι θα ολοκληρώσετε τη δουλειά μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ή μπορεί να είναι ένας προπονητής που σας βοηθά να παραμείνετε σε καλό δρόμο. Ή απλά βρείτε έναν υπεύθυνο εταίρου. Σε αυτή τη σχέση, συνδέεστε με κάποιον (για παράδειγμα στο τηλέφωνο) σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (όπως μια φορά την εβδομάδα) και δεσμεύεστε για το τι θα κάνετε πριν από την επόμενη συνάντησή σας.
Χωρίς να θέλετε να μετρήσετε βήματα προς τα πίσω, αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα. (Σημείωση: Σε μια προσπάθεια να σώσετε τη σχέση σας, καλό θα ήταν αυτό το άτομο να μην είναι ο σύντροφός σας. Δεν θέλετε η έλλειψη παρακολούθησης να προκαλέσει ένταση μεταξύ σας).
Το περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει ή να εμποδίσει την παραγωγικότητά σας. Προσέξτε ιδιαίτερα την τεχνολογία, όπως το email ή το messenger σας που συνεχίζει να σας ενημερώνει ότι κάποιος έχει επικοινωνήσει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «έρευνα» στο Διαδίκτυο που σας οδηγεί μακριά από το δρόμο και οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναβλητικότητα.
Δοκιμάστε λοιπόν το εξής: Κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου χρονικού διαστήματος για να εργαστείτε σε μια συγκεκριμένη εργασία, κλείστε το email και το IM, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας (ή τουλάχιστον ρυθμίστε το στο “Do Not Disturb” και βγάλτε το εκτός οπτικής επαφής) και μην αφήσετε τον εαυτό σας να σερφάρει μέχρι να ολοκληρώσετε την εργασία ή σταματήστε τις απαραίτητες αναζητήσεις στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος.
Καθιερώστε μια ανταμοιβή εάν —και μόνο εάν— κάνετε αυτό που σκοπεύετε να κάνετε. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να φαγωθεί με τη νέα εκπομπή του Netflix, να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να φάτε μεσημεριανό μέχρι να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε προγραμματίσει. Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε αυτές τις εργασίες και τους περισπασμούς για να χρονοτριβείτε, σκεφτείτε ότι θα τις κάντε δώρο στον εαυτό σας όταν ολοκληρώσετε πραγματικά αυτό που έχετε προγραμματίσει να κάνετε.
Σταματήστε να αυτοσαρκάζεστε για το παρελθόν. Σκέψεις όπως «Έπρεπε να είχα ξεκινήσει νωρίτερα» ή «Πάντα αναβάλλω. Είμαι τόσο χαμένος» θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η έρευνα δείχνει ότι το να συγχωρείτε τον εαυτό σας για την αναβλητικότητα του παρελθόντος θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να αναβάλλετε να εργάζεστε σε μια εργασία.
Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την αναβλητικότητα του παρελθόντος προς όφελός σας. Πώς; Προσδιορίστε τι συνέβη στην αποφυγή σας—φόβος, άγχος, έλλειψη κατανόησης του τρόπου προόδου, έλλειψη λογοδοσίας κ.λπ. Στη συνέχεια, αντιμετωπίστε αυτά τα εμπόδια στο παρόν και στο μέλλον. Αν, για παράδειγμα, ήταν ο φόβος που συνέβαλε στην αναβλητικότητά σας, ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε περισσότερη δύναμη και λιγότερο φόβο την επόμενη φορά;
Η τελειομανία είναι μια νοοτροπία όλα ή τίποτα: Κάτι είναι είτε τέλειο είτε είναι αποτυχία. Τα άτομα με τάσεις τελειομανίας τείνουν να περιμένουν μέχρι τα πράγματα να είναι τέλεια για να προχωρήσουν — οπότε, αν δεν είναι τέλειο, δεν μπορείς να τελειώσεις. Ή αν δεν είναι η τέλεια στιγμή, πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε. Αυτή η νοοτροπία «όλα ή τίποτα» μπορεί να σας εμποδίσει να ξεκινήσετε ή να ολοκληρώσετε εργασίες.
Αντίθετα, εστιάστε στο να είστε καλύτεροι από τέλειοι. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να προσπαθείτε για την αριστεία, να δημιουργείτε αριστεία ή να δημιουργείτε άριστες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα, επικεντρώνεστε στο να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Το να γίνει κάτι είναι καλύτερο από το τέλειο.
Η «κάποια μέρα» να είναι η σημερινή. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ξεκινήσετε το έργο σας και να είστε περήφανοι για κάθε βήμα προόδου που κάνετε.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά: 17 κόλπα ομορφιάς για να φαίνεσαι 10 χρόνια νεότερη